do. 28 apr 2022

Qualcomm rapporteerde gisteren nabeurs de resultaten voor zijn tweede kwartaal en overtrof daarbij zowel de omzet- als de winstramingen. Op het niveau van de omzet zette de groep alvast een recordprestatie neer en ook de vooruitzichten zijn iets positiever dan tot dusver werd gesteld. Ondertussen timmert de groep verder aan een verminderde afhankelijkheid van de smartphonemarkt, maar het moet op de beurs nog het nodige krediet krijgen voor die inspanning. KBC Asset Management-analist Joris Franck gelooft er echter in en handhaaft de “Kopen”-aanbeveling, maar verlaagde wel het koersdoel.
Verkoopprijs smartphones stijgt
De omzet bedroeg 11,16 miljard dollar, een groei van 41% jaar-op-jaar en boven de ramingen van 10,6 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 3,21 dollar, een groei met 90% op jaarbasis en beter dan de ramingen van 2,91 dollar. Het bedrijf gaf aan dat er wat zwakte was in de low-end smartphones in China, maar deze negatieve impact werd meer dan gecompenseerd omdat het meer verkoopt in de richting van high-end smartphones in China en de gemiddelde verkoopprijs aanzienlijk steeg (dankzij 5G-content). De operationele marges bedragen nu 39,2%. Nog steeds komt 70% van Qualcomms omzet uit de smartphone eindmarkt.
Qualcomm is van plan zijn afhankelijkheid van de smartphonemarkt aanzienlijk te verminderen door zijn inkomstenstromen te diversifiëren naar andere markten, waaronder de automobielsector en het internet-of-things. Zo bedraagt Qualcomms pijplijn voor de automobielsector nu 16 miljard dollar, een stijging ten opzichte van de 13 miljard dollar van vorig jaar, vooral dankzij een overeenkomst die het recent sloot met autoconstructeur Stellantis.
De omzet uit chips voor de auto-industrie en internet-aangedreven gadgets (Internet-of-Things) stegen met respectievelijk 41% en 61%, terwijl de omzet uit de gebruikelijke smartphone-activiteiten met 56% steeg, geholpen door de lancering van de nieuwe Snapdragon-chipset.
Het bedrijf kocht voor 951 miljoen dollar aan aandelen terug tijdens het kwartaal en betaalde 764 miljoen dollar aan dividenden.
Qualcomms vooruitzichten
- Omzet voor het derde kwartaal tussen 10,5 en 11,3 miljard dollar, vergeleken met de analistenverwachting op 10,0 miljard dollar.
- Boekjaar 2022 groeit met ongeveer 35% jaar-op-jaar, een vertraging ten opzichte van een groei van 43% boekjaar 2021.
- De onderneming verwacht dat de verkoop van handsets met meer dan 50% zal stijgen voor het volledige jaar, wat ook een sterk vierde kwartaal suggereert. Het bedrijf gaat er dan ook van uit dat de COVID-19-kwesties in China tegen eind juni zullen zijn opgelost.
Koersontwikkeling
De aandelen stegen met ongeveer 5% tijdens de nabeurshandel van afgelopen nacht, maar presteerde tot op heden zwak als gevolg van verschillende negatieve elementen:
- De eindmarkt voor smartphones is aan het afkoelen. De nieuwe lockdowns in China helpen niet, evenmin als de impact van de hoge inflatie voor de consument, vooral in Europa dat geplaagd wordt door mogelijke energiestoringen als gevolg van het Russisch/Oekraïense conflict.
- De markt is nog steeds bezorgd dat de vraag van Apple sneller zal afnemen dan verwacht.
- Er is algemene bezorgdheid over wat een zwakkere economische vooruitzicht zal betekenen voor halfgeleideraandelen.
- Techmultiples in het algemeen zijn op zoek naar een nieuwe basis, aangezien we het tijdperk van kwantitatieve versoepeling door centrale bankiers en 0% rentetarieven hebben verlaten.
KBC Asset Management over Qualcomm
Analist Joris Franck is het ermee eens dat de waarschijnlijke verwachting van een vertragende smartphone-eindmarkt niet helpt en dat het nog te vroeg is om de voordelen te zien van de diversificatie-inspanningen van het bedrijf weg van de smartphonemarkt naar aangrenzende eindmarkten. Maar hij vindt wel dat de markt te weinig krediet geeft voor de grote stijging van de gemiddelde verkoopprijs, waardoor de onderneming op koers blijft voor een omzetgroei met hoge dubbele cijfers en hoger dan 30% operationele marges.
De recordlage waardering van vandaag weerspiegelt meer dan de bezorgdheid over de eindmarkt voor smartphones en de bredere macrovooruitzichten. Analist Joris Franck blijft dan ook positief over het bedrijf en handhaaft de “Kopen”-aanbeveling.
Hij verlaagt op waardering wel het koersdoel van 225 naar 163 dollar. Het nieuwe koersdoel weerspiegelt nu een koerswinstverhouding van 13x voor 2023 op een verwachte winst per aandeel van 12,50 dollar voor het boekjaar. Ter referentie: de gemiddelde koerswinstverhouding over 10 jaar is 15x.
