do. 31 okt 2019

Net als sectorgenoten BP (lees ook: BP verslaat (verlaagde) analistenverwachtingen met gemak ) en Total (lees ook: Total klopt verwachtingen en verhoogt dividend) zag ook Royal Dutch Shell zijn winst fors terugvallen door lagere olie- en gasprijzen en lagere marges in petrochemie. Sectoranalist David Duchi (KBC Asset Management) nam het kwartaalrapport onder de loep en bevestigt het koersdoel en advies voor de aandelen.
Resultaten
De aangepaste nettowinst over het derde kwartaal kwam uit op 4,77 miljard USD (-15% op jaarbasis), maar klopte daarmee wel ruimschoots de gemiddelde analistenverwachting van 3,92 miljard USD. Al werd die de voorbije weken wel fors neerwaarts bijgesteld; medio september lag de consensusverwachting nog op 4,5 miljard USD.
Vooral de tradingactiviteiten in LNG en olieproducten hebben er een fantastisch kwartaal opzitten. Door zijn grote blootstelling aan LNG (kwart van wereldhandel in LNG) en belangrijke tradingactiviteiten (die niet zeer transparant worden gecommuniceerd) zijn de kwartaalresultaten van Shell notoir volatiel en moeilijk in te schatten. Bij de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal klopte Shell de meest optimistische analisteninschatting, in het tweede kwartaal dook het onder de meest pessimistische en gaat de oliereus opnieuw boven de hoogste lat (die weliswaar sterk werd verlaagd).
Twijfel over inkoop eigen aandelen
CEO Ben van Beurden waarschuwt dat Shell er omwille van de uitdagende macro-economische vooruitzichten mogelijk niet in slaagt om tegen eind volgend jaar het aandeleninkoopprogramma van 25 miljard USD af te ronden en de tegelijkertijd de schuldgraad onder 25% te brengen. Het is volgens KBC AM niet ondenkbaar dat beleggers hierover zullen struikelen; de forse aandeleninkopen vormen immers een belangrijk element in de investment case. De teller staat nu op zowat 12 miljard USD.
De schuldgraad is in het derde kwartaal opnieuw gestegen tot 27,9% (tegenover 23,1% een jaar eerder) en ligt dus boven de eigen doelstelling van 25%. Ter herinnering: Shell heeft de intentie om in de periode 2021-2025 voor 125 miljard USD terug te laten vloeien naar de aandeelhouders onder de vorm van dividenden en aandeleninkopen, bovenop het huidige aandeleninkoopprogramma van 25 miljard USD dat loopt tot 2020.
De visie van KBC Asset Management
KBC AM stipt aan dat het dividend bij Shell heilig is; het werd nog nooit verlaagd sinds WOII, dus worden de schuldgraad en/of inkoop van eigen aandelen indien nodig sowieso eerst geslachtofferd. Een eventuele aanpassing van het tempo van de inkoop van eigen aandelen lijkt volgens onze analist zeer logisch en getuigt van gezond realisme bij Shell.
KBC AM bevestigt het "Kopen"-advies en koersdoel van 30 EUR.