di. 25 aug 2020
Rechtbank geeft GrandVision gelijk in overnamedossier EssilorLuxottica

Goed nieuws voor GrandVision (+0,1%), dat over de hele lijn gelijk heeft gekregen van de Rechtbank in Rotterdam. De vorderingen van EssilorLuxottica werden afgewezen, al heeft die wel nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. De rechtszaak blijft op die manier erg lastig en komt vooral erg ongelegen, omdat de bedrijven binnen een jaar in het huwelijksbootje zouden moeten stappen. KBC Securities-analist Alan Vandenberghe blijft geloven in een goede afloop en verwacht nog steeds dat de fusie haar beslag gaat krijgen.
Nul op het rekest
Essilor Luxottica klaagde bij de rechtbank aan dat het geen aanvullende informatie kreeg over de acties die GrandVision heeft ondernomen om de impact van Covid-19 te verzachten. Maar die klacht werd afgewezen. Terwijl de groep haar opties bekijkt, liet ze vooral weten bezorgd te blijven over het gedrag van GrandVision. Die blijft immers de toegang tot belangrijke informatie weigeren.
GrandVision (en holdingbedrijf HAL Trust) blijven EssilorLuxottica ondertussen wél steunen, met het doel om binnen 12-24 maanden na de aankondiging van de transactie goedkeuring van de regelgevende instanties te verkrijgen.
Overnameplan
Op 18 juli kreeg Grandvision, bekend van het Pearle-merk, te horen dat EssilorLuxottica overwoog om het 76,7%-belang van eigenaar HAL over te nemen voor 28 euro per aandeel. Het bod impliceert een premie van 33% op de toenmalige slotkoers. Een deal was van in het begin onzeker, want er moeten een pak voorwaarden vervuld worden. Na afronding van de transactie is het wel de bedoeling dat EssilorLuxottica een bod gaat uitbrengen op alle aandelen van GrandVision die het op dat moment nog niet in handen zal hebben.
Vanuit strategisch oogpunt meent KBC Securities-analist Alan Vandenberghe dat een dergelijke fusie zinvol is, omdat ze een geïntegreerde speler (lenzen, monturen en retail) creëert. Luxottica's voetafdruk in de retail (voornamelijk in de VS) zou relatief complementair zijn aan die van GrandVision (Azië en Amerika waren in 2018 goed voor 12% van de omzet). Ook lijkt de biedprijs meer dan fair, aangezien die een premie vertegenwoordigt ten opzichte van alle waarderingsstandaarden en ook hoger ligt dan de hoogste beurskoers die GrandVision sinds de beursintroductie liet optekenen. Daarom vindt KBCS het een zeer interessante uitstapmogelijkheid voor HAL, die volgens KBCS de steun van HAL moet garanderen.
Een fusie tussen beide spelers zou een gigant in de optische industrie creëren. Niettemin moet rekening worden gehouden met de relatieve omvang, aangezien EssilorLuxoticca een omzet van bijna 16 miljard euro en een bedrijfskasstroom (EBITDA) van meer dan 3 miljard euro genereert. De groep heeft een marktwaarde van 50 miljard euro, terwijl Grandvision duidelijk een hele maat kleiner is. Het draait een omzet van 3,7 miljard euro, waaruit het 576 miljoen euro EBITDA puurt en het heeft een marktwaarde van 5,8 miljard euro (12% van de bieder).
De visie van KBC Securities
Analist Alan Vandenberghe is van mening dat EssilorLuxottica nu andere stappen zal nemen. Zonder toegang tot alle documentatie lijkt het er echter op dat Essilor weinig heeft om op terug te vallen. Bovendien gelooft KBC Securities niet dat de huidige juridische procedure de facto de toekomst van de deal hypothekeert. Het meest interessante voorbeeld vanuit dat perspectief is de fusie tussen Essilor en Luxottica zelf.
Het koersdoel van 28 euro en “Kopen”-advies voor GrandVision blijven bij KBCS behouden en worden onderbouwd door een sterke overtuiging dat de deal doorgaat zoals in eerste instantie werd verwacht. De recente ontwikkelingen ondermijnen dit enigszins, maar het vertrouwen blijft groot genoeg om die visie voorlopig te herhalen.
In het nog steeds onwaarschijnlijke geval dat de deal wordt geannuleerd, zou de koers van GrandVision kunnen dalen naar 18 euro. Omdat de juridische bedoelingen van EssilorLuxoticca nogal onduidelijk zijn, valt ook niet uit te sluiten dat de acties gericht zijn op het onderhandelen over een lagere prijs met de Nederlandse hoofdaandeelhouder HAL Trust. Die krijgt van KBC Securities een “Kopen”-advies met 145 euro koersdoel.
