wo. 26 jul 2023

LVMH rapporteerde kwartaalresultaten die grotendeels in lijn lagen met de marktverwachtingen. Hun omzet steeg op jaarbasis met 17%, wat grotendeels reeds verwacht was door KBC Securities. Dat is geen verbluffend cijfer wat er gewend was geworden doorheen de vorige kwartalen. Het EBIT-cijfer kwam uit op 11.574m EUR, een stijging van 13%, maar met consensus verwachtingen een tikkeltje hoger op 11.782m EUR. Hun marges kwamen uit op 27,4%, wat zeker niet slecht is, maar KBC Securities had ook hier een iets hogere verwachting. Dit doordat hun uitgaves voor marketing en promoties hoger uitvielen dan gedacht.
Verschillen geografisch en per divisie
Binnen deze omzetcijfers zien we dat er verschillen zijn zowel vanuit een geografisch als vanuit een divisie perspectief. Qua divisies zien we dat selective retailing, de meer niche en selectievere distributie gericht naar specifieke klanten, er een zeer mooi kwartaal op heeft zitten waarbij ze een omzetgroei mocht rapporteren van 26%. De teleurstelling binnen de divisies bevindt zich binnen “Wines & Spirits”, met een jaarlijkse omzet daling van 3%. De verwachting van KBC Securities was dat deze branch eerder stabiel was gebleven. De mindere cijfers wordt toegeschreven aan een verminderende vraag voor Cognac vanuit Amerika.
Dit is iets dat doorgetrokken kan worden naar de verschillen vanuit een geografisch oogpunt. De Amerikaanse luxemarkt presteert in het algemeen minder dan de markt verwacht had. Zo groeide hun omzet hier met ‘slechts’ 3%, dit in contrast met hun Amerikaanse groei van 24% in 2022. Management weidt dit gedeeltelijk toe aan Amerikaanse consumenten die wegens de dure dollar overzees shoppen. Volgens de mening van KBC Securities kan dit inderdaad deels een verklaring zijn, maar weerhoudt het ons niet van het beeld dat de Amerikaanse shopper minder snel overtuigd kan worden in het kopen van luxe goederen. Het goede nieuws vanuit een geografisch gegeven valt te rapen in Azië. Hier zien we een stijging van 24% in het eerste half jaar. Dit is zeer indrukwekkend, maar we moeten erbij vermelden dat de vergelijkingsbasis niet helemaal opgaat. Aangezien in de vorige periode, covid nog rondwaarde in dit deel van de wereld.
Kijkend naar de winstcijfers merken we op dat de divisie van fashion & leder goederen, een toch wel stevigere margedaling kende dan we hadden verwacht. Zo daalde de marge hier van 41.4% naar 40.5%, niet direct een grote scheeftrekking. Maar aangezien het om de grootste divisie gaat, op beduidende afstand van nummer twee, heeft dit wel een impact op hun eindcijfer. KBC Securities merkt hierbij op dat de marges en verkoopresultaten in dit segment de voorbije kwartalen geboomd zijn en dat enige stagnatie en rationaliteit dus wel verwacht kon worden.
Waardering van KBC Securities
Uit deze cijfers kunnen we afleiden dat we de verwachte normalisatie zien in de cijfers van LVMH. De groei wordt nu voornamelijk gestuwd in deAziatische markten, waarbij dit vorige kwartalen eerder vanuit een Amerikaanse hoek werd verwacht. Komende kwartalen verwacht KBC Securities dat deze normalisatietrend zich verder zet en het groeicijfer niet meer de hoge pieken zal kennen die we bijna gewend waren geworden. Dat het management de marges wil behouden voor het hele boekjaar stemt KBC Securities positief voor hun winstdoelstellingen en ze blijven geloven in hun premium merken. Het zal uitkijken zijn naar hoe de ‘aspirational buyers’ (plat uitgedrukt: “ zij die rijk willen zijn in looks”) zich ook de komende maanden zullen gedragen met een lagere koopkracht. Management moest namelijk bekennen dat ze hier wel een daling in verwachten. Wel blijft KBC Securities positief over hun strategische keuzes in het winnen van marktaandeel en merkbekendheid via efficiënte uitgaves in advertenties, merk ambassadeurs, sponsoringen,… Dit zal ervoor zorgen dat de gegoeden der aarde nog steeds veel geld zullen willen neertellen voor LVMH’s premium merken.
KBC Securities past hun model aan op basis van deze nieuwe cijfers en groeiverwachtingen en komen uit op een vernieuwd koersdoel van 960 euro met een ongewijzigd "Kopen"-advies.