vr. 3 apr 2020

De Amerikaanse President Trump tweette gisteravond dat hij verwacht dat Saoedi-Arabië en Rusland10 miljoen vaten olie minder zullen produceren en dat zou misschien nog een onderschatting zijn. De olieprijs veerde aanvankelijk stevig op, maar gaf nadien toch wat van zijn winst terug. Sectoranalist Steven Vermander (KBC Asset Management) zorgt voor duiding.
Het is niet duidelijk of Trump bedoelt dat enkel Saoedi-Arabië en Rusland hun productie zullen verminderen, wat zeer onwaarschijnlijk is aangezien de twee landen dan ongeveer de helft van hun gezamenlijke huidige productie zouden wegsnijden. Wellicht zullen deze landen enkel met een productievermindering akkoord gaan als ook andere landen zoals de VS, Canada, Brazilië en de OPEC-leden meedoen. De reden waarom OPEC en Rusland tijdens hun laatste meeting geen akkoord bereikten over productieverminderingen, is omdat ze voortdurend marktaandeel verliezen aan niet OPEC-leden. Het zijn ook vooral de schaliespelers in de VS die het meest te lijden hebben onder de lage prijzen en Saoedi-Arabië en Rusland zullen niet geneigd zijn hun concurrenten te redden.
Wat is de kans op een globaal akkoord?
Ook die piste lijkt volgens KBC AM onwaarschijnlijk. Olieproducenten in de VS, Canada en Europa zijn private bedrijven waar de overheid niet zomaar productiebeperkingen kan opleggen. Grote spelers als Exxon en Chevron zouden de voorbije weken al hebben aangegeven dat ze tegen afspraken om de productie in de VS te beperken zijn. Dat is logisch, want met hun sterke balansen kunnen zij de markt consolideren en tegen deze lage prijzen goedkoop assets opkopen.
Uitzonderlijke tijden
Maar zeg nooit nooit, vooral in deze uitzonderlijke corona-tijden. Stel dat er toch een globaal akkoord komt: door wereldwijde lockdowns wordt verwacht dat de olievraag de komende maanden met zo’n 20-25 miljoen vaten per dag (20-25% van de wereldproductie) zal dalen. Een productiebeperking van 10 miljoen lost dus amper de helft van het probleem op korte termijn op.
Er zijn met andere woorden op dit moment geen "easy fixes" voor de oliesector. KBC AM denkt dat de prijs op korte termijn onder druk zal blijven staan door de historisch hoge vraaguitval en dat er een consolidatiegolf zal plaatsvinden, vooral in de Amerikaanse schalie-industrie, waar teveel kleine spelers zijn die niet winstgevend genoeg zijn. Deze consolidatie en het einde van de lockdown zal wel een duurzamer prijsherstel inleiden, aangezien de huidige prijzen voor het grootste deel van de oliesector niet houdbaar zijn.