do. 27 mei 2021

Net als zijn concurrenten neemt het Spaanse Repsol de energietransitie erg serieus en wil het zijn aandeel hernieuwbare energie aanzienlijk vergroten. Het wil de huidige capaciteit van 3GW tegen 2025 optrekken tot 7,5GW en tegen 2030 tot 15GW. Dat zal vooral wind- en zonne-energie zijn, maar Repsol wil ook investeren in waterstof, biobrandstoffen, batterijen, oplaadpunten, enzovoort.
Het bedrijf wil ook een deel van zijn hernieuwbare tak naar de beurs brengen om aandeelhouderswaarde te ontsluiten. Aan zuivere hernieuwbare energiebedrijven wordt een hogere waarde toegekend dan wanneer ze ingebed zijn in een grotere groep. KBC AM juicht de gedurfde strategie toe, maar wijst ook op de risico’s van zo’n grote transformatie. De aanbeveling gaat van "Kopen" naar “Verkopen”.
Trage transitie
De concurrentie op het gebied van hernieuwbare energie neemt toe, nu veel oliereuzen investeren in een marktsegment dat vroeger vooral door nutsbedrijven werd ingenomen. Bovendien heeft KBC Asset Management-analist Steven Vermander niet de indruk dat Repsol op veel van die nieuwe gebieden over unieke expertise beschikt. Het zal ook nog lang duren vooraleer Repsol de vruchten van deze investeringen kan plukken: in 2025 zal nog steeds slechts zo'n 5% van de bedrijfskasstroom (EBITDA) afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen, die pas tegen het einde van het decennium aanzienlijk moeten bijdragen aan de winst en de vrije kasstroom.
Traditionele activiteiten zijn onaantrekkelijk
Repsol bezuinigt sterk op zijn kapitaalinvesteringen in exploratie en productie en wil de productie de komende jaren stabiel houden. De traditionele activiteiten zijn voor de groep echter nog steeds het belangrijkst en het is moeilijk om daar enthousiast over te zijn.
De upstream-divisie is onaantrekkelijk omwille van hoge kosten en blootstelling aan risicovolle landen zoals Venezuela en Libië. De downstream-activiteiten kampen met een zwakke vraag door overcapaciteit. 30% van de raffinage-output is bestemd voor voertuigen, maar dat segment komt meer en meer onder druk te staan door de opmars van elektrische voertuigen. De zwakke vraagvooruitzichten op lange termijn in een reeds overbevoorrade markt zullen waarschijnlijk nog jaren op de marges wegen.
KBC AM verlaagt aanbeveling en koersdoel
KBC Asset Management verlaagt de aanbeveling voor Repsol van “Kopen” naar “Verkopen”. Het koersdoel wordt ook aangepast en gaat van 12 naar 11 euro.
Positief is dat Repsol een behoorlijke solide balans heeft, getuige daarvan de schuldgraad van slechts 24%. Aan een verwachte koers-winstverhouding voor 2022 van 8,7x en een EV/EBITDA-waardering van 4,7x steekt Repsol af tegen een gemiddeld cijfer van resp. 10,3x en 4,6x voor de andere Europese oliegrootmachten.
Repsols geschatte gemiddelde rendement op zijn vrije kasstroom voor de komende 2 jaar bedraagt ongeveer 6%, wat veel lager is dan het gemiddelde van de Europese oliemultinationals. Die laten immers een rendement van bijna 10% optekenen.