di. 31 mrt 2020

De timing is door het coronavirus misschien wat ongelukkig, maar Proximus (+0,4%) stelt vandaag zijn nieuwe strategie, #inspire2022, voor. Er werden ook nieuwe vooruitzichten in de markt gezet en het dividend werd met 20% verlaagd. KBC Securities-analist Ruben Devos onthoudt onder meer dat er extra geïnvesteerd zal worden, waardoor de schuldgraad in combinatie met lagere groeiverwachtingen zal stijgen.
Strategie
De nieuwe strategie, onder regie van de nieuwe CEO Guillaume Boutin, is gebouwd rond vier pijlers:
- Het beste Gigabit-netwerk in België. Proximus wil tegen 2025 en 2026 respectievelijk 800.000 en 1.000.000 bijkomende woningen aansluiten, waardoor het bedrijf tegen 2025 (dat was eerder 2030) 2,4 miljoen woningen op glasvezel aangesloten wil hebben. Met de lancering van Mobilus 5G unlimited (aan 49,99 euro/maand) wordt Proximus bovendien de eerste Belgische 5G-operator.
- Het bedrijfsmodel wordt omgevormd om de efficiëntie te verbeteren en een leidende NPS-positie (Net Promotor Score, oftewel klantentevredenheid) in te nemen. Proximus wil tegen 2025 een operator zonder erfenis op het vlak van IT worden. Het streeft naar een gemiddelde jaarlijkse netto indirecte vermindering van de operationele uitgaven van -1% à -2% (samengesteld groeipercentage) tussen 2020 tot 2022 en een verdere verbetering van de efficiëntie na 2023.
- Terugkeer naar winstgevende groei tegen 2022 door middel van netwerkleiderschap, strategische partnerschappen en lokale ecosystemen. Dat moet het klantenbestand tegen 2020 uitbreiden om de 2,1 miljoen internetlijnen voor het consumentensegment te overtreffen. Als een van de eerste operatoren ter wereld zal het bedrijf de Microsoft Azure Edge computing-functionaliteiten rechtstreeks in zijn kernnetwerk integreren.
- Het integreren van duurzaamheid (een netto positief & circulair bedrijf worden tegen 2030) en digitale inclusie in het hart van haar activiteiten.
Vooruitzichten
Op korte termijn blijft het volgens Proximus moeilijk een precieze raming te maken van de globale impact van de COVID-19-pandemie, vooral omdat het onzeker is hoelang die zal duren. Niettemin is het duidelijk dat COVID-19 op verschillende vlakken een impact zal hebben op de activiteiten van de groep, ondanks de maatregelen die werden genomen om de impact te milderen:
- Proximus verwacht dat COVID-19 een negatieve impact zal hebben op de EBITDA, maar verwacht ook dat de investeringen zullen dalen. Dat resulteert voor het boekjaar 2020 in een verwacht EBITDA-uitgavenniveau tussen 780 en 800 miljoen euro (799 à 815 miljoen euro verwacht).
- Daarnaast verwacht Proximus een maximale jaarlijkse investeringsenvelop van 1,3 miljard euro tot 2025. Het hoogste niveau in de prognose van KBC Securities voor de komende 5 jaar was 1,1 miljard euro (consensusverwachting: 1,12 miljard euro). KBC Securities is van mening dat vezelgerelateerde investeringen ruim 40% van de totale capex-enveloppe in beslag zal nemen.
- Tot slot is het bedrijf van plan om in de komende drie jaar terug te keren naar een jaarlijks brutodividend van 1,20 per aandeel, wat als een ondergrens moet worden beschouwd. In de afgelopen 6 jaar heeft Proximus een jaarlijks dividend van 1,50 per aandeel uitgekeerd. Analisten mikten op een voortzetting van die trend.
De mening van KBC Securities
De vooruitzichten voor 2020 zijn volgens analist Ruben Devos alvast in grote lijnen in overeenstemming met de verwachtingen. Verder is het vezelinvesteringsplan volgens KBCS erg ambitieus, met een waarde van 1,3 miljard euro. Dat cijfer ligt 15 à 20% boven de consensusvoorspellingen. Het dividend zakt met 20%, waardoor ongeveer 100 miljoen euro cash per jaar vrijkomt.
KBC Securities bevestigt het "Afbouwen"-advies en het koersdoel van 22 euro voor Proximus.