vr. 23 jul 2021

Ondanks de heersende Covid-19 die de activiteiten van Sika in alle regio's blijft beïnvloeden, rapporteerde het bedrijf opnieuw recordcijfers tot dusver in 2021. De omzet steeg met 23,5% in lokale valuta. Door hogere grondstoffenprijzen en bevoorradingsproblematiek wereldwijd gaf de CEO aan dat de brutomarges dit jaar zullen dalen, maar dankzij hogere volumes en een hogere efficiëntie in het productieproces zal het operationele hefboomeffect toenemen.
Cijfers
De omzet steeg met 23,5% in lokale valuta en de operationele marge bereikte in de eerste zes maanden van 2021 15,4% van de omzet (tot 685,9 miljoen Zwitserse frank, dik 67% hoger dan een jaar eerder). Analisten hadden gemikt op 61%.
De goede gang van zaken versterkt ook de kaspositie, aangezien de kasstroom uit bedrijfsactiviteiten met 26,4% steeg tot 318,4 miljoen Zwitserse frank, wat de uitstekende focus op liquiditeit en kasbeheer weerspiegelt.
Overnames
Tot dusver in 2021 deed Sika 4 overnames (Kreps (Rusland), DriTac (VS), BR Massa (Brazilië) en Hamatite (Japan)). Het overname-effect op de omzet bedroeg slechts 1,1%, terwijl het organisch effect 22,4% bedroeg. Als er vergeleken wordt met het niveau van vóór de pandemie van 2019, bedraagt het organisch effect al 11,3%.
Duurdere grondstoffen
Het probleem waarmee niet enkel Sika te kampen had, omvat de stijgende materiaalkosten, aangewakkerd door de verstoring van de bevoorrading. Deze elementen leidden tot een lagere materiaalmarge. Wereldwijde bevoorradingstekorten van grondstoffen zoals epoxy's zijn een tegenwind geweest voor de hele sector, maar dit effect zal naar verwachting slechts van korte duur zijn.
Vooruitzichten
Tijdens de conference call volgend op de cijferpublicatie bevestigde CEO Adrian Widmer dat de brutomarges voor 2021 tussen 53% en 54% moeten uitkomen, zo’n 100 basispunten minder dan in 2020. Niettemin is dankzij het hogere volume en de hogere efficiëntie in het productieproces het operationele hefboomeffect toegenomen, waardoor de EBITDA-marge met meer dan 3% jaar op jaar kon groeien. De EBIT-marge overschreed daardoor voor de allereerste keer de kaap van 15%. Sika verwacht een groei van 6 à 8% per jaar in lokale valuta om haar doelstelling van succes op lange termijn in 2023 te halen en mikt op een EBIT-marge van 15 à 18%.
KBC Asset Management over Sika
Gezien het groeitraject in alle regio's en de hoge kwaliteit van de onderneming, handhaaft KBC Asset Management de “Kopen”-aanbeveling. KBC AM neemt nog even de tijd om zijn huiswerk te maken vooraleer het koersdoel te bevestigen.
