ma. 8 nov 2021

Met de resultaten van PostNL kregen we vandaag een voorsmaakje van wat we morgen misschien bij Bpost mogen verwachten. De Nederlandse collega’s kwamen alvast met een rapport waaruit een zekere normalisering blijkt in een post-coranatijdperk. De resultaten zijn iets slechter dan verwacht, oordeelt KBC Securities-analist Thomas Couvreur, maar de verwachtingen werden door Post NL bevestigd.
Meer pakketten en brieven afgeleverd
De omzet van PostNL klokte af op 729 miljoen euro, een daling met 2% (analistenraming: 752 miljoen euro). Pakketpost steeg met 3% tot 505 miljoen euro, terwijl de brievenpost met 9% daalde tot 345 miljoen euro. De volumegroei van pakketten bedroeg 1,6% of 6,4%, indien het covideffect van vorig jaar buiten beschouwing wordt gelaten. De volumegroei bij brievenpost bedroeg 0,5% dankzij eenmalige items door COVID-19 en verbetering van het onderliggende substitutie-effect (verband tussen de vraag naar een product en de prijs van het product).
Dieper in de resultatenrekening sijpelde deze prestatie door in een genormaliseerde bedrijfswinst van 23 miljoen euro (tegen 36 miljoen een jaar eerder en iets minder dan de 24 miljoen euro verwacht), waarbij de pakketpost zwakker dan verwacht presteerde met 27 miljoen euro (39 miljoen verwacht) en brievenpost iets beter met 12 miljoen euro (9 miljoen verwacht). Die laatste profiteerde volgens PostNL van een eenmalige 5 miljoen euro extra afkomstig van COVID-19. Exclusief deze elementen daalde het resultaat van 13 miljoen naar 7 miljoen euro.
Prognoses blijven behouden
Voor het volledige boekjaar herhaalde PostNL richting een druk eindjaar de verwachting voor een genormaliseerde bedrijfswinst van 280 tot 310 miljoen euro. Dat is inclusief een verondersteld eenmalig effect van zo’n 75 miljoen euro gerelateerd aan COVID-19. De prognose voor de vrijekasstroom van 250 tot 280 miljoen euroblijft eveneens overeind. PostNL verwacht dat de groeitrend in e-commerce doorzet, maar wijst wel op enige onzekerheid over het tijdelijke effect van de aangepaste btw-regels, in een bedrijfsklimaat met wat opwaartse druk op het kostenniveau. “Daarnaast maken andere macro-economische en marktfactoren, zoals verstoringen in mondiale ketens, het lastiger voor grote klanten om robuuste voorspellingen over de volumes in de toekomst te doen. Dat verhoogt de mate van onzekerheid over de volume-aannames van PostNL”, zo klinkt het.
KBC Securities over PostNL
Het voorbije kwartaal laat een genormaliseerde trend zien, met winkels die weer volledig open gaan en mensen die aanzienlijk meer reizen. In de loop van het kwartaal bouwde PostNL extra capaciteit op ter voorbereiding van het vierde kwartaal, wat woog op de marges. De zomervakantie is over het algemeen een zwakkere periode als mensen reizen, wat vorig jaar niet het geval was. Aangezien het reisverkeer aanzienlijk is hersteld, is dit effect zichtbaar in de volumes van het voorbije kwartaal.
Aangezien het IOSS-systeem (waarmee invoerrechten op kleine pakjes en extra vertragingen worden vermeden) meer bekendheid krijgt bij zowel webwinkels als consumenten, verwacht analist Thomas Couvreur dat het effect van de btw-wijziging grotendeels tijdelijk zal zijn, hoewel het enige tijd kan duren voordat de consument zich aanpast. Exclusief de volumes door covid en de impact van de btw-wijziging, zouden de volumes van pakketten met 9% stijgen.
KBC Securities verwacht een zeer sterk vierde kwartaal, maar de specifieke dynamiek is moeilijk te voorspellen gezien de snel veranderende covidsituatie en de aanhoudende problemen in de toeleveringsketens. PostNL zal in de toekomst blijven profiteren van de structurele toename van de e-commercevolumes, die volgens het bedrijf rond de 11%-13% zullen liggen. Voor nu houdt KBC Securities vast aan het koersdoel van 4,9 euro en een “Opbouwen”-advies.
