di. 8 jun 2021

PostNL (koers -0,2%) deelde met zijn "Digital Next"-presentatie een blik op de toekomst en KBC Securities-analist Thomas Couvreur keek mee. Zoals verwacht kwam er bij die gelegenheid geen update van de financiën of de jaarverwachtingen, maar het postbedrijf gaf wel inzicht in waar het vandaag staat op het gebied van digitalisering en de richting waarin het evolueert. Interessant, maar over het geheel genomen bleef de presentatie volgens KBC Securities wat op de vlakte wat betreft specifieke voorbeelden en concrete volgende stappen. Niettemin, een overzicht.
Digitalisering bij PostNL
PostNL gaf een stand van zaken mee over de huidige omvang van zijn digitale voetafdruk.
Op het vlak van klantgerichte oplossingen ziet dat plaatje er als volgt uit:
- PostNL-app: momenteel 6,2 miljoen accounts, met een app rating van 4,5 sterren. PostNL streeft ernaar om meer datagedreven verbeteringen toe te voegen (bijv. spitsindicatie voor hun locaties).
- Portal: 80.000 gebruikers, in wezen een volledige consumentenbasis. Volledige self-service mogelijkheden met gepersonaliseerde dashboards. Eén enkel zicht op de business (bijv. te verzenden items, onderweg, terug te sturen, vertragingen, etc.)
- API's & plug-ins: Momenteel 200 API's met 6.700 gebruikers (bv. track & trace, labelgeneratie, enz.). Meer dan 1,6 miljoen API-oproepen per dag. Verdere focus op de ontwikkeling van plug-ins zoals bijvoorbeeld de recent gelanceerde Shopify plug-in.
- Momenteel 8% selfservice aan de ontvangerskant (bijv. via de 160 geautomatiseerde lockerlocaties). Ook hier wordt gewerkt aan verbetering.
Op het vlak van operaties:
- Machine learning om volumes en trackinginformatie beter te voorspellen.
- Robotisering bij de verwerking en automatisering bij het verpakken.
- Verbeterde digitalisering aan de frontlinie (bezorgers en depots), bijv. oplossingen op basis van Machine Learning om de bestelwagen/vrachtwagen efficiënter te laden.
Waar PostNL de klemtoon op wil leggen en wat daarvoor nodig is:
- Consumentendiensten: De PostNL-app verder uitbouwen, er een echte 'engagement tool' van maken en inzetten als het belangrijkste communicatiekanaal.
- Data-inzichten & -diensten: Betere dienstverlening bieden aan klanten door beter gebruik te maken van data binnen het bedrijf, bijv. door gebruik te maken van Artificiële Intelligentie om betere leverings- & volumeprognoses te maken.
- Integratorplatform: Platform openstellen om bijv. te kunnen samenwerken met meer gespecialiseerde groene operatoren.
Om die ambities in de toekomst te kunnen realiseren, zal PostNL werk maken van:
- Versterking van de data: meer data beschikbaar maken, de kwaliteit ervan verbeteren en 'tooling' implementeren om die data beter te ontsluiten.
- Versterking van de IT-fundamenten: bestaande systemen vervangen door 'cloud native apps', waardoor ze goedkoper en beter schaalbaar worden.
- Aansturing van het digitale DNA: Gestandaardiseerde manier van werken met agile@scale, mensen opleiden met Digital Academy, etc.
Last mile
PostNL gaf ook meer duiding bij zijn inspanningen op het vlak van de belangrijke “last mile” bij de aflevering van pakketjes. “Als consumenten controle over hun pakketbezorging krijgen, stijgt de tevredenheid aanzienlijk. Ook het ontvangen van de pakketten bij de eerste aanbieding, verhoogt de tevredenheid. Dit is dus het doel van PostNL: controle geven aan de klant en de leveringen efficiënter maken door de leveringen bij de eerste aanbieding te maximaliseren”.
Om dit te bereiken heeft PostNL klantvoorkeuren ontwikkeld, waarbij op dit moment 45% kiest voor levering bij de buren, 31% voor winkellocatie en 24% voor een veilige plek. Frequente onlineshoppers zijn 1,7x meer geneigd om hun voorkeur in te vullen. Aangezien e-commerce snel blijft groeien, zal het aantal mensen dat van deze dienst gebruik maakt naar verwachting stijgen in de toekomst.
PostNL werkt verder ook aan de ontwikkeling van een pakketkluisje dat naast je huis kan worden geplaatst. Dit zal het voor klanten veel makkelijker maken om een veilige locatie te kiezen voor bezorging.
Wat betekent "Digital Next" voor de aandeelhouders van PostNL?
Het management maakt zich sterk dat het met "Digital Next" kan tegemoetkomen aan de vraag van de klanten, de consumenten, de operatoren en de werknemers. Voor de aandeelhouders zou één en ander zich onder meer moeten vertalen in een verbeterde prestatie op het niveau van de genormaliseerde bedrijfswinst en de vrije kasstroom en een nog betere positionering voor de toekomst.
KBC Securities over PostNL
Sectoranalist Thomas Couvreur was niet bepaald onder de indruk van de presentatie en miste onder meer specifieke voorbeelden en meer concrete volgende stappen. De update heeft bijgevolg geen impact op het “Opbouwen”-advies van KBCS, dat na de publicatie van de jongste kwartaalcijfers het "Kopen"-advies verlaagde. PostNL bezorgde in de eerste drie maanden van het jaar een recordaantal van 108 miljoen pakketten (+61,6% op jaarbasis), waarvan 26 miljoen verondersteld worden volledig door Covid-19 gedreven te zijn.
Zodra de coronapandemie wegebt, zal een deel van die activiteit terug verschuiven naar de winkels of gewoon ophouden te bestaan (denk aan de enorme vraag naar thuiswerkapparatuur toen bedrijven hun beleid wijzigden). Er is echter aanzienlijk geïnvesteerd in online retail en veel meer consumenten hebben kennis gemaakt met e-commerce. Hoewel een 61% volumegroei volgend jaar onbestaand is, verwacht analist Thomas Couvreur dat de volumes op de hogere niveaus zullen standhouden. Exclusief eenmalige effecten was er 23% volumegroei.
