di. 25 okt 2022

Uitzendgroep Randstad krikte de omzet in het derde kwartaal met 6,8% op tot 7,05 miljard euro, terwijl op 5,3% autonome groei werd gemikt. De bedrijfswinst (EBITDA) steeg met 3,6% tot 336 miljoen euro, wat de marge op 4,8% bracht. Analisten hadden op 4,7% gemikt. De nettowinst steeg met 15,5% tot 230 miljoen euro. Voor heel 2022 werd geen concrete vooruitzicht gegeven, al daalde het aantal geplaatste werkenden op jaarbasis marginaal in oktober, net zoals dat al het geval was op het einde van het derde kwartaal, vertelt KBC Securities-analist Thomas Couvreur.
Cijferset
De omzet ging op autonome basis 7% hoger tot 7,05 miljard euro, terwijl op 6,9 miljard euro werd gemikt. Inclusief overnames en wisselkoerseffecten ging de omzet zelfs met 12,4% hoger, zodat de brutowinst op autonome basis 11% hoger trok tot 1,48 miljard euro. Dat is goed voor een marge van 21%, beter dan verwacht. Er werd trouwens op 1,46 miljard euro gemikt.
Tijdelijke plaatsingen hadden een positief effect van 10 basispunten, tegenover 40 extra basispunten vorig jaar. Permanent placements (vaste werknemers) en HR Services tekenden voor een gecombineerde (negatieve) impact van -20bps.
Ook de winstgevendheid was beter dan verwacht. De onderliggende bedrijfswinst (EBITA) klom met 323 miljoen euro zo’n 14 miljoen euro boven de lat, dankzij 6% autonome groei. Dat levert een marge op van 4,8%, ver boven de verhoopte 4,5%.
Groei en hogere marges buiten de Benelux
Alle regio's boekten autonome omzetgroei. Nederland en België & Luxemburg deden het wat dat betreft niet zo geweldig goed, getuige daarvan een vlakke prestatie, maar er was wél sterke groei in alle andere regio's. Een soortgelijk verhaal op het niveau van de bedrijfswinst (EBITA) waar de bijdrage van Nederland, België & Luxemburg respectievelijk daalde van 65 naar 45 miljoen en van 25 naar 22 miljoen euro. Maar de andere regio’s laten een margeverhoging zien.
Op het niveau van de afdelingen presteerden Inhouse Services (+15%) en Professionals (+12%) zeer sterk, wat de zwakkere groei van Staffing (+1%) compenseert. De wereldwijde activiteiten dikten 17% aan.
IJzersterke balans
De hoeveelheid vrije kasstroom viel 13% terug tot 257 miljoen, wat mee bijdroeg aan een stijging van de nettoschuld van 234 tot 675 miljoen euro. Dat klinkt veel, maar in vergelijking met de bedrijfskasstroom (EBITDA) levert dat een erg magere schuldgraad van 0,4x op.
Randstads vooruitzichten
De groeimarge en de operationele uitgaven zullen in het vierde kwartaal naar verwachting in grote lijnen stabiel blijven. Begin oktober was het totale aantal werknemers wel marginaal lager op jaarbasis, iets wat ook al zichtbaar was op het einde van het derde kwartaal. Er zal verder een negatief effect zijn van 1,2 werkdagen.
“War for talent goes on”
Het aantal vacatures en het aantal aanvragen blijft nog steeds erg hoog, terwijl het “talent” nog steeds erg schaars is. De vraag was vooral hoog in de gezondheidszorg en technologie, maar ook in de auto-industrie en andere industriële sectoren. De wervingsindustrie heeft een hoge vlucht genomen sinds de economieën weer open zijn na de lockdowns. Daardoor is een zeer concurrerende banenmarkt ontstaan.
Gezien de aanzienlijke verslechtering van het economische klimaat de voorbije maanden en ondanks de positieve evolutie van de omzet en brutomarge in het derde kwartaal, zal een recessie waarschijnlijker worden tegen het einde van 2022, begin 2023. Dat zal schaarste aan arbeidskrachten doen toenemen en een duidelijk negatief effect hebben op de aanwervingen.
KBC Securities over Randstad
Ondanks de recessievrees blijft Randstad sterke autonome groei optekenen, wat leidt tot zeer gezonde marges. Maar 2023 zal een moeilijker jaarworden, al zijn daar nog geen tekenen van zichtbaar in de resultaten over het derde kwartaal, meent Thomas Couvreur. Hij waardeert Randstad op basis van een DCF-model (met een gewogen gemiddelde kapitaalkost (WACC) van 9,4%), een EV/REBITA waarderingsmultiple van 9,5x en een koerswinstverhouding (P/E ) van 13x.
De kapitaalskost die werd gebruikt blijft in lijn liggen met wat de markt gebruikt, maar de koersdalingen op de markt hebben wél druk gezet op de waarderingsmultiples van uitzendbedrijven. Door deze multiples te verlagen tot respectievelijk 9x en 12x daalt het koersdoel vandaag van 62 naar 57 euro. Het “Kopen”-advies blijft op de tabellen staan.
Het Randstad-aandeel is momenteel 47,5 euro waard (-0,6%).
