do. 30 apr 2020

In de resultatenlawine van deze ochtend meldde Proximus (-0,5%) iets beter dan verwachte kwartaalcijfers. Die werden gedreven door kostenbesparingen, aangezien de operationele prestatieparameters van eerder zwakke kwaliteit waren. Daardoor kon de omzet niet aan de verwachtingen voldoen, terwijl aanhoudende prijsdruk en de nood om te blijven investeren (5G) constante factoren blijven in het investeringsverhaal. Het “Houden”-advies en 20 euro koersdoel blijven bij KBC Securities daarom behouden.
Resultaten
De binnenlandse omzet (exclusief terminals) daalde met 1,6% op jaarbasis tot 1,01 miljard euro en bleef zo’n 0,7% onder de verwachtingen. Dat valt voornamelijk te verklaren door de lagere Wholesale-inkomsten.
Wat de EBITDA betreft, noteerde Proximus een groei van 0,2% op jaarbasis tot 464 miljoen euro, zo’n 7 miljoen euro boven verwachting. De genormaliseerde vrije kasstroom van 152 miljoen euro lag wel een pak boven de verhoopte 38 à 129 miljoen euro (de analistenschattingen liepen wat dat betreft nogal uit elkaar). Dit verschil toont heel duidelijk aan dat er minder geïnvesteerd werd, met alle gunstige effecten daarvoor op het bedrijfskapitaal. De nettowinst ging in het eerste kwartaal van 2020 vlot 20% boven de consensusverwachting, wat resulteerde in een winst per aandeel van 0,47 euro.
Operationele kerncijfers
In het segment "Consumer" heeft Proximus zo’n 1.000 TV-abonnees gewonnen (verwacht: +5.000 stuks), terwijl er geen breedbandklanten bij kwamen (verwacht: +6.000 stuks) en er 40.000 vaste lijnen opgezegd werden (verwacht: -20.000 stuks). Het aantal nieuwe postpaidklanten steeg op nettobasis met 18.000 stuks (verwacht: +10.000 stuks), terwijl de prepaid basis met 18.000 stuks werd uitgehold (verwacht: -20.000 stuks). De gemiddelde omzet van de mobiele postpaidklanten (Average Revenue Per User of ARPU) lag met 18,5 euro 6,4% lager dan een jaar eerder en op het einde van het eerste kwartaal was 58,2% van de klanten convergent.
In de afdeling “Enterprise” kwamen er 9.000 mobiele klanten bij (netto), terwijl op een groei van 4.000 werd gerekend. Hier bedroeg de gemiddelde omzet (ARPU) 29,7 euro, een daling met 1,8% op jaarbasis.
Vooruitzichten voor 2020
Proximus bevestigt dat het voor 2020 nog steeds mikt op een bedrijfskasstroom (EBITDA) van 780 à 800 miljoen euro, omdat de COVID-19-impact op de EBITDA zal worden gecompenseerd door aanpassingen in de investeringen. Bovendien herhaalt de groep haar intentie om over het resultaat van 2020, 2021 en 2022 een jaarlijks brutodividend van 1,2 euro per aandeel uit te keren, wat beschouwd moet worden als een “onderkant”.
De visie van KBC Securities
De resultaten lagen, dankzij kostenbesparingen, zo’n 1% à 2% boven de consensusverwachtingen, hoewel de binnenlandse omzet wat achterbleef. De EBITDA werd meer concreet beïnvloed door de lagere marketinguitgaven en de gerealiseerde kostenefficiënties, terwijl de onderliggende bedrijfsprestaties verder verslechterden in vergelijking met de trend van de laatste kwartalen van 2019. Dat is vooral zichtbaar in de segmenten breedband- en TV-abonnementen, die ei zo na een verlies op nettobasis lieten optekenen. In het Enterprise-segment ziet het ernaar uit dat de fundamentals op korte termijn ook al niet zullen verbeteren, omwille van een aanhoudende prijsdruk en de erosie van de traditionele connectiviteitsdiensten.
Hoewel de investeringen die het bedrijf de komende jaren zal en moet doen, door KBC Securities-analist Ruben Devos toegejuicht worden, is het rendement op die investeringen nog ver weg. Ondertussen lijken deze neerwaartse risico’s ondertussen redelijk ingeprijsd te zijn. Bovendien hebben telecombedrijven in crisistijden hun waarde bewezen.
Daarom gelooft onze analist dat Proximus dankzij onder meer zijn aantrekkelijk dividendrendement, zijn op hoge recurrente inkomsten gebaseerd inkomstenmodel en zijn lage volatiliteit beleggers kan bekoren. Het koersdoel van 20 euro en "Houden"-advies blijven bij KBCS dan ook ongewijzigd.