ma. 28 jun 2021

De Fed maakte donderdag de resultaten van de stresstest voor Amerikaanse banken bekend. Die test wordt jaarlijks door de Amerikaanse centrale bank uitgevoerd, maar omvatte omwille van twaalf Covid-maanden ook twee ad-hoc tests, om de sterkte van de Amerikaanse banken in tijden van crisis te meten. Aan die laatste stresstest namen de 23 grootste Amerikaanse banken deel en ze slaagden allemaal met gemak. Dat is belangrijk, omdat het voor de grootste Amerikaanse banken sinds maart 2020 verboden was om aandelen in te kopen en omdat er beperkingen op hun dividenduitkeringen waren. Maar die rem kan nu dus weer gelost worden. KBC Asset Management-analist Joris Dehaes nam de resultaten onder de loep.
Resultaten stresstest
In het zware stressscenario zagen de banken hun geaggregeerde kernkapitaalratio of CET1 - de belangrijkste kapitaalratio die kapitaal afzet tegen risicogewogen activa - dalen van 13,0% tot 10,6%, wat nog steeds meer dan het dubbele van de minimumvereiste van 4,5% is. Te noten is dat het door de Fed gehanteerde ongunstige stressscenario strenger was dan vorig jaar. Niettemin daalde de geaggregeerde CET1-ratio toen van 12,0% tot 9,9%.
Zoals de Fed al heeft aangegeven, komt er een einde aan de kapitaalbeperkingen die tijdens de coronacrisis zijn ingevoerd. Alle grote banken zullen worden onderworpen aan de normale beperkingen van het stresskapitaalbufferkader (SCB) van de Fed.
Die bestaat uit drie delen:
- Banken moeten een minimale CET1-ratio van 4,5% hebben.
- Daarbovenop komt nog een bankspecifiek stresskapitaalbufferkader, afhankelijk van de stresstest.
- Tot slot dient er ook een bankspecifiekebuffer toegevoegd te worden, afhankelijk van de omvang van de bank.
Voor JPMorgan Chase, de grootste Amerikaanse bank, zou die minimale CET1-ratio nu bijvoorbeeld 11,1% bedragen (of 4,5% + 3,1% + 3,5%). In theorie mogen Amerikaanse banken hun feitelijke CET1-ratio (voor JPMorgan Chase 13,1% in het afgelopen kwartaal) verlagen tot dit minimum, hoewel banken meestal van plan zijn een extra managementbuffer boven dit minimum aan te houden.
Dividenden in aantocht
Nadat ze hun kapitaal als gevolg van de Fed-beperkingen hadden opgebouwd, kunnen de banken nu weer massaal kapitaal uitkeren. Zo zouden de grootste zes banken in staat moeten zijn om zo'n 140 miljard dollar aan kapitaal aan de aandeelhouders terug te geven, via dividenden en terugkoop van eigen aandelen. De banken moesten wel tot vandaag wachten om een persbericht uit te brengen over hun plannen voor kapitaaluitkering.
KBC Asset Management over stresstest Amerikaanse banken
Analist Joris Dehaes verwacht voor bijna alle Amerikaanse banken een dividendverhoging, terwijl de omvang en het tempo van de aandeleninkoopprogramma's deze week wellicht nog niet duidelijk zullen worden. Het lijkt echter hoogst zeker dat de grote Amerikaanse banken in de komende kwartalen zullen starten met het terugkopen van aandelen, wat hun winst per aandeel zal opdrijven.
De markt had dit uiteraard al verwacht, maar het bevestigt niettemin de positieve visie op de Amerikaanse banken van KBC Asset Management.
Analist Joris Dehaes herhaalt de “Kopen”-aanbeveling voor Bank of America, JPMorgan Chase en Citigroup, terwijl er een “Houden”-aanbeveling is voor Goldman Sachs.
KBC Asset Management verwacht dat de bankaandelen die het opvolgt vanaf 2021 en 2022 bijna 100% van hun winst zullen gebruiken voor dividenden en buybacks. Van de grote Amerikaanse banken geven de analisten de voorkeur aan Bank of America, omdat het een hoger kapitaaloverschot heeft en gevoelig is voor rentetarieven.
