ma. 31 jan 2022

Ryanair slikte in de laatste drie maanden van 2021 een verlies van 96 miljoen euro en waarschuwde dat het de komende maanden kortingen op de tarieven zou moeten blijven doorvoeren. Het verlies was nagenoeg in lijn met de marktverwachting (101 miljoen euro) en een stuk kleiner dan de 306 miljoen een jaar eerder. De vooruitzichten voor het vierde kwartaal, blijven "enorm onzeker” volgens CEO Michael O’Leary. De groep bevestigde de verwachting voor het verlies over het boekjaar, dat eindigt op 31 maart en tussen 250 miljoen euro en 450 miljoen euro zal bedragen. KBC Asset Management-analist Alex Martens handhaaft een “Kopen”-aanbeveling en een koersdoel van 17,8 euro.
De resultaten
De nettoschuld kwam uit op 2,1 miljard euro, wat hoger is dan de verwachte 1,8 miljard euro, als gevolg van negatief werkkapitaal. Het plan is om de nettoschuld in de komende twee jaar terug te brengen tot nul. Bovendien blijft de liquiditeit zeer sterk met 2,98 miljard euro in kas.
Ryanairs vooruitzichten: afhankelijk van COVID-19
Ryanair wijst op een "zeer onzekere" prijsstelling voor het vierde kwartaal. De boekingen zijn weliswaar verbeterd door verminderde reisbeperkingen, maar het bedrijf wijst op de noodzaak van verdere prijsstimulering in het huidige kwartaal. Over het geheel genomen handhaaft Ryanair zijn prognose voor het aantal passagiers voor boekjaar 2022 op 'iets minder dan' 100 miljoen passagiers.
Door de onzekerheid over COVID-19 blijft de prognose voor het nettoverlies over boekjaar 2022 binnen een breder dan normale bandbreedte van 250 miljoen euro tot 450 miljoen euro. Dit resultaat is enorm gevoelig voor verdere positieve of negatieve COVID-19-nieuwsstromen en het bedrijf wil alle aandeelhouders dan ook waarschuwen om rekening te houden met verdere COVID-19-verstoringen.
KBC Asset Management over Ryanair
De tarieven waren zwakker door de impact van de gemiste boekingen door de omikronvariant. Dit zou echter van tijdelijke aard moeten zijn, meent analist Alex Martens. De kosten zijn bovendien onder controle. Hij vindt dat het model prima werkt en denkt dan ook dat beleggers zullen uitkijken naar de zomer. Ryanair verlaagde zijn eenheidskosten per passagier verder tot 32 euro.
De bevestiging van een "verloren winter" lijkt bijna irrelevant voor de investeringscase van analist Alex Martens. Hij meent dat Ryanair de winnaar op lange termijn in de Europese luchtvaartsector zal zijn. De timing is volgens hem perfect om marktaandeel te veroveren in Europa: de 737Max komt in de vloot en de capaciteitssituatie is gunstig. Deze groei zou de opwaartse trend van het rendement ten opzichte van sectorgenoten moeten beperken.
Toch denkt analist Alex Martens dat Ryanair de stijgende kosten beter zal kunnen beheersen dankzij zijn sterkere blootstelling aan secundaire luchthavens en zijn onderhandelingspositie. De 210 Max komt in de vloot tegen 2026. Bovendien heeft het bedrijf zijn brandstof- en koolstofkosten afgedekt tegen aantrekkelijke prijzen, wat zijn kostenpositie verder zal verbeteren ten opzichte van sectorgenoten.
Ryanair zal sterker uit deze crisis komen en marktaandeel blijven winnen wanneer het luchtruim weer opengaat, denkt analist Alex Martens. Daarom handhaaft hij de “Kopen”-aanbeveling en het koersdoel van 17,8 euro.