do. 7 nov 2019

Qualcomm heeft zijn gebroken boekjaar 2019 afgesloten met degelijke resultaten én is ook optimistisch voor het komende boekjaar. Analist Stijn Plessers (KBC Asset Management) nam de cijfers onder de loep en verhoogde het koersdoel, bij een ongewijzigd "Kopen"-advies.
Resultaten
In het afgelopen kwartaal kwamen de omzet en de (aangepaste) winst per aandeel met resp. 4,81 miljard USD en 0,78 USD iets boven de consensusverwachting uit. Voor het huidige kwartaal - dat afloopt in december - verwacht Qualcomm een omzet tussen 4,4 en 5,2 miljard USD te realiseren.
Uitkijken naar 5G
Alle ogen zijn echter gericht op 2020 wanneer de lancering van 5G-smartphones op kruissnelheid moet komen. Qualcomm is als toeleverancier momenteel betrokken bij het ontwerp van 230 nieuwe 5G-modellen, tegenover 150 drie maanden geleden. Nadat de globale smartphonemarkt in 2019 nog zal dalen tot naar schatting 1,7 miljard toestellen, verwacht Qualcomm in 2020 een stijging tot 1,85 miljard, waarvan zo'n 225 miljoen worden uitgerust met mobiele 5G-technologie.
De waarde van de patentportefeuille van Qualcomm staat als een paal boven water. KBC Asset Management is er nog steeds van overtuigd dat de 5G-smartphonemodems van Qualcomm superieur zijn tegenover die van de concurrentie (Huawei, MediaTek, …), waardoor fabrikanten zeker in het begin opteren voor de modems van Qualcomm, eventueel in combinatie met andere onderdelen (Snapdragon CPU, …).
De visie van KBC Asset Management
Onze analist hoopt binnen 2 weken meer informatie te krijgen op de Capital Markets Day, waar Qualcomm zijn verwachtingen voor de smartphonemarkt en het concurrentiele landschap kan toelichten. Sowieso blijft de succesvolle implementatie van 5G dé centrale drijfveer voor dit aandeel.
Daartegenover staan echter nog steeds ook de bekende risico's:
- FTC: de winst bij Qualcomm is in eerste instantie afkomstig uit licenties op zijn 3/4/5G technologie. Eerder oordeelde de Amerikaanse Free Trade Commission (FTC) dat deze contracten, die gekoppeld worden aan het afnemen van Qualcomm-onderdelen, heronderhandeld moeten worden. Het bedrijf ging in beroep tegen de beslissing en verwacht zijn licentiemodel uiteindelijk te kunnen vrijwaren.
- Apple: een groot deel van de 5G-inkomsten zullen de eerstkomende jaren afkomstig zijn van Apple. Nadat beide bedrijven de juridische strijdbijl begroeven, ruilde Apple Intel in voor Qualcomm om zijn 5G-modems te leveren. Apple nam echter ook de modemdivisie van Intel over, met de ambitie om op termijn eigen modems te ontwikkelen.
- Huawei: Huawei is zowat de enige producent die geen beroep moet doen op Qualcomm, omdat alle onderdelen intern ontwikkeld worden. Het succes van Huawei in China gaat ten kosten van andere lokale merken (Xiaomi, Oppo, Vivo, …) die wél onderdelen afnemen van Qualcomm. Bovendien heeft Huawei ook de licentiebetalingen aan Qualcomm opgeschort, een oplossing van dit geschil hangt samen met andere ontwikkelingen in het handelsconflict.
KBC AM verhoogt het koersdoel voor Qualcomm naar 94 euro. Het advies blijft "Kopen".