do. 7 feb 2019

Fagron blijft in topvorm, want in 2018 lagen zowel de omzet als de bedrijfskasstroom (REBITDA) licht boven de schattingen van analisten. Omdat de organische groei naar het einde van 2018 toe versnelde, staat Fagron weer helemaal op de rails. Analist Lenny Van Steenhuyse nam het rapport onder de loep.
Cijfers
Over het volledige boekjaar realiseerde Fagron een omzetgroei van 8,8% op jaarbasis, tot 471,7 miljoen euro of +14,5% bij constante wisselkoersen. Dat leverde een operationele kasstroom van 73,3 miljoen euro op en een nettowinst van 42,9 miljoen euro. Dat is minder dan in 2017 omdat er iets meer belastingen werden betaald. Centraal in de cijferset staan groeicijfers en een duidelijke verwachting dat die ook in 2019 present zullen blijven.
- Noord-Amerika: de organische omzet ging (bij constante wisselkoersen) 25,1% hoger, waarvan 28% in de tweede jaarhelft. De activiteiten gericht op Brands en Essentials realiseerden een groei van 13,9% in de tweede jaarhelft, terwijl Compounding Services een groei van 32,6% optekende. De REBITDA-marge over 2018 bedraagt 13,1%, maar 14,8% in de tweede jaarhelft.
- Zuid-Amerika: de marktleiderspositie werd versterkt, zodat de organische omzetgroei op 12,7% uitkwam. Dat is te danken aan een sterke groei van de bereidingsmarkt in Brazilië, een goede productbeschikbaarheid en de focus op de ontwikkeling en introductie van innovatieve en onderscheidende Brands. Bijna 36% van de omzet in Zuid-Amerika in 2018 wordt gerealiseerd met Brands.
- Europa: hier is ook sprake van een duidelijke groeiversnelling in de tweede jaarhelft. De organische omzet (aan constante wisselkoersen) bedraagt 3,5% in de tweede jaarhelft, tegenover 2,7% in 2017. Die groei komt er ondanks het besluit om de capaciteit bij een van de Nederlandse steriele bereidingsfaciliteiten tijdelijk terug te brengen.
Balans
Het operationeel werkkapitaal steeg tot 10,2% van de omzet, terwijl dat een jaar eerder nog afklokte op 8,2%. Dat is meestal geen goed teken, maar in dit geval is de stijging het gevolg van het besluit om de productbeschikbaarheid verder te verbeteren door het aanhouden van hogere voorraden en de overname van Humco.
De netto financiële schuld steeg in 2018 tot 252,3 miljoen euro (vs. prognose KBCS 231,3 mln), voornamelijk door de overname van Humco. Daardoor bedraagt de verhouding tussen netto financiële schuld en REBITDA 2,63x. Dat is ruimschoots onder het maximum niveau van 3,25x dat met geldschieters afgesproken is. De ratio daalde ten opzichte van 30 juni 2018, toen het nog 2,72x was.
Vooruitzichten en dividend
Gezien de positieve ontwikkelingen en kansen in de markt voor gepersonaliseerde medicatie is het management ervan overtuigd dat het dankzij zijn strategische focus goed gepositioneerd is om in 2019 significante waarde te realiseren. Het bedrijf gaat in afwachting alvast een 20% hoger dividend uitbetalen, van 0,12 euro per aandeel. Dat is meer dan waar analisten op rekenden. Voor 2019 wordt gemikt op aanhoudende omzet- en winstgroei, maar dat hadden analisten wel al ingecalculeerd: Fagron geeft geen concrete richtlijnen, maar analisten mikken op groeicijfers van respectievelijk 10,3% en 17%.
De mening van KBC Securities
Hoewel de hogere operationele kosten en de in het eerste kwartaal aangekondigde JCB-schikking hun impact op het nettoresultaat niet gemist hebben, presteerde Fagron wat betreft de omzet wel in lijn met de verwachtingen. Dat heeft het volgens analist Lenny Van Steenhuyse te danken aan de groei in de divisie Brands die de tijdelijk verminderde capaciteit voor compounding in Europa compenseerde. Ook de indrukwekkende groei van de compounding services in de VS verdient een pluim en levert mee het bewijs dat Fagron helemaal weer op koers zit voor verdere groei in 2019.
Er is geen impact op het koersdoel bij KBC Securities, dat 18 euro blijft. Ook het ”Kopen”-advies blijft stabiel.