vr. 30 apr 2021

De financiële resultaten van Proximus waren iets beter dan verwacht en overtroffen de analistenverwachtingen wat de omzet en de bedrijfskasstroom (EBITDA) betreft. De commerciële prestaties waren sterk gericht op het toevoegen van convergente gezinnen via de verkoop van Flex-bundels. Dat leverde resultaten op, al ging het ten koste van de totale convergente omzet per klant. Tegelijkertijd speelde de groep meer klanten kwijt dan verwacht in het segment ‘vaste lijn’ en ‘mobiel postpaid’. Daarnaast sloot het 73.000 extra woningen aan op glasvezel, wat 12.000 extra klanten opleverde voor glasvezeldiensten. Belangrijk is ook de eerste kapitaalinjectie van 30 miljoen euro in Fiberklaar, de joint venture met EQT, en het feit dat Proximus zijn vooruitzichten voor 2021 herbevestigde. KBC Securities herhaalt de "Houden"-aanbeveling voor het aandeel en het koersdoel van 20 euro.
Resultaten Proximus 1Q20
De binnenlandse omzet daalde zoals verwacht met 1,7% op jaarbasis tot 1,08 miljard euro, omwille van lagere wholesale-inkomsten (-22%). Dat reflecteerde de blijvende druk van het wegvallen van inkomsten uit roaming en de aanhoudende erosie van de interconnectie-inkomsten uit sms-verkeer.
De bedrijfskasstroom (EBITDA) daalde met 3,9% op jaarbasis tot 446 miljoen euro, terwijl analisten op 439 miljoen euro rekenden. De genormaliseerde vrijekasstroomgeneratie lag met 143 miljoen euro ver boven de verhoopte 57 miljoen euro, dankzij een daling van het werkkapitaal en lagere herstructureringskosten. Het cijfer omvatte ook iets minder investeringen (225 miljoen euro, tegenover 299 miljoen euro verwacht) én een kapitaalinjectie van 30 miljoen euro in de joint venture Fiberklaar. Dat alles bracht de nettowinst op 122 miljoen euro, een zucht boven verwachting (115 miljoen euro). De winst per aandeel kwam uit op 0,38 euro.
Financiële resultaten per divisie
- In de divisie Consumer loste de omzet van 670 miljoen euro de verwachtingen (668 miljoen euro) net in, dankzij een groei met 1% op jaarbasis. De omzet van het segment Enterprise daalde met 1% tot 339 miljoen euro (verwacht: 334 miljoen euro), onder invloed van lagere verkopen voor ICT en mobiele postpaid. De binnenlandse EBITDA ging 2% lager op jaarbasis tot 418 miljoen euro (verwacht: 410 miljoen euro).
- BICS draaide 235 miljoen euro omzet (verwacht: 223 miljoen euro) en een EBITDA van 22 miljoen euro (verwacht: 23 miljoen euro).
- In Telesign steeg de omzet met 33% tot 77 miljoen euro (verwacht: 78 miljoen euro), wat een bedrijfskasstroom (EBITDA) opleverde van 6 miljoen euro (verwacht: 8 miljoen euro).
Vooruitzichten
Proximus herbevestigde de eerder gecommuniceerde vooruitzichten voor 2021, nl.
- Onderliggende binnenlandse inkomsten: die "in de buurt van het niveau van 2020" moeten uitkomen, namelijk 4,36 miljard euro.
- EBITDA: moet tussen 1,75 en 1,775 miljard uitkomen, inclusief de "extra uitgaven voor glasvezel, IT, cloudificatie en de uitrol van Mwingz" en ondanks "minder kostenvoordelen door maatregelen in verband met Covid-19". Die operationele uitgaven zijn samen 50 miljoen euro sterk.
- Investeringen ('capex'): de groep zal naar verwachting bijna 1,2 miljard euro investeren.
KBC Securities over de resultaten van Proximus
Al bij al liggen de resultaten volgens analist Ruben Devos in lijn met de verwachtingen, wat meteen verklaart waarom de beurskoers vandaag amper reageert.
De cijfers van telecombedrijven, en zeker die die op kwartaalbasis worden vrijgegeven, schommelen over het algemeen niet erg veel. Dat is met name zo voor de bedrijfskasstroom, maar bij Proximus speelt de verschuiving naar een meer investeringsgerichte strategie een belangrijke rol.
Hoewel Proximus 2021 bestempelt als "overgangsjaar", met voordelen die pas nadien mogen worden verwacht, kijkt KBC Securities liever de kat uit de boom. Het advies blijft daarom ongewijzigd op “Houden” met koersdoel van 20 euro.