di. 5 jan 2021
PSA en Fiat Chrysler krijgen finaal groen licht voor fusie tot Stellantis

Nadat eind vorig jaar Europa voorwaardelijk groen licht gaf voor de fusie van PSA en Fiat Chrysler, moesten de aandeelhouders van beide bedrijven zich gisteren uitspreken over het project. In beide gevallen schaarde een ruime meerderheid zich achter de geboorte van de nieuwe fusiegroep 'Stellantis'. De fusie zal naar verwachting tegen 16 januari worden afgerond en het nieuwe aandeel zal vanaf 18 januari noteren op de beurs van Parijs en Milaan. De verdere concentratie is volgens KBC Asset Management-analist Kurt Ruts alvast positief voor de sector.
Opmerkelijk fusieproject
Nadat de grootste aandeelhouders van PSA, waaronder de Peugeot-familie, het Chinese Dongfeng en de Franse overheid, hun zegen hadden gegeven voor één van de meest opmerkelijke fusieprojecten in de autosector van de voorbije jaren, was het woord aan de rest van de aandeelhouders. Een formaliteit dus, maar met 99,85% 'ja'-stemmen voelen de bedenkers van de deal zich alvast gesteund. Ook bij FCA werd de fusie met meer dan 99% goedgekeurd.
Ter herinnering geeft KBC Asset Management-analist Kurt Ruts nog de belangrijkste modaliteiten van de fusie mee:
- Het betreft een fusie van gelijken. Dit wil zeggen dat de aandeelhouders van Peugeot en FCA elk 50% van de nieuwe entiteit in handen zullen krijgen, door middel van een aandelenruil.
- Vóór die aandelenruil plaatsvindt, zal FCA evenwel een speciaal dividend van 2,9 miljard euro uitkeren aan zijn aandeelhouders. Daarnaast komt er nog een dividend van 500 miljoen voor de aandeelhouders van zowel Peugeot als FCA, dat - afhankelijk van de omstandigheden en de vooruitzichten - nog vóór de voltooiing van de fusie kan plaatsvinden.
- Na voltooiing van de fusie zal de nieuwe groep 'Stellantis' zijn belang van 39% in toeleverancier Faurecia (met een huidige beurswaarde van 2,2 miljard euro) aan zijn aandeelhouders overdragen ('spin-off').
- De jaarlijks te genereren synergievoordelen worden geraamd op 5 miljard euro. 80% daarvan zou na 4 jaar moeten gerealiseerd zijn. Daartegenover staan éénmalige kosten ten belope van 4 miljard euro.
- Er zouden geen fabrieken gesloten worden.
- Vanuit juridisch standpunt zal Peugeot opgeslorpt worden door FCA NV, de Nederlandse holdingmaatschappij boven FCA. Op de dag van de fusie zal die holdingmaatschappij van naam veranderen in 'Stellantis NV'. Aandeelhouders van Peugeot zullen dan voor elk aandeel 1,742 aandelen Stellantis ontvangen.
- Voor Peugeot is de fusie vooral een kans om zich geografisch te diversifiëren (naar de VS). Het bedrijf is nu immers quasi uitsluitend Europees. Voor FCA is het een kans om zijn schaal te vergroten in Europa en om zijn gemiddelde CO2-uitstoot naar beneden te halen.
- De belangrijkste aandeelhouders van de nieuwe groep zijn de Agnelli-familie (14,4%), de Peugeot-familie (7,2%), de Franse staat (6,2%) en de Chinese autobouwer Dongfeng (5,6%).
14 merken, 167 miljard euro omzet
Als topman van Stellantis wacht Carlos Tavares, momenteel CEO van PSA, onder meer de taak om de merken van de groep nieuw leven in te blazen, de wereldwijde voetafdruk van de groep te rationaliseren en de massale overcapaciteit een halt toe te roepen.
Ondertussen moet hij, net als de sectorgenoten, extra gas geven voor de vergroening van het wagenpark. Dat zal uit 14 merken bestaan, waaronder Fiat, Maserati, Jeep, Dodge, Ram, Peugeot, Citroen, Opel en DS. De combinatie van de twee autobouwers genereerde in 2019 167 miljard euro aan omzet en wordt de vierde grootste autobouwer ter wereld gemeten op basis van verkochte volumes. Samen verkochten ze in 2019 bijna acht miljoen wagens.
Synergievoordelen
FCA-voorzitter John Elkann, de toekomstige voorzitter van Stellantis, zei dat de nieuwe autofabrikant "een leidende rol zou spelen, aangezien het volgende decennium de mobiliteit opnieuw definieert". En FCA CEO Mike Manley - die de belangrijkste Noord-Amerikaanse activiteiten van Stellantis zal leiden - gaf aan dat 40% van de verwachte synergieën uit de fusie zal komen van de convergentie van platforms en aandrijflijnen en van het optimaliseren van R&D-investeringen. 35% van de synergiën zou afkomstig zijn van besparingen op aankopen, terwijl nog eens 7% zou komen van besparingen op verkoopactiviteiten en algemene kosten.

Consolidatie
De consolidatie in de autosector gaat meermaals over de lippen, maar grote dossiers blijven de jongste jaren uit. Dossiers die wel hun beslag kregen, zijn trouwens ook niet altijd even succesvol gebleken. Dat leidt ons tot een duik in de geschiedenis van enkele grote deals in de sector:
- Daimler-Benz en Chrysler
- Het fusieproject lag van bij de start onder vuur en leidde finaal ook tot het ontslag van bedenker Jurgen E. Schrempp, CEO van de groep in 2005. In 2007 werd Chrysler opnieuw verkocht. De verliezen stapelden zich op en in 2009 werd het bedrijf failliet verklaard.
- Fiat en Chrysler
- De Italiaanse autobouwer pikte zijn Amerikaanse collega in 2009 op uit Chapter 11 en bouwde in de daaropvolgende jaren het belang in de groep verder op. In 2014 werd de laatste 41,5% van de aandelen overgenomen en ontstond de nieuwe FCA groep.
- Tata Motors en Jaguar/Land Rover
- In een poging om zelf het hoofd boven water te houden zette Ford zijn Britse prestigemerken Jaguar en Land Rover in 2008 in de etalage. Jaguar werd eerder door Ford overgenomen in 1989 en BMW sluisde Land Rover in 2000 door naar de Amerikanen. Ze werden opgepikt door het Indiase Tata, dat zich door de overname van een plaats verzekerde tussen de gevestigde waarden.
De mening van KBC Asset Management
Volgens analist Kurt Ruts is de fusie voor Peugeot vooral een kans om zich geografisch te diversifiëren (naar de VS). Het bedrijf is nu immers quasi uitsluitend Europees. Voor FCA is het dan weer een kans om zijn schaal te vergroten in Europa en om zijn gemiddelde CO2-uitstoot naar beneden te halen.
Gezien de uitdagingen waarmee de Europese autosector wordt geconfronteerd, vooral op het vlak van het terugdringen van emissies, is het volgens analist Kurt Ruts logisch dat er consolidatie komt, om kostenduplicatie op het vlak van onderzoek en ontwikkeling (R&D) te vermijden. Bovendien is een meer geconcentreerd autolandschap in Europa positief voor alle (massa-)constructeurs.
KBC Asset Management heeft een “Kopen”-aanbeveling voor Peugeot met een koersdoel van 27 euro.