do. 23 jul 2020

Vanochtend was het de beurt aan Unilever om haar resultaten van het tweede kwartaal en de volledige eerste jaarhelft te publiceren. Beleggers vreesden voor een zeer pijnlijk kwartaal, met een onderliggende omzetdaling van -3.9%. Unilever kon echter de critici lik op stuk geven, en rapporteerde een daling van slechts 0,3%. Dat brengt de totale omzetdaling over de volledige eerste jaarhelft op -0,1%. Deze kan opgesplitst worden in een volumedaling van 0,3% gecombineerd met hogere prijzen en/of duurdere producten die 0,2% van de daling afvlakten.
Goed nieuws op margevlak. Unilever kon de afgelopen jaarhelft, ondanks de volumedaling, maar liefst 50 basispunten winnen en een operationele marge van 19,8% rapporteren. De onderliggende winst per aandeel groeide hierdoor met 6,4% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Hier is al een effect van 3,7% van negatieve wisselkoersschommelingen in gerekend. Het kwartaaldividend van 0,4104 euro per aandeel wordt behouden.
De lichte daling van de omzet over het afgelopen kwartaal kwam voornamelijk uit de voedings- en verfrissingenafdeling en het schoonheids- en persoonlijke verzorging segment. Een paar highlights zijn de Food Solutions afdeling (-40%) die enkel aan restaurants levert, er werd minder ijs gegeten buitenshuis (-30%) omdat de consument thuis zat en onder meer zelfs -naar wat Unilever vorig kwartaal rapporteerde- minder het haar waste en deodorant gebruikte. De dalingen zijn dan ook niet verwonderlijk. Een belangrijke kanttekening bij de gerapporteerde dalingen: dit zijn cijfers over de volledige eerste jaarhelft, niet enkel het tweede kwartaal. De producten die typisch meer binnenshuis worden genuttigd kenden dan weer een groei, alsook de hygiëneproducten binnen het persoonlijke verzorging segment. De huishoudafdeling wist wel in haar geheel te groeien. Ook werd voor Unilever de online trend versneld, met een groei van maar liefst 49%. KBC Asset Management ziet voor verschillende sterk getroffen productcategorieën licht aan het einde van de tunnel nu lockdowns wereldwijd opgeheven worden.
Geografisch wist Unilever te groeien in ontwikkelde markten, met een groei van maar liefst 9,5% in Noord-Amerika in het tweede kwartaal. In opkomende markten kende Unilever een krimp van 1,9%. Opkomende markten zijn goed voor zo'n 60% van de verkoopcijfers van Unilever, wat de lichte krimp in het totale cijfer verklaart. Op dat vlak is sinds het uitbreken van de coronacrisis zware ongerustheid ontstaan bij analisten, wat de oorzaak was van de lage verwachtingen. De producten van Unilever zijn mogelijk duurder dan lokale producten, en zo werd er gevreesd voor een zware negatieve impact. De ongerustheid heeft zich nog niet uitgedrukt in slechte resultaten en Unilever kon het hoofd boven water houden.
Daarnaast zette het management nog enkele projecten die de groei in de toekomst garanderen in de verf. Zo is de overname van het merk Horlicks van GSK afgerond. Deze zoete gemoute drank bevat een heleboel vitaminen en vezels. De acquisitie was in 2018 aangekondigd en moet het bedrijf meer blootstelling geven aan gezonde voeding. Meer en meer consumenten kiezen voor gezondere alternatieven en Unilever speelt hier op deze manier op in. Daarnaast heeft Unilever de plannen om de thee-afdeling af te splitsen verder toegelicht. Na alle opties te hebben overwogen, zullen de afdelingingen in India en Indonesië en ook de ready-to-drink joint-ventures (lees: voornamelijk Lipton Ice Tea) behouden blijven. De andere afdelingen zullen afgesplitst worden. De verwachting is dat de plannen tegen eind 2021 voltooid zullen zijn. Daarnaast heeft Unilever de plannen om zich terug te vouwen op één beursnotering en hoofdzetel nog extra in de verf gezet. Deze zal toekomstige beslissingen zoals acquisities of afsplitsingen makkelijker maken.
De visie van KBC Asset Management
KBC AM ziet een positieve noot in de zeer bescheiden krimp. De winstgevendheid staat op peil en met het verlichten van de lockdowns zien we een positieve trend zich inzetten. De markt kon de update ook smaken. De 'Kopen'-aanbeveling en koersdoel van 54 euro blijven overeind.