vr. 3 mei 2019

De publicatie van weinig inspirerende kwartaalcijfers levert voor Proximus een flauwe koersreactie op (-0,12%, tegenover +0,36% voor de BEL20). Dat is niet onlogisch, want er moet een compromis gevonden worden tussen iets lager dan verwachte omzetcijfers en beter dan verwachte winstcijfers. Warm en koud, of "een portie gemengd", zo u wil. Maar de publicatie heeft geen impact op het koersdoel en advies bij KBC Securities, dat ook voor de komende jaren weinig groei, maar des te meer investeringen ziet.
Cijfers
- De binnenlandse omzet kwam uit op 1,1 miljard euro, zo’n 2,2% lager dan een jaar eerder en 1% minder dan wat analisten hadden verwacht. Dat wordt toegeschreven aan een daling van de verkoop van mobiele toestellen binnen de consumentendivisie en lagere omzet op de wholesale-markt.
- De bedrijfswinst (EBITDA) groeide onverwacht met 2,1% op jaarbasis, terwijl analisten een daling van -0,4% (consensus) tot -0,7% (KBCS) in hun waarderingsmodel hadden ingecalculeerd. Dat levert meer cash op dan verwacht, wat zich vertaalde een de generatie van 112 miljoen euro vrije cash flow. In het eerste kwartaal van 2018 was dat nog 78 miljoen euro, maar het werkkapitaal verbeterde en er moest minder rente betaald worden, dankzij de verlenging van de obligaties. Hier liepen de schattingen van de analisten nogal uiteen, want ze mikten op cijfers die variëren van 102 tot 130 miljoen euro. Feit is dat het cijfer als solide wordt aangemerkt.
- De groei van nettowinst met 10% lag vlot 7% boven de schattingen.
Per divisie
- Proximus haalde 708 miljoen euro omzet uit zijn divisie ‘Consumenten', terwijl analisten eerder op 725 à 735 miljoen euro hadden gemikt. De daling met 3,1% op jaarbasis is toe te schrijven aan een terugval in de verkoop van mobiele toestellen, maar ook aan lagere opbrengsten uit aanmaningskosten en een daling van de vooruitbetaalde bedragen. Niets waarover KBC Securities zich zorgen maakt.
- De inkomsten uit de vaste dienstverlening (Enterprise) waren stabiel op jaarbasis (+1,6% tot 357 miljoen euro) dankzij hogere ICT-opbrengsten (+6,7%) en groeiende opbrengsten uit mobiele diensten (+2,3%).
- De binnenlandse bedrijfswinst (EBITDA) bedroeg 428 miljoen euro, een stijging met 2,1% op jaarbasis.
- Inclusief TeleSign boekte wholesale-divisie BICS een stabiele omzet van 319 miljoen euro en een dito EBITDA van 35 miljoen euro.
Evolutie van de klanten
Proximus haalde in het eerste kwartaal 7.000 nieuwe TV-abonnees binnen (vs. 10.000 verwacht), scoorde 8.000 nieuwe klanten in het breedbandsegment (vs. 10.000 verwacht), maar verloor wel 29.000 abonnees van vaste lijnen en dat is meer dan de verwachte 16.000. Bijkomende analyse leert dat er in het mobiele segment netto 1.000 postpaid klanten bijkwamen (vs. +16.000 verwacht), maar dat er 37.000 prepaid klanten vertrokken (vs. -22.000 verwacht). In dat mobiele segment daalde de gemiddelde omzet per klant met 3% tot 24,7 euro.
Vooruitzichten voor 2019
Proximus bevestigt de vooruitzichten voor het volledige boekjaar 2019 en mikt op een "stabiele" bedrijfswinst (EBITDA) en "stabiele" kapitaalinvesteringen (zonder rekening te houden met uitgaven gerelateerd aan het spectrum). Op het vlak van de omzet werd de definitie wat aangepast naar "binnenlandse omzet met uitzondering van terminals". En die omzet zal naar verwachting "bijna stabiel" blijven in 2019. Niets nieuws onder de zon.
De visie van KBC Securities
Iets minder omzet, iets meer winst. Verder kon analist Ruben Devos geen belangrijke aanleiding vinden om de investment case bij te spijkeren, m.a.w. een typisch kwartaalbericht zonder impact. Te onthouden is evenwel dat Proximus in de eerste drie maanden van 2019 toch wel opvallend weinig nieuwe klanten kon strikken, met name in de postpaid segment.
Afgezien van de churn rate (het vertrek van klanten) die over het hele klantenbestand toeneemt, blijven de inkomsten blijkbaar dalen voor de vastelijnsbundels (-5,1%) en de mobiel klanten(-2,5%). Dat bewijst eens te meer dat het streven naar convergentie tussen vast en mobiel hoog op de prioriteitenlijst moet blijven staan. Maar dat levert geen aanpassing op aan het waarderingsmodel. Het koersdoel van 28 euro en “Houden”-advies blijven behouden.
