vr. 20 mrt 2020

Carrefour (-1,1%) kent een moeilijk verleden. De laatste vijf jaar is het aandeel gehalveerd. De Franse retailmarkt is uiterst competitief en Carrefour slaagde er niet in zijn marktaandeel te behouden. Het ommezwaaiplan van begin 2018 begint echter zijn vruchten af te werpen. KBC Asset Management ziet een positieve trend voor Carrefour en verhoogt daarom de aanbeveling.
De boom draagt vruchten
Na jaren van tegenvallende verkopen en krimpende winst, wist Carrefour in 2019 opnieuw te groeien. Het transformatieplan werd voorgesteld en ingezet begin 2018. Minder hypermarkten, meer gemakswinkels en een focus op e‐commerce. Niet‐strategische units verkopen, een kleiner maar meer gericht aanbod, meer slimme investeringen en een stevige kostenbesparing om die investeringen mogelijk te maken. Dat begint nu zijn vruchten af te werpen.
Jaren van tegenslagen en competitie
Carrefour is lang uit de gratie geweest bij beleggers. Het aandeel verloor de laatste vijf jaar zowat de helft van zijn waarde en staat al meer dan twee jaar op een ‘verkopen’‐advies. De retailsector staat structureel onder druk. Er heerst een lage groei en een sterke concurrentie. De consument kiest steeds vaker voor hard discounters, zoals Aldi en Lidl. Daar bovenop komt dat de Franse markt gekenmerkt wordt door een sterke aanwezigheid van niet‐beursgenoteerde ketens die minder onder druk staan om de marges te maximaliseren en zo marktaandeel kunnen winnen.
“Carrefour 2022”, het plan dat lijkt te werken
Carrefour reduceert het non‐food gedeelte in de hypermarkten. Dat is een goede strategische zet aangezien ze niet winstgevend zijn. Daarnaast wordt er gekozen om meer kleine gemakswinkels te openen en in te zetten op e commerce. Boodschappen via e‐commerce gebeuren zowel via pick‐up‐instore als via hun drive concept en thuislevering. De eerste 18 maanden na de aankondiging van de nieuwe strategie waren er weinig tekens van verbetering met verlies van marktaandeel in Frankrijk als pijnlijk bewijs. Sinds oktober is de trend evenwel omgedraaid en daalden de maandelijkse verliezen initieel, om in februari en maart van dit jaar positief te eindigen. Er heerst een positief momentum in het marktaandeel.
De besparingen en investeringen zijn niet ook niet mis. Het bedrijf sprak initieel over een kostenbesparing van 2 miljard euro tegen 2020. Dat doel werd verhoogd tot maar liefst 2,8 miljard en wordt bereikt door onder andere groepsaankopen, systematische heronderhandelingen, operationele efficiëntie enzovoort. Verscheidene winkels werden ook gesloten. Ook wordt voor 500 miljoen aan niet‐strategisch vastgoed verkocht wat cash vrijmaakt voor strategische acquisities en investeringen. Over de vier jaar van het plan wordt in totaal 2,8 miljard geïnvesteerd in de e‐commerce platformen, die goed moeten zijn voor 5 miljard euro in 2020. In 2019 groeiden deze verkopen met 30% tot 1,3 miljard euro. In 2020 zouden deze artificieel hoog kunnen zijn door uitbraak van het Coronavirus, de bijhorende quarantaine maatregelen en de hoop massa’s te ontwijken op deze manier.
De mening van KBC Asset Management
De consument kan Carrefour terug smaken, en KBC Asset Management ziet geen enkele reden waarom de belegger dat niet zou kunnen. KBC AM was in het verleden voorzichtig maar ziet dat de vernieuwde aanpak van het management werkt en correct wordt uitgevoerd. Een verder positief teken is dat de plannen positief werden bijgesteld, zoals extra verkoop van niet‐strategisch vastgoed en snellere oplevering van de besparingen. Hoewel Carrefour in een zeer competitieve markt blijft spelen, ziet de analist dat een positievere trend aanwezig is. Voor zowel de verkopen als de winsten ziet KBC Asset Management een positieve schok dit kwartaal door hamstergedrag, alsook de zoektocht van beleggers naar defensieve aandelen.
De combinatie zorgt voor een boost voor retailers. Hoe lang de gezondheidscrisis nog duurt is evenwel onduidelijk. Op middellange en lange termijn blijft de sector onder druk staan, maar Carrefour presteert goed onder de moeilijke omstandigheden en verdient daarvoor een upgrade van “verkopen” naar “houden”.
