di. 26 jul 2022

De resultaten van Randstad over het tweede kwartaal van 2022 laten een lichte verbetering zien van de omzet en de brutowinst, en voldoen aan de norm voor de bedrijfswinst (EBIT). De vraag in juli naar vast personeel en wervingsuitbestedingen bleef sterk zodat het aantal plaatsingen vergelijkbaar was met het tweede kwartaal. De vooruitzichten op basis van juli lijken gunstig, maar de aanzienlijke verslechtering van het macro-economische klimaat noopt KBC Securities om de vooruitzichten voor de korte tot middellange termijn met 3% tot 5% in te knippen. Het koersdoel daalt daarom van 71 naar 62 euro, met behoud van het “Kopen”-advies.
De cijfers op een rijtje
De omzet steeg in het tweede kwartaal met 9,1% op autonome basis tot 6,88 miljard euro, terwijl op 6,80 miljard euro werd gemikt. De onderliggende bedrijfskasstroom (EBITA) van 308 miljoen euro leverde 4,5% marge op, wat pal op de verwachtingen lag. De brutomarge steeg van 19,5% tot 21,2%, wat 196 miljoen euro nettowinst opleverde en 55 miljoen euro vrije kasstroom. De sterke trend zet zich ook dit kwartaal door, ondanks verstoringen in de aanvoerlijnen en coronarisico's. De brutomarge zou daarom stabiel moeten blijven op 4,5%. De winst per aandeel kwam uit op 1,06 euro.
Alle regio's kenden een organische groei van de bedrijfsomzet, waarbij vooral Italië (+20%), Iberia (+13%), RoW (+12%) en Noord-Amerika (+10%) zeer sterk waren. Er is een iets meer gemengd beeld wat betreft EBITA met België (-17%), Nederland (-13%) en Frankrijk (-6%) die autonoom daalden, maar met zeer sterke prestaties van Noord-Amerika (+46%), Duitsland (+42%) en andere Europese landen (+43%).
Vooruitzichten
Het aantal werknemers met tijdelijke contracten zal in lijn zijn met het tweede kwartaal van 2022 en het bedrijf verwacht een sterke vraag naar vaste contracten en naar recruitment process outsourcing. Dat is de service die Randstad aan grotere bedrijven aanbiedt waarbij ze het volledige recruiteringsprocess op zich nemen. Verwacht wordt dat de brutomarge en de bedrijfskosten in het derde kwartaal in lijn zullen zijn met het vorige kwartaal, met een negatief effect van 0,3 werkdag. De algemene visibiliteit blijft beperkt gezien de ongekende macro-omgeving.
Investment case: “War for talent goes on”
Het aantal vacatures en het aantal aanvragen blijft nog steeds erg hoog, terwijl het “talent” nog steeds erg schaars is. De vraag was vooral hoog in de gezondheidszorg en technologie, maar ook in de auto-industrie en andere industriële sectoren. De wervingsindustrie heeft een hoge vlucht genomen sinds de economieën weer open zijn na de lockdowns. Daardoor is een zeer concurrerende banenmarkt ontstaan.
KBC Securities rekende op een verder herstel in de tweede helft van 2022, waardoor de verwachtingen van KBCS een stuk boven de consensus uitkwamen. Voor de EBIT van de tweede helft van 2022 lagen ze 5% voor op de consensus (360 miljoen euro) en voor fiscaal jaar 2023 lagen ze 7% voor op de consensus (1.298 miljoen euro).
Gezien de aanzienlijke verslechtering van het economische klimaat de voorbije maanden gelooft de analist echter niet dat dit nog haalbaar is, ondanks de positieve commentaar over de omzet en brutomarge in juli. Aangezien een recessie waarschijnlijker is tegen het einde van 2022 - 2023, zal dit de schaarste aan arbeidskrachten doen toenemen en een duidelijk negatief effect hebben op de aanwervingen.
Daarom verlaagt KBCS de geschatte bedrijfswinst (EBIT) voor de tweede jaarhelft met 3% en de ramingen voor 2023 met 5%. Zo komen ze tot een nieuw koersdoel van 62 euro, maar handhaven ze de “Kopen”-aanbeveling.
