do. 2 mei 2019
Producent van vleesvervangers Beyond Meat maakt zijn intrede op de beurs

Beyond Meat, het bedrijf dat in 2009 door veganist Ethan Brown werd opgericht, maakt vandaag zijn intrede op de Amerikaanse beurs. Het bedrijf wil extra kapitaal ophalen om zijn productlijn uit te breiden, onderzoek en ontwikkeling te financieren en de verkoop van zijn producten aan te zwengelen.
De producent van vleesvervangers zoals de Beyond Burger - die o.a. in de Amerikaanse keten Whole Foods en TGIF, maar sinds kort ook bij Albert Heijn en Delhaize in België wordt verkocht - wil 8,75 miljoen aandelen uitgeven aan een prijs die inmiddels werd opgetrokken van 19 à 21 USD naar 23 à 25 dollar per stuk. Aan de bovenkant van die vork zou dat overeenkomen met een waardering van zo’n 1,49 miljard USD.
Strategisch gepositioneerd
Beyond Meat positioneert zijn producten doelbewust in de vleesafdeling van de supermarkt. Op die manier wil het liefhebbers van vlees over de streep te trekken om de producten uit te proberen. Verrassend genoeg richt Beyond Meat zich niet op veganisten en vegetariërs, die minder dan 5% van de Amerikaanse bevolking uitmaken. Volgens het prospectus is de Beyond Burger, het paradepaardje van het bedrijf, nu bij ongeveer 11.000 van zijn 17.000 kruidenierswinkelklanten in de V.S. beschikbaar.
Wat u als belegger moet weten
De interesse van beleggers voor deze beursgang is groot. Toch zijn er volgens beurssite Marketwatch 5 zaken die u moet weten vooraleer u instapt.
- Rode cijfers
De omzet van Beyond Meat is in de loop der jaren flink gegroeid, maar dat heeft zich nog niet in winst vertaald. Over de eerste negen maanden van 2018 kwam de omzet uit op 56,4 miljoen dollar, meer dan een verdubbeling t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder en een pak boven de 32,6 miljoen over het volledige boekjaar 2017, maar dat resulteerde wel in een verlies van 22,4 miljoen USD. Het bedrijf gaat ervan uit dat de kosten ook in de nabije toekomst nog aanzienlijk zullen stijgen omdat het flink moet investeren, o.a. in uitbreiding van het klantenbestand, het leveranciersnetwerk, marketing, distributie, productie, personeel, etc. Beleggers moeten er dan ook rekening mee houden dat van een dividend nog lang geen sprake zal zijn en dat het rendement bijgevolg uit koerswinst zal moeten komen.
- Aan ambitie geen gebrek
Beyond Meat verwacht dat het segment van vleesvervangers mettertijd een “multibillion-dollar market” zal worden. Het bedrijf wil de strategie kopiëren van bedrijven in het segment van plantaardige zuivel, die succes boekten omdat ze producten ontwikkelden die beter smaakten dan eerdere zuivelvervangers en ze ook in de zuivelafdeling verkochten. Aan de hand van diezelfde strategie zou de categorie van vleesvervangers alleen al in de VS tot 35 miljard USD kunnen groeien. Beyond Meat wil in 2020 ook in Europa – waar grote interesse is van restaurants en supermarkten – een productiefaciliteit openen en zich op termijn ook in Azië vestigen.
- Verrassend veel concurrenten
Vleesvervangers lijken misschien een nichemarkt, maar Beyond Meat is naar eigen zeggen actief in een zeer concurrerende omgeving, waarin het niet enkel andere plantaardige eiwitproducenten maar ook traditionele vleesbedrijven als rivalen beschouwt. Omdat die bedrijven over meer middelen beschikkelen, zijn hun producten vaak goedkoper dan vleesvervangers. Om concurrentieel te blijven, sluit Beyond Meat niet uit dat het zijn prijzen moet verlagen, wat de winstgevendheid onder druk kan zetten. Als dergelijke prijsverlagingen te laat worden doorgevoerd, kan het bedrijf ook marktaandeel verliezen. Bovendien is het niet ondenkbaar dat traditionele voedingsbedrijven producenten van plantaardige voedingsmiddelen overnemen om hun eigen alternatieve eiwitproducten te lanceren, waarbij ze hun omvang en schaal gebruiken om marktaandeel te winnen.
- Afhankelijk van één ingrediënt
Het belangrijkste ingrediënt in de producten van Beyond Meat is erwteneiwit, een extract van gele erwten, dat momenteel afkomstig is uit Canada en Frankrijk. Het heeft slechts één enkele leverancier van het eiwit en onderbrekingen in de bevoorrading leidden eerder al tot vertragingen in de levering. De prijs van erwteneiwit is bovendien gevoelig voor een aantal factoren, zoals mislukte oogsten door slecht weer, maar hangt ook af van veranderingen in de economische omstandigheden en het aantal boerderijen dat erwteneiwitten verbouwt. Beyond Meat zegt dat het werkt aan diversificatie van zijn toeleveringsketen en prijzen vastlegt door middel van langetermijncontracten.
- Geen vaste contracten met medeproducenten
Een groot deel van de omzet is afkomstig van producten die worden gemaakt in fabrieken die eigendom zijn van medeproducenten, zoals CLW Foods, een producent van gemalen rundvlees uit Californië, en FPL Food, een in Georgië gevestigd rundvleesbedrijf. Omdat met deze bedrijven geen geschreven contracten werden afgesloten, kan die relatie – in theorie – op elk moment worden beëindigd of gewijzigd.
Volgens Beyond Meat zijn er in de sector een beperkt aantal bekwame, kwalitatief hoogwaardige medeproducenten zijn die aan zijn strenge kwaliteits- en controlenormen voldoen. Het bedrijf streeft ernaar om in de toekomst bijkomende overeenkomsten af te sluiten, maar kan niet garanderen dat dat aan bevredigende voorwaarden of tijdig lukt.
Intussen is het bedrijf verwikkeld in een rechtszaak met een voormalig medefabrikant, Don Lee Farms. Don Lee beweert dat zijn contract ten onrechte werd beëindigd en dat Beyond Meat bedrijfsgeheimen deelde met latere medeproducenten. Volgens Beyond Meat werd zijn product bij Don Lee Farms met salmonella vervuild en slaagde het bedrijf er niet in om het probleem aan te pakken.
Bron: Market Watch: "Beyond Meat is going public: 5 things to know about the plant-based meat maker"