wo. 21 apr 2021

Heineken (+4%) tovert niet enkel een glimlach op het gezicht van zijn aandeelhouders, maar ook op dat van de aandeelhouders van AB Inbev (+2,8%). De groep meldde een solide resultaat over het eerste kwartaal, weliswaar bij een gelijkblijvend biervolume. Maar die volumes lijken te kunnen verbeteren in de nabije toekomst, met dank aan de uitrol van de vaccinatiecampagnes. Dankzij de in voege blijvende kostenmaatregelen lijkt er eindelijk beterschap in zicht te zijn voor de brouwerijsector.
Cijferoverzicht
Het feit dat de biervolumes in het eerste kwartaal stabiel bleven (op 50,3 miljoen hectoliter), klinkt waarschijnlijk niet erg opbeurend, maar dat is het wel. Eerst en vooral dalen de totale volumes al niet meer, maar is zo’n stabiliteit vooral beter dan wat de analisten in hun waarderingsmodellen hadden versleuteld (KBCS mikte op 49 miljoen hectoliter en de rest van de analisten op 48,6 miljoen hectoliter, oftewel een daling van 3,1% tot 5%). Hieronder geven we de opsplitsing per divisie mee, om de prestaties in biervolume te duiden.
- Afrika, Midden-Oosten & Oost-Europa: het biervolume steeg met 9,9% tot 9,4 miljoen hectoliter (verwacht: +2,8% organisch). Nigeria kende een totale volumestijging van zo’n 15%, ondanks de groei werd afgeremd door aanbodbeperkingen. En ondanks het alcoholverbod in januari en tijdens het paasweekend stegen de totale volumes in Zuid-Afrika met meer dan 20%, omdat Heineken profiteerde van de aanvulling van de voorraden en de uitbreiding van de capaciteit. In Rusland stegen de biervolumes zo’n 15%, omdat de voorraadvermindering van vorig jaar ten einde kwam.
- Noord- en Zuid-Amerika: Het biervolume steeg met 0,8% tot 19,4 miljoen hectoliter (verwacht: -1,6% organisch). De biervolumes stegen met slechts enkele procenten in Mexico, terwijl de volumes in Brazilië met enkele procenten daalden omdat Heineken er nog steeds te kampen heeft met capaciteitsbeperkingen. In de VS stegen de biervolumes eveneens met een handvol procentjes.
- Asia Pacific: het biervolume steeg met 5,4% tot 7,7 miljoen hectoliter (verwacht: -3,0% organisch). Het biervolume groeide wel met 15% in Vietnam, in lijn met de markt, en met enkele procenten in Maleisië, terwijl er een daling was met meer dan 20% in Cambodja en met midden een paar procent in Indonesië (dat reflecteert vooral het stilvallen van het toerisme).
- Europa: het biervolume daalde met 9,7% tot 13,8 miljoen hectoliter (verwacht: -14,9%). De biervolumes in de horecasector daalden met ongeveer 66% door de lockdowns, terwijl de volumes in de horecasector toch nog met zo’n 10% stegen.
Vooruitzichten
Als we in de optiek van de beter dan verwachte volumes vooruitkijken naar het tweede kwartaal, levert dat niet enkel een gemakkelijke vergelijkingsbasis op, maar vooral zouden ook de eerste effecten van de vaccinatiecampagnes geleidelijk (maar duidelijk) voelbaar moeten zijn. Dat moet met andere woorden leiden tot een versoepeling van de Covid-19-gerelateerde beperkingen in de horecamarkt, en dus tot een verbetering van de marges.
Heineken handhaaft de eerder gestelde vooruitzichten voor 2021 (die werden gemaakt ten tijde van de publicatie van de resultaten over 2020). Het mikt bijgevolg nog steeds op een omzet, bedrijfswinst en bedrijfswinstmarge die allen nog onder het pré-Covid-niveau van 2019 zullen blijven, maar die wel geleidelijk aan zullen toenemen naarmate het jaar vordert. Verwacht wordt immers dat de marktomstandigheden in het tweede deel van 2021 zullen verbeteren, afhankelijk van de uitrol van de vaccins. Het wisselkoerseffect zal de bedrijfswinst (beia) naar verwachting wel met 100 miljoen euro negatief beïnvloeden, terwijl dat eerder nog 70 miljoen euro negatief was. De nettowinst zal daardoor met 50 miljoen euro negatief worden geïmpacteerd, wat voorheen nog 30 miljoen euro negatief was. Maar ook dat kan veranderen, afhankelijk van de verdere evolutie van de wisselkoersen.
De mening van KBC Securities
KBCS blijft Heineken waarderen voor het gestage groeitraject dat het de afgelopen jaren heeft laten zien in de aanloop naar het door Covid-19 getroffen jaar 2020. Dat groeitraject moet opnieuw zichtbaar worden eens de pandemie onder controle is en daarom blijft het “Opbouwen”-advies en 95 euro koersdoel op de tabellen staan. Op korte termijn is het uitkijken naar de cijfers van het tweede kwartaal (groei van volumes en marges) en de impact van de beoogde 2 miljard euro besparingsinitiatieven onder de strategische paraplu Evergreen. Dat moet positieve effecten op de winst opleveren. Op langere termijn opent dat de weg voor hogere waarderingsmultiples dan vandaag.
