vr. 26 feb 2021
Recticel boekt mooie resultaten en neemt afscheid van Bedding-divisie

Recticel pakt uit met mooie resultaten over de tweede helft van het boekjaar 2020 en laat weten dat de kogel door de kerk wat de toekomst van de Bedding-divisie betreft. Die zal worden verkocht, waardoor de groep voortaan uit twee divisies zal bestaan: Isolatie & Engineered Foams. Voor KBC Securities-analist Wim Hoste is dit een mogelijke voorbode van een gezond vrijekastroomverhaal. Het “Opbouwen”-advies voor de aandelen blijft behouden, net als het koersdoel van 13 euro.
Resultaten
De aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) steeg in de tweede jaarhelft met 10% tot 39,8 miljoen. Recticel ging zelf uit van een stabiele evolutie, wat zich bij analisten vertaalde in een prognose van 37,2 miljoen euro. In diezelfde periode steeg de omzet met 7,0% tot 454,5 miljoen euro, tegenover een stabiele verwachting van het bedrijf en een marktprognose van 435,1 miljoen euro.
De nettowinst daalde in de laatste zes maanden van 2020 van 8,7 naar 3,0 miljoen euro, een stuk onder de marktverwachting van 9,7 miljoen. Dat is vooral te verklaren door lagere resultaten en bijzondere waardeverminderingen op Proseat.
Per divisie zien de resultaten er als volgt uit:
- Flexible Foams: 1,8% hogere omzet van 174,8 miljoen (166,5 miljoen euro verwacht), waarin een groei van 6,8% in het vierde kwartaal zit vervat die volgens KBC Securities vooral te danken is aan hogere verkoopprijzen. De aangepaste bedrijfskasstroom of EBITDA daalde met 0,3% tot 18,3 miljoen euro (17,3 miljoen euro verwacht).
- Bedding: 8,2% omzetgroei tot 132,5 miljoen euro (133,3 miljoen euro verwacht) met een daling van 0,6% in het vierde kwartaal als gevolg van Covid-19-beperkingen en grondstoffentekorten. De aangepaste EBITDA steeg met 37,7% tot 13,7 miljoen euro (10,6 miljoen euro verwacht), wat resulteert in een marge van 10,3% en wordt ondersteund door mixeffecten en lagere bedrijfskosten.
- Isolatie: omzetstijging met 16,4% tot 136,5 miljoen euro (120,5 miljoen euro verwacht), met een groei van 31,5% in het vierde kwartaal als gevolg van sterke volumes en hogere verkoopprijzen. Over de tweede helft steeg de aangepaste EBITDA met 13,0% tot 16,4 miljoen euro (16,1 miljoen euro verwacht), wat leidt tot een marge van 12,0%. De sterke volumes werden daarbij tenietgedaan door de steile klim van de grondstoffenprijzen. De Finse fabriek blijft haar productie opvoeren met een break-evendoelstelling in de tweede helft van 2021.
Vooruitzichten
Grondstoffenprijzen en krappe beschikbaarheid zullen een uitdaging blijven, maar het management verwacht een normalisatie in het derde kwartaal van 2021. Ondanks de onzekerheid over Covid-19 gaat het management uit van een aanzienlijke stijging van de omzet en een stijging van aangepaste bedrijfskasstroom met 30%, exclusief de bijdrage van de overname van FoamPartner (FP) en de daarmee samenhangende synergievoordelen. Die richtlijnen staan tegenover de KBCS-verwachtingen voor 6% omzetgroei (878 mln.) en 37% stijging van de aangepaste bedrijfskasstroom exclusief FoamPartner (80,8 miljoen).
Uitgaande van een consolidatie van FoamPartner vanaf het tweede kwartaal, moet voor 2021 een omzetstijging van 34% tot 1,087 miljard mogelijk zijn en een 95% hogere aangepaste bedrijfskasstroom (tot 109,8 miljoen euro).
Ter herinnering: in november 2020 rondde Recticel de overname van FoamPartners af, voor 270 miljoen Zwitserse frank. FoamPartner is een wereldwijde leverancier van PU-schuimen die in 2019 een netto-omzet van omgerekend 271 miljoen euro realiseerde, met een gecorrigeerde EBITDA van 34 miljoen euro. Het bedrijf is actief op 12 locaties wereldwijd, met meer dan 1.100 medewerkers.
Bedding-divisie in de etalage
Het komt niet als een verrassing, maar na een strategische evaluatie heeft Recticel beslist om de Bedding-divisie af te stoten en zich verder te concentreren op Isolatie en Engineered Foams. Daarmee wordt een verdere stap gezet in de strategische transformatie van het bedrijf.
Vorig jaar werden de 'Automotive Interiors'-activiteiten na een lange zoektocht nog van de hand gedaan en werd het belang in de Eurofoam joint venture verkocht. Bij die gelegenheid werd niet uitgesloten dat divisie Bedding en de rest van Flexible Foams ook zouden worden afgestoten, om een volledig op isolatie toegespitst bedrijf te worden.
De visie van KBC Securities
De aangepaste EBITDA steeg in de tweede jaarhelft met 10% en dat is beter dan de stabiele evolutie die analisten in hun prognoses hadden vooropgesteld. Bovendien mikt Recticel voor 2021 op een groei van de aangepaste EBITDA met 30% exclusief FoamPartner, wat in de buurt van de KBCS-prognose van +37% ligt, en een duidelijk teken van vertrouwen is.
De aangekondigde plannen voor de verkoop van Bedding zijn voor analist Wim Hoste geen verrassing. In de som-der-delen-waardering van KBCS is Bedding opgenomen tegen 5,5x de verwachte EV/REBITDA voor 2022, wat een waarde van 136 miljoen oplevert.
Met de extra centen kan de groep na de overname van Flexible Foams de balans opnieuw versterken en is er mogelijk ruimte voor nieuwe overnames. In de conference call naar aanleiding van de FoamPartner--deal verklaarde de CEO van Recticel destijds wel nog steeds kansen te zien voor acquisities in Isolatie.
Eens de desinvestering een feit is, zal Recticel nog uit twee divisies bestaan. Recticel 2.0 (Engineered Foams & Isolatie) heeft volgens KBC Securities beperkte investeringsbehoeften op korte termijn en het potentieel om een gezonde vrije kasstroomgenerator te worden.
KBCS bevestigt het "Opbouwen"-advies en koesdoel van 13 euro voor Recticel.