vr. 21 feb 2020

Proximus (-5,5%) beweegt in de richting van het “Afbouwen”-advies van KBC Securities, zowel op de beurs als op het veld. De omzet daalde met 1,2% op jaarbasis, terwijl de bedrijfskasstroom (EBITDA) een pas op de plaats maakte. De genormaliseerde vrije kasstroom belandde met 504 miljoen euro een zucht onder de verwachtingen, maar bleek net voldoende om het hele jaardividend te kunnen financieren. Geen overschot dus, en dat is net wat we van de beurskoers ook gezegd kan worden.
Cijferoverzicht
Helemaal onderaan de tabel blijkt dat de nettowinst van Proximus 373 miljoen euro bedraagt, terwijl op 518 miljoen euro gemikt werd. Dat cijfer ligt 27% lager dan een jaar eerder door de kosten van het “Fit For Purpose” herstructureringsplan (253 miljoen euro). Overduidelijk is de telecomgroep in een transformatiefase aanbeland, waarin het niet enkel aan zichzelf moet werken, maar ook nog eens aan het moderniseren van zijn netwerk.
Per divisie, in het vierde kwartaal
- De consumentenomzet kwam uit op 732 miljoen euro, wat boven de verhoopte 718 miljoen euro ligt en wat 0,4% lager is dan een jaar eerder. Ondanks het negatieve effect van regelgeving werden de inkomsten ondersteund door de lancering van e-Press op 1 december, een hogere verkoop van “gezamenlijk aangeboden” apparaten en een eenmalige terugname van een eerdere voorziening. De inkomsten uit vaste diensten waren stabiel op jaarbasis.
- Het bedrijvensegment zag de omzet met 2,3% stijgen tot 372 miljoen, zo’n 10 miljoen euro boven verwachting. Dat is te danken aan een hogere ICT-omzet (+5,9%).
- BICS boekte een omzet van 317 miljoen euro, terwijl op 330 miljoen euro gemikt werd. Dat vertaalt zich in een EBITDA van 40 miljoen euro, dat wel conform de verwachtingen was. De inkomsten uit niet-spraakproducten stegen 25% op jaarbasis, terwijl de inkomsten uit spraakdiensten met 22% daalden.
Operationele maatstaven
- Proximus won 7.000 TV-abonnees (verwacht: 5000 stuks) en 10.000 internetklanten (verwacht: 8.000), maar verloor 31.000 vast lijnen (verwacht: 21.000). In “postpaid” kwamen er netto 14.000 klanten bij (verwacht: 13.000), terwijl er 24.000 klanten minder gerapporteerd werden in prepaid.
- De gemiddelde omzet per mobiele gebruiker (ARPU) daalde 5% tot 24 euro. Aan het eind van het vierde kwartaal namen 60,3% van de huishoudens meerdere diensten tegelijk af (een stijging van 2 procentpunt ten opzichte van 2018). Niettemin steeg de jaarlijkse churn rate (de mate waarin klanten weer vertrekken) tot 14,9%.
- In de Enterprise-sector werden er netto 4.000 mobiele klanten toegevoegd (verwacht: 5.000). De gemiddelde omzet per klant bedroeg hier 23,2 euro, dik 7% lager op jaarbasis.
De visie van KBC Securities
Zonder rekening te houden met de impact van de hogere verkoop van toestellen (gezamenlijke aanbiedingen) en de bijdrage van de ICT-poot, lagen de vierdekwartaalcijfers van Proximus redelijk in lijn der verwachtingen. Ook wat de EBITDA en de commerciële prestaties betreft, waren er weinig verrassingen te rapen. Veel belangrijker zijn de implicaties van het FFP-transformatieplan met inbegrip van het vrijwillige vertrek van 1.347 werknemers. Proximus heeft in het vierde kwartaal van 2019 in totaal voor 253 miljoen euro ontslagvergoedingen geboekt, dat alle betrokken toekomstige betalingen weerspiegelt. Dat bedrag geeft een nauwkeurige indicatie van de verwachte cash out-impact in de komende jaren, maar geeft (nog) geen indicatie van de verwachte toekomstige kostenbesparingen die daartegenover staan. Voor 2020 verwacht het bedrijf een gerelateerde cash-out van 151 miljoen euro, die zal samenvallen met een dure verhoging van de investeringen in het glasvezelnetwerk (Fiber to the Home).
Vooruitzichten en dividend
Proximus geeft aan dat het pas op zijn analistendag op 31 maart 20 concrete vooruitzichten voor 2020 zal vrijgeven. Ondertussen werd de hoogte van het dividend over 2019 wel al vrijgegeven. Er zal 1,50 euro dividend betaald worden voor een totaal van 486 miljoen euro, wat zo goed als gelijk is aan de integrale vrije kasstroom en een pak lager dan de gerapporteerde nettowinst. Het advies van KBCS blijft op “Afbouwen” omdat er weinig positieve verrassingen mogelijk zijn. Of toch al zeker niet “in zicht”. Het koersdoel van 22 euro ligt nog steeds gevoelig onder de huidige beurskoers (24,7 euro).