vr. 7 feb 2020

Umicore (-4%) kan een set van degelijke kwartaalcijfers niet verzilveren. De daling van de beurskoers is echter meer te wijten aan de recente winstreeks, dan aan een tegenvaller in het persbericht. De jaarcijfers over 2019 waren immers beter dan verwacht, zowel op omzet- als op winstniveau. En ook voor 2020 wordt groei vooropgesteld, al wordt dat niet gekwantificeerd. KBC Securities verlaagde zijn advies van “Opbouwen” naar “Houden”.
Resultaten
Umicore boekte beter dan verwachte resultaten over 2019, met een recurrente bedrijfswinst (EBIT) die slechts 1% op jaarbasis daalde tot 509 miljoen euro. Dat is beter dan de analistenverwachtingen van 486 miljoen euro én het cijfer ligt aan de bovenkant van de vooropgestelde vork van 475 à 525 miljoen euro.
- Katalyse: De omzet (excl. metaal) steeg met 7% tot 1,46 miljard euro, terwijl gemikt werd op 1,4 miljard euro. Dat wil zeggen dat de groei in de tweede jaarhelft uitkwam op 14% op jaarbasis, veel sterker dan de verhoopte 6%. Daarmee doet Umicore het een pak beter dan de wereldwijde autoproductie (-6,3%), dankzij een groter marktaandeel in benzine en een toenemend gebruik van benzinedeeltjesfilters. De recurrente bedrijfswinst (REBIT) steeg 10% tot 185,3 miljoen, vlot 11 miljoen euro boven de schattingen.
- Energie & oppervlaktetechnologieën: De omzet daalde in 2019 met 5% tot 1,23 miljard euro, iets onder de verhoopte 1,27 miljard euro. Dat is het gevolg van een krimp met 3% op jaarbasis in de tweede jaarhelft, terwijl KBCS een groei van 10% had verwacht. De REBIT daalde in 2019 ongeveer 29% tot 182,5 miljoen euro en ook dit is een pak lager dan de analistenschatting van 207 miljoen euro. In de tweede jaarhelft alleen viel dit cijfer terug met 41% op jaarbasis, omwille van de aanhoudende negatieve impact van de lage kobaltprijzen en hogere afschrijvingen.
- Recycling: De omzet ging 9% hoger tot 681 miljoen euro, terwijl gemikt werd op 648 miljoen euro. Dat werd geschraagd door 23% groei op jaarbasis in de tweede jaarhelft, terwijl KBC Securities slechts hoopte op 10% winst. De REBIT steeg 40% tot 188,1 miljoen euro, dik 35 miljoen euro boven verwachting, dankzij een betere beschikbaarheid van complexe materialen en hogere prijzen.
Margedruk?
De winstmix tussen de divisies verraste aanzienlijk, waarbij zowel “Catalysis” als “Recycling” de verwachtingen ruimschoots overtroffen, terwijl “Energy & Surface Technologies” ruimschoots onder de lat bleef. Aangezien Rechargeable Battery Materials het belangrijkste groeithema op lange termijn blijft, is de druk op de marges en op het rendement van het ingezette kapitaal in zekere zin zorgwekkend. Maar Umicore is in volle investeringsmodus, dus het is mogelijk dat de zware investeringen om de capaciteit op te drijven verantwoordelijk zijn voor die margedruk. Het is dus mogelijk een tijdelijk gegeven, al is daar op dit moment niet veel zekerheid over.
Balans
Op de balans valt niet veel af te dingen: ondanks het forse investeringsniveau bedraagt de netto financiële schuld zo’n 1,44 miljard euro. Dat is een zucht hoger dan wat analisten verwachte hadden, maar staat gelijk met een schuldratio (nettoschuld/REBITDA) van 1,9x.
Vooruitzichten
Umicore mikt op “verdere groei van de omzet en de winst in 2020”, maar zal pas op de Algemene Vergadering (ergens eind april) concrete cijfers in de markt zetten. Er wordt vandaag uitgegaan van een erg beperkte, tot zelfs geen, impact van de uitbraak van het coronavirus op de economie.
De “Catalysis”-afdeling moet kunnen profiteren van zijn sterke marktpositie op het gebied van benzine en een verdere penetratie van benzinedeeltjesfilters in Europa en China. De verkoop van elektrische wagens zal in China in 2020 gematigd blijven, maar de verkoop van kathodematerialen voor die wagens zal wel stijgen. De recyclageafdeling zal dan weer profiteren van een combinatie van hogere metaalprijzen, een aanhoudend gunstig bevoorradingsklimaat en een verhoogde beschikbaarheid van de smelter in Hoboken. KBC Securities mikt vandaag op een recurrente bedrijfswinst (REBIT) van 598 miljoen euro voor 2020 (+18% op jaarbasis), terwijl het consensuscijfer op 571 miljoen euro staat (+12% op jaarbasis).
De visie van KBC Securities
Na het sterke koersherstel van de afgelopen maanden is analist Wim Hoste van mening dat de onzekerheid over de margevooruitzichten in “Energy & Surface Technologies” een rol zal spelen en de waardering op korte termijn (de verwachte koerswinstverhouding voor 2020 noteert op 28,2x, terwijl de EV/REBITDA-verhouding een forse 15,3x bedraagt) nogal volwassen is. Daarom wordt het advies teruggebracht van “Opbouwen” naar “Houden”. Het koersdoel blijft ongewijzigd op 45 euro.