di. 9 feb 2021

Randstad hintte in december al op sterke resultaten over het vierde kwartaal, maar toch is de uitzendgroep erin geslaagd de verwachtingen te overtreffen. De omzet daalde in het vierde kwartaal met 3,6% (organisch), terwijl voor een krimp met 4,1% gevreesd werd. Vooral de stijging van het marktaandeel in de VS en Frankrijk, de twee grootste segmenten, zijn sterke pluspunten. KBC Securities-analist Thomas Couvreur bevestigt zijn voorzichtige houding, omdat de stimulusmaatregelen in 2021 zullen wegvallen, maar verhoogt niettemin het koersdoel van 56 naar 60 euro.
Kwartaalcijfers toegelicht
In het vierde kwartaal van 2020 kwam de omzet uit op 5.693 miljoen euro, iets boven de consensusverwachting van 5.686 miljoen euro. Op autonome basis komt dit neer op een krimp met 3,6% op jaarbasis (prognose: -4,1%). Gezien de aanhoudend sterke daling van de operationele kosten (-4% op jaarbasis), kwam de bedrijfswinst (EBITA) uit op 264 miljoen, goed voor een marge van 4,6% (prognose: 4,1%). De nettowinst van 208 miljoen euro (prognose: 158 miljoen) vertaalt zich in een winst per aandeel van 0,90 euro, eveneens beter dan verwacht.
Geografisch plaatje
Op geografisch gebied boekte Noord-Amerika een omzetgroei van 1% en won het marktaandeel in het vierde kwartaal, terwijl andere regio's de dalingen van de vorige kwartalen aanzienlijk temperden.
Frankrijk blijft het moeilijk hebben met een omzetdaling van 7% en een daling van de EBITA-marge met 24%, hoewel het marktaandeel in de loop van de crisis is toegenomen.
De situatie in Duitsland verbeterde, waardoor de omzetdaling beperkt bleef tot 5% en de EBITA-marge op jaarbasis zelfs verbeterde. Over het volledige boekjaar 2020 beschouwd blijft Duitsland echter de slechtste in zijn klasse.
Ondanks de gedeeltelijk opnieuw ingestelde lockdowns in enkele van de belangrijkste markten van Randstad, houdt de vraag naar essentiële diensten zoals gezondheidszorg, logistiek, foodretail en e-commerce nog steeds aan.
Vooruitzichten voor 2021
In januari bereiken de volumes het niveau van vóór de pandemie van vorig jaar, met een aanhoudend verbeterd momentum. Verwacht wordt dat de brutomarge in het eerste kwartaal van 2021 iets lager zal uitvallen door seizoensinvloeden en dat de bedrijfskosten grotendeels in lijn met de verwachtingen zullen liggen. Volgend kwartaal zal er een negatief effect van 1,2 werkdag zijn.
Dividend
Het voorgestelde dividend van 3,24 euro per aandeel bestaat uit een regulier slotdividend van 1,62 euro (op basis van een uitbetalingsratio van 63%) in combinatie met een speciaal dividend van 1,64 euro (mogelijk omdat de schuldgraad eind 2020 terugviel tot een negatieve -0,4x.). Het speciale dividend moet worden gezien in samenhang met het besluit om het dividendvoorstel voor 2019 in te trekken naar aanleiding van Covid-19. Compensatie, dus, maar daar zullen de beleggers niet rouwig om zijn.
De visie van KBC Securities
Randstad zet de trend voort en blijft volgens analist Thomas Couvreur de verwachtingen overtreffen, ondanks het feit dat de groep in december al op een sterk vierde kwartaal hintte. De autonome omzetdaling is in het vierde kwartaal beperkt gebleven tot 3,6% en voor januari wordt een verdere verbetering verwacht.
Vooral de stijging van het marktaandeel in de VS en Frankrijk, de twee grootste segmenten, zijn volgens KBCS sterke pluspunten. Dit positieve momentum wordt bevestigd voor januari, wat ook duidt op positieve vooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2021, omdat de volumes zonet het pre-corona niveau bereikten en de positieve dynamiek aanhoudt.
Begin december verhoogde KBC Securities al een eerste keer het koersdoel voor Randstad, als gevolg van de verbeterde macro-economische vooruitzichten na de aankondiging van het Covid-19-vaccin. Kort daarna, op basis van de beter dan verwachte trading update die midden december werd gepubliceerd, werden de schattingen nog iets verder opgetrokken, zodat het koersdoel al steeg van 54 naar 56 euro.
Vandaag heeft analist Thomas Couvreur zijn schattingen opnieuw opgetrokken, waardoor het koersdoel van 56 naar 60 euro per aandeel gaat. Dat vloeit voort uit een waarderingsmodel op basis van de Discounted Cash Flow-methode en een waarderingsmultiple van 9x EV/REBITA en 12x koers-winstverhouding. KBCS bevestigt het “Opbouwen”-advies, maar analist Thomas Couvreur blijft voorzichtig wat betreft de economische impact van de overheidsstimulans die in 2021 verdwijnt.