vr. 3 apr 2020

Ryanair komt met een update van de financiële prognoses voor zijn boekjaar 2020, dat afloopt op 31 maart. De Ierse lagekostenmaatschappij verwacht dat de nettowinst het afgelopen boekjaar door de coronacrisis aan de onderkant van de vooropgestelde verwachtingen zal uitkomen en kan naar eigen zeggen geen vooruitzichten geven voor het nieuwe boekjaar, dat op 1 april is begonnen.
Ryanair verwacht voor het afgelopen gebroken boekjaar een winst tussen 950 miljoen en 1 miljard EUR (eerder 950 miljoen tot 1,05 miljard EUR). Het bedrijf vervoerde afgelopen maand slechts 5,7 miljoen passagiers, goed voor een daling met 48% op jaarbasis. In februari werden nog 10,5 miljoen passagiers vervoerd.
De afgelopen twaalf maanden vervoerde Ryanair 149 miljoen passagiers, wat 4 % meer was dan een jaar eerder. Het bedrijf zelf mikte op 154 miljoen passagiers.
De groep liet bovendien weten in april en mei zijn vliegtuigen grotendeels aan de grond houden. Ryanair verzorgt momenteel 20 vluchten per dag, een daling van 99% t.o.v. zijn capaciteit.
Wat betreft de financiële situatie is de nettocashpositie hoger dan KBC Asset Management had verwacht. Daarnaast snijdt Ryanair nog verder in de kosten. Het management levert 50% in en voor het overige personeel wordt een beroep gedaan op tijdelijke werkoosheid. Daarnaast worden investeringen uitgesteld en het inkoopprogramma van eigen aandelen wordt geschorst.
De visie van KBC Asset Management
Analist Alex Martens merkt op dat Ryanair over een uitzonderlijk sterke cashpositie beschikt en samen met Wizz Air heeft het de laagste kostenstructuur in de Europese luchtvaart. Het bedrijf heeft bovendien de sterkste liquiditeitspositie met meer dan 4 miljard EUR aan liquiditeiten. Daarenboven heeft het geen schuldpapier dat in 2020 vervalt.
KBC AM verhoogde recent de aanbeveling voor het aandeel van "Verkopen" naar "Kopen", omdat het rotsvast overtuigd is dat Ryanair deze ongeziene crisis zal overleven en er sterker zal uitkomen. Het koersdoel bedraagt 11 euro.
De crisis in de luchtvaartsector is met voorsprong de grootste in zijn geschiedenis. Volgens IATA valt de wereldwijde luchttrafiek in 2020 met 38% terug en in Europa zelfs met 46%. In de geschiedenis kende het luchtverkeer nog maar drie keer eerder een daling op jaarbasis: tijdens de eerste Golfoorlog was sprake van een daling met 3,8%, tijdens de tweede Golfoorlog met 2,2% en in de grote financiële crisis met 2,1%.