do. 14 nov 2019

KBC Securities verlaagt vandaag het advies en het koersdoel voor Proximus omdat de risico’s duidelijk en groot zijn. Dat kan mogelijk druk op de marges opleveren, maar zal zeker niet zorgen voor extra omzet. De markt lijkt daar echter niet wakker van te liggen omdat de waardering van de telecomgroep beduidend duurder is dan de rest van de sector.
Risico’s
Voor 2020 worden er meerdere neerwaartse risico's aangestipt, waaronder:
- Een dure kostprijs voor de verder uitrol van FttH, het project waar glasvezel tot aan de huisdeur (fiber to the home) wordt gebracht.
- Een mogelijke vertraging in voordelen die zouden moeten voortspruiten uit het transformatieplan dat begin 2019 aangekondigd werd.
- Een mogelijk verlies van marktaandeel door de toegenomen concurrentie en de gestegen onzekerheid met betrekking tot de commerciële plannen van de nieuwe CEO.
Waardering
Op basis van de vooruitzichten van KBC Securities voor 2020 worden bovenstaande risico's slechts in geringe mate weerspiegeld in de beurskoers. Proximus wordt vandaag verhandeld aan een rendement op vrije cashflow van van 6% tegenover 8% voor de sector. Ook de waarderingsratio die de ondernemingswaarde vergelijkt met de operationele cashflow (EV/OpFCF) is erg hoog: 14x tegenover 12x voor de sector. Niettemin presteerde het aandeel over de voorbije 5 jaar niet zoveel beter dan de sector. inclusief dividenden bedraagt het totale rendement zo’n 12%.
De mening van KBC Securities
Wat niet ter discussie staat is dat Proximus er de voorbije jaren in geslaagd is om zijn convergentiestrategie uit te voeren: bijna 60% van de gezinnen heeft een vaste en mobiele bundel. Maar dat wil ook zeggen dat de eerste tekenen van een potentiële stagnatie van die groei zichtbaar worden, waarmee een belangrijke winstfactor onder druk komt te staan.
In de toekomst ziet KBC Securities daarenboven nieuwe risico’s ontstaan, met name in de groei van het aantal abonnees en de gemiddelde omzet per abonnee. Dat is het gevolg van sterkere concurrentie en prijsdruk, met name in het mobiele segment (zowel residentieel als zakelijk) en in het aanbod van vast internet.
- Wallonië
Na de voltooiing van de netwerkupgrade van Telenet, dat nu in staat is om internetsnelheden tot 1Gbps te leveren, is KBC Securities ervan overtuigd dat de consumenten de breedbandspecificaties van Proximus' aanbod nog beter onder de loep zullen nemen. In die context is een verandering van het aandeelhouderschap van VOO in Wallonië ook belangrijke, want dat zou de concurrentiële druk nog verder kunnen versterken in het zuiden van België, een markt waar Proximus van oudsher een grotere voetafdruk heeft dan in Vlaanderen.
- Regulator
KBC Securities verwacht dat het BIPT (de telecomregulator) en de mediaregulatoren binnenkort hun ontwerpbesluiten zullen publiceren. Daarin zal een voorstel geformuleerd worden voor maandelijkse groothandelstarieven die de prijs voor de toegang tot het glasvezelnetwerk van Proximus moeten bepalen. Hoewel dit een belangrijke reglementaire update zal zijn, wordt de kans klein geacht dat het BIPT een agressieve (lees: lage) prijs zal vaststellen. Immers, de regulator heeft twee belangrijke doelstellingen:
- Het bevorderen van de concurrentie op de markt, die, gezien het huidige concurrentieklimaat ten opzichte van 5 jaar geleden, volgens KBCS aanzienlijk is veranderd.
- Het creëren van een gunstig investeringsklimaat. Sinds de start van het "Vezel voor België"-plan van Proximus in december, heeft de penetratie van glasvezel (FttH) in het land 1% bereikt, ver onder het EU28-gemiddelde van 14%. Dat wijst er op dat de stimulans om te investeren tot nu toe onvoldoende is geweest. Bovendien zijn er weinig grote operatoren die er voor kiezen om telecomdiensten via glasvezel door te verkopen, gezien de kleine voetafdruk van het Proximus-netwerk.
- Glasvezel
Door de intensivering van de netwerkconcurrentie, de beperkte dekking van glasvezel (FttH) en de mogelijkheid van een gunstig resultaat in de onderhandelingen met het BIPT, gelooft KBC Securities dat Proximus de uitrol van glasvezel zou kunnen versnellen. Dat kan leiden tot een aanzienlijke toename van de glasvezel-gerelateerde investeringen. In dat verband verloopt de vooropgestelde verlaging van de eenheidskosten tot 1.000 euro (of lager) heel wat langzamer dan verwacht, waardoor de investering minder aantrekkelijk is. Op de meest recente analistenmeeting zei interim-CEO Dufour: "We hadden een doelstelling aangekondigd om een eenheidskost van 1.000 euro te bereiken en op dit vlak boeken we vooruitgang, maar er moet nog veel worden gedaan".
- Dividend
Gezien de combinatie van toenemende investeringsvereisten en een moeilijker concurrentieklimaat ziet KBC Securities weinig reden voor een verhoging van het dividend. Proximus heeft echter aangegeven dat het de balans zal gebruiken om de vezeluitgaven te versnellen als en wanneer het besluit om die weg in te slaan.
KBC Securities verlaagt vandaag het advies voor Proximus van “Houden” naar “Afbouwen”en het koersdoel van 25 naar 22 euro
