do. 30 jan 2020

Royal Dutch Shell laat zich de laatste tijd van zijn minst voorspelbare kant zien. In het eerste kwartaalvan dit jaar klopte Shell de meest positieveanalisteninschatting, drie maanden later doken ze onder de laagste verwachting en bij de resultaten in het derde kwartaal overtroffen ze opnieuw de meest optimistische prognose. Door zijn grote blootstelling aan LNG (Shell controleert een kwart van de wereldhandel in LNG) en belangrijke tradingactiviteiten (die niet zeer transparant worden gecommuniceerd), zijn de kwartaalresultaten van Shell erg volatiel en moeilijk in te schatten. De aangepaste nettowinst over het vierde kwartaal kwam uit op 2,93 miljard dollar (of -48% jaar-op-jaar), tegenover een analistenverwachting van 3,15 miljard dollar. Dat was het laagste resultaat in meer dan drie jaar.
Vertraagd aandeleninkoopprogramma
Vooral downstream (raffinage en chemie) was zwak door overcapaciteit en lage bezettingsgraden. Maar het meest teleurstellende nieuws voor beleggers was misschien wel het vertragen van de inkoop van eigen aandelen. Door de zwakke marktomgeving moet Shell zijn centen tellen en legt het de prioriteit bij het inperken van de schulden. Daardoor zal Shell dit kwartaal slechts 1 miljard dollar eigen aandelen inkopen tegenover 2,75 miljard dollar eerder. Het totale aandeleninkoopprogramma blijft 25 miljard maar het management gaf aan dat de doelstelling om dit tegen eind 2020 af te ronden misschien niet zal worden gehaald. De teller van de aankoop van eigen aandelen staat nu op zowat 15 miljard dollar. De schuldgraad is verhoogd tot 29% (tegenover 23,1% in 2018) en komt daarmee boven de eigen doelstelling van 25% uit. Shell wil, bovenop het huidige aandeleninkoopprogramma van 25 miljard dollar, 125 miljard dollar terug laten vloeien naar de aandeelhouders (dividend en aandelen inkopen) in de periode 2021-25, .
De visie van KBC Asset Management
Volgens KBC Asset Management wordt Shell afgestraft omdat er, in de huidige omgeving van lage olie- en gasprijzen en lage raffinage- en petrochemiemarges,twijfel bestaat rond de ambitieuze doelstelling om 125 miljard dollar uit te keren aan de aandeelhouders. Maar zelfs met een lager inkoopprogramma blijft het kapitaal dat Shell uitkeert nog steeds indrukwekkend. Het keert immers zo’n 15 miljard USD aan dividenden uit, wat een dividendrendement van zo’n 7% betekent. Het aandeleninkoopprogramma, hoe groot of klein het ook is, ziet KBC AM als een bonus.
KBC AM behoudt het "kopen"-advies met koersdoel van 30 euro.