di. 25 jan 2022

PostNL publiceert op 28 februari zijn vierdekwartaalcijfers, maar gaf vandaag onverwacht voorlopige cijfers vrij. Die kwamen op het niveau van de winstgevendheid aan de bovenkant van de verwachtingen uit, dankzij een sterk eindejaar. In combinatie met het grote opwaartse potentieel verhoogt KBC Securities-analist Thomas Couvreur vandaag het advies van “Opbouwen” naar “Kopen” bij een onveranderd koersdoel van 4,9 euro.
Kwartaalprestatie
De totale omzet zal in het vierde kwartaal naar verwachting afklokken op zo’n 936 miljoen euro. De genormaliseerde bedrijfswinst bedraagt ongeveer 93 miljoen euro, waarvan naar schatting zo’n 8 miljoen eenmalig, vanwege COVID-19. Per divisie zien de resultaten er als volgt uit:
- Pakketten: omzet van ongeveer 604 miljoen (kwartaal vier van 2020: 632 miljoen), mede door het nadelige effect binnen internationale activiteiten (volumes die geraakt worden door de aangepaste btw-regels voor kleine goederen van buiten de EU en andere wet- en regelgeving in China). In combinatie met wat inflatoire druk (zoals brandstofkosten) resulteerde dit in een verwachte genormaliseerde bedrijfswinst van rond de 55 miljoen euro. De marge verbeterde sterk tot licht boven 9% , een significante toename in vergelijking met 5,3% in het derde kwartaal van 2021.
- Postdiensten: in het vierde kwartaal van 2021 daalde het totale volume met 8,9%. De omzet over het vierde kwartaal zal uitkomen op zo’n 482 miljoen euro (kwartaal vier van 2020: € 542 miljoen), mede door een afname in de internationale post. Dankzij een gunstig prijs/mix-effect en kostenbesparingen wordt op een genormaliseerde bedrijfswinst voor het vierde kwartaal gemikt van 66 miljoen euro.
Jaarcijfers
Op basis van de voorlopige resultaten mikt PostNL op een 3,46 miljard euro omzet in 2021, iets minder dan de 3,56 miljard waar de markt rekening mee hield. De genormaliseerde bedrijfswinst moet landen rond 308 miljoen euro, aan de bovenkant van de eigen verwachtingsvork (280 à 310 miljoen euro) en ver boven de analistenverwachting van 299,6 miljoen euro. In dat cijfer zit zo’n 80 miljoen euro eenmalige COVID-19-effecten. Ook de vrije kasstroom van 288 miljoen euro ligt in 2021 ver boven de eigen lat van 250 à 280 miljoen en ver boven de analistenschattingen (242 miljoen euro). Dat maakt een sterke verbetering van de financiële positie mogelijk, meent analist Thomas Couvreur.
Inkoop eigen aandelen
De groep gaat eigen aandelen inkopen aan om het verwaterende effect van de dividenden die in papier worden uitgekeerd tussen 2021 en 2023 op te vangen. De schijf van 2022 is zo’n 160 à 170 miljoen euro groot en zal na 28 februari 2022 starten en lopen tot oktober 2022. De tweede tranche zal worden uitgevoerd in 2023.
Post NLs vooruitzichten
Volgens PostNL blijft de onzekerheid rond COVID-19 en de ontwikkeling van de internationale activiteiten (waaronder het verwachte tijdelijke effect van de aangepaste btw-regels voor kleine goederen van buiten de EU en andere wet- en regelgeving in China), alsook de algehele internationale marktomstandigheden, bestaan.
Met de voorlopige cijfers over 2021 in de hand en op basis van de huidige veronderstellingen mikt PostNL voor 2022 op een genormaliseerde bedrijfswinst die in grote lijnen overeenkomt met de prestatie in 2021, aangepast voor het veronderstelde eenmalige effect vanwege COVID-19 van circa 80 miljoen. De verbeterde resultaten bij Pakketten worden naar verwachting deels tenietgedaan door lagere resultaten bij Mail in Nederland. Daarnaast zijn er aanloopkosten voor nieuwe sorteercentra, versnelling van de digitale transformatie en hogere pensioenkosten. Er wordt daarom beperkt herstel van de internationale activiteiten verwacht in het eerste halfjaar vergeleken met het tweede halfjaar van 2021, maar de vrije kasstroom zal in 2022 onder het niveau van 2021 uitkomen.
KBC Securities over PostNL
De omzetevolutie lag iets onder de verwachting van analist Thomas Couvreur omdat pakketvolumes in het vierde kwartaal met 5,3% daalden als gevolg van het wegebbende COVID-19-effect (exclusief COVID-19-effect: volumegroei van 9,1%). Dankzij een sterke voorbereiding op het hoogseizoen, steeg de marge tot 9% in het kwartaal tegenover 5,3% in het derde kwartaal, wat leidde tot een veel hoger dan verwachte bedrijfswinst. Gezien het aanzienlijke opwaarts potentieel van de aandelen ten opzichte het koersdoel van 4,9 euro en het comfort gegeven door deze voorlopige resultaten, verhoogt analist Thomas Couvreur het advies van “Opbouwen” naar “Kopen”.
