ma. 12 okt 2020

Er was vrijdag behoorlijk wat opschudding in Nederland, nadat bekend raakte dat er een bod op telecomspeler KPN in de maak zou zijn. Bloomberg meent te weten dat de Europese private-equityspeler EQT een overname van KPN overweegt, zonder daarbij in financiële details te treden. De deal zou zich nog maar in het beginstadium bevinden, meer bepaald op het niveau van de discussie over de haalbaarheid ervan. Wat telt, is dat het alweer een teken is dat activa in de telecomsector ondergewaardeerd zijn, zoals eerder al bleek uit andere overnamedeals. KBC Securities-analist Ruben Devos verhoogt in elk geval het advies voor het KPN-aandeel naar "Opbouwen".
Bod of niet?
Of het tot een bod komt is vandaag niet duidelijk, maar dat ernaar gekeken wordt is wel duidelijk. EQT is bezig met het opstarten en oprichten van een vijfde specifieke infrastructuurfonds en heeft vorige maand een limiet van 15 miljard euro voor het vehikel vastgesteld. In maart van dit jaar werkte de uitkoopfirma al samen met Digital Colony Partners om de eigenaar van een vezelnetwerk, Zayo Network Group, over te nemen voor 8 miljard euro. Het heeft ook geïnvesteerd in de Nederlandse telecomgroep Delta Fiber, de Duitse breedbandprovider Deutsche Glasfaser en de Maltese operator Melita.
Het is niet de eerste keer dat een eventuele overname van KPN op tafel ligt. Begin 2019 zou Brookfield Asset Management verkennende gesprekken hebben gevoerd met de Nederlandse pensioenfondsen over een mogelijk bod op KPN. Dat is er uiteindelijk nooit gekomen, maar waar rook is, is vuur. Sinds die gesprekken is de marktwaarde van KPN trouwens met 17% gedaald tot 9,4 miljard euro. Recent staken een heel aantal opportunistische private-equityspelers de kop op, wat uitmondde in overnames van onder meer MásMóvil, Sunrise Communictions, A3 én een bod op het Franse Altice.
Struikelblokken
KBC Securities-analist Ruben Devos ziet een aantal struikelblokken voor een mogelijke overname, o.a.:
- De Stichting KPN, die door het gebruik van call-optie voor preferente aandelen een blokkeringsbelang zou kunnen krijgen;
- De aversie van de Nederlandse overheid tegen buitenlands eigendom van strategisch belangrijke activa. Eerder dit jaar heeft de Tweede Kamer de wet tegen ongewenste zeggenschap in de telecomsector aangenomen. Hierin is opgenomen dat als een controlerend belang kan leiden tot een 'bedreiging van het algemeen belang', de Nederlandse minister van Economische Zaken en Klimaatbeleid het verwerven of houden van een dergelijk controlerend belang zal verbieden of een verbod zal opleggen onder opschortende voorwaarden.
Veel hangt daarom af van de manier waarop een deal tot stand komt, het oordeel van het onafhankelijke vijfkoppige bestuur van de Stichting en het standpunt van de Nederlandse regering ten aanzien van buitenlands eigendom van de grootste telecomaanbieder van Nederland.
De visie van KBC Securities
Analist Ruben Devos stipt aan dat KPN een hoogwaardig netwerk heeft (grootste glasvezelvoetafdruk in Nederland, beste mobiele provider in het net) dat de interesse van EQT zou kunnen aanwakkeren. EQT wil graag investeren in "infrastructuurbedrijven die een essentiële dienst aan de samenleving verlenen, recessiebestendig zijn, een veilige cashflow hebben en idealiter enige bescherming tegen inflatie bieden". Door zijn eigendom van Delta Fiber beschikt EQT over de tweede grootste vezelvoetafdruk van Nederland (actief in 430.000 huizen op het einde van het tweede kwartaal van 2020). KPN’s vezelnetwerk omspant 2,6 miljoen huizen. KBCS is van mening dat een mogelijke overname van KPN daarom strategisch en economisch gezien zinvol is, omdat EQT door de gezamenlijke eigendom van beide netwerken de implementatiekosten kan verlagen en sneller schaalvergroting kan bewerkstelligen, wat in deze branche van het grootste belang is.
Hoewel er een aantal belangrijke hindernissen moeten worden overwonnen voordat een succesvolle deal tot stand kan komen, lijkt de belangstelling van EQT voor KPN, samen met de reeks deals die onlangs in de sector zijn aangekondigd, een signaal dat de waardering van de telecomsector, en met name hun netwerken, voor beleggers de moeite is om ze te herbekijken.
Het koersdoel van 2,90 euro voor KPN wordt bij KBCS niet aangepast, maar dankzij de sterke katalysator om de investment case van KPN opnieuw te beoordelen stijgt het advies van “Houden” naar “Opbouwen”.
Telenet next in België?
KBC Securities-analist Ruben Devos merkte onlangs op dat ook de koers van Telenet meer gedaald is dan de winstverwachtingen, waardoor het waarderingsniveau gedaald is tot 20% onder het vijfjaarsgemiddelde. Op basis van de huidige koers bedraagt het bruto dividendrendement zo’n 6,5%, terwijl de klantenbasis stabiel blijft en de groep over een abonnementsstructuur beschikt om de recurrente inkomsten te verzekeren. Ook in Belgie is het dus duidelijk dat we eenzelfde patroon zien als bij andere telecomspelers in Europa: de sector ligt al een tijd uit de gratie. Voor Telenet zijn de mogelijke katalysatoren een poteniteel bod van grootaandeelhouder Liberty, een fusie met Vodafone-Ziggo, een overname van VOO,…