do. 29 okt 2020

Royal Dutch Shell rapporteert over het derde kwartaal een aangepaste nettowinst van 955 miljoen dollar, aanzienlijk beter dan de 150 miljoen waarop analisten hadden gemikt. De operationele kasstroom was met 10,4 miljard dollar erg sterk en fors beter dan de 2,6 miljard vorig kwartaal. Daardoor heeft het bedrijf ruimte om het dividend met 4% te verhogen, van 16 naar 16,65 dollarcent. De schuldgraad daalde het voorbije kwartaal licht tot 31,4%.
Na de dividendknip eerder dit jaar wil Shell zijn dividend opnieuw geleidelijk verhogen. Wanneer de nettoschuld onder de 65 miljard dollar daalt (momenteel 73,5 miljard), wil het 20 à 30% van operationele kasstromen aanwenden om uit te keren aan aandeelhouders, via dividendverhoging en inkoop van eigen aandelen. Het mikt daarvoor ook op desinvesteringen ter waarde van gemiddeld 4 miljard dollar per jaar.
De visie van KBC Asset Management
De resultaten van Shell zijn volgens analist Steven Vermander een opsteker, omdat ze niet komen van de volatiele tradingdivisie die vorig kwartaal nog zowat het enige positieve element was. Vooral de marketingdivisie (tankstations) deed het uitstekend met recordresultaten. Raffinage bleef erg zwak. Met een sterke cashgeneratie creëert Shell vertrouwen dat het de moeilijke marktomgeving de baas kan en met zijn nieuwe financiële framework biedt het beleggers perspectief op stijgende dividenden.
KBC AM vindt het aandeel te fors afgestraft, maar er is een stijgende olieprijs nodig om het aandeel opnieuw in een opwaartse trend te krijgen. Op korte termijn wordt dit met strengere maatregelen tegen het coronavirus moeilijk, maar op middellange termijn zit er veel opwaarts potentieel in het aandeel.
Het advies blijft dus "Kopen" met een koersdoel van 17 euro.