vr. 5 mrt 2021

“Underpromise and overdeliver” lijkt bij PET-verpakkingsproducent Resilux (+5,5%) het motto te zijn. In het voorbije boekjaar was het andermaal raak en wist de groep een groei van de bedrijfskasstroom met 17,3% te realiseren. De lockdowns wogen op de verkoop van flessen en voorvormen voor onder meer frisdranken, maar gaven de verkoop van detergenten een duw in de rug. KBC Securities-analist Guy Sips ziet in de jaarcijfers alvast ruimte voor een koersdoelverhoging van 175 naar 195 euro en zet het “Kopen”-advies, mee gedragen door de groeiende recyclagepoot, nog eens in de verf.
Covid-impact
Het totale verkochte volume van voorvormen en flessen bleef in 2020 ongeveer stabiel in vergelijking met 2019, met achterliggend een stijgende flessenverkoop en stabiele verkoop van voorvormen (preforms).
In maart hebben een aantal grote klanten strategische voorraden opgebouwd, wat resulteerde in hogere verkopen in het eerste kwartaal. Vanaf het tweede kwartaal zag Resilux de verkopen afvlakken. De lockdown had minder verplaatsingen en reizen tot gevolg en dat had een impact op de 'on-the-go'-consumptie van water en frisdranken, sappen en bier.
De verkoop van voorvormen en flessen voor de detergentenmarkt steeg als gevolg van het toegenomen gebruik van ontsmettingsmiddelen.
Resultaten
De omzet daalde op jaarbasis met 9,7% tot 373,7 miljoen euro, omdat de gemiddelde grondstoffenprijs met bijna 14% daalde op jaarbasis. Die daling wordt doorgerekend aan de klanten, waardoor de toegevoegde waarde een betere performantie-indicator is voor Resilux. De indicator steeg in 2020 met 14,1% tot 103,4 miljoen euro, met dank aan het wegvallen van investeringen die het cijfer in 2019 drukten (1,5 miljoen euro opstartkosten van de nieuwe PET-recyclage in de Zwitserse vestiging en de nieuwe preformfabriek in Roemenië).
Wat ook meespeelt, is de toegenomen vraag naar gerecycleerd PET-materiaal in de circulaire economie, de groei van de blaasactiviteiten en betere resultaten in Amerika.
De bedrijfskasstroom (EBITDA) steeg met 17,3% tot 51,1 miljoen euro, een stuk boven de eigen verwachting van 45 tot 46 miljoen. De nettowinst klokte af op 22,8 miljoen euro, tegenover 16,4 miljoen een jaar eerder.
De nettoschuld daalde van 27,8 miljoen tot 21,1 miljoen euro en die trend moet zich in 2021 verderzetten. Aandeelhouders krijgen zicht op een (onveranderd) brutodividend van 3 euro per aandeel.
De visie van KBC Securities
Bij een onveranderd “Kopen”-advies gaat het koersdoel bij KBCS van 175 naar 195 euro, ook al vindt Resilux het in de huidige marktomgeving moeilijk om concrete voorspellingen voor 2021 te geven. De groep is wel positief op de langere termijn, met name eens de coronapandemie onder controle is en de marktomstandigheden genormaliseerd zijn. De groep zal in 2021 trouwens 23 miljoen euro investeren in die toekomst.
KBC Securities-analist Guy Sips is opgetogen dat Resilux in de loop van het jaar zal investeren in de capaciteitsverhoging van de PET-recyclageactiviteiten, om vanaf 2022 een hogere output te realiseren. Dit zal Resilux toelaten om het gebruik van gerecycleerd materiaal in de preform- en flessenmarkten te verhogen.
Via de verticale integratie van de recyclage van PET flessen en de verwerking van gerecycleerde PET in de productie van preforms, wordt Resilux naar eigen zeggen een nog grotere speler in de circulaire economie met als doel het maximaal hergebruiken van grondstoffen, waardoor Resilux duurzamer wordt.
