ma. 4 nov 2019

Ryanair rapporteerde over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar, inclusief het drukke zomerseizoen, een nettowinst van 910,2 miljoen euro, goed voor een stijging met 8,2% in vergelijking met een jaar eerder. De luchtvaartmaatschappij blijft voorzichtig over de verwachtingen voor het volledige boekjaar, maar verwacht dat het passagiersvervoer met 8% zal stijgen tot 153 miljoen passagiers. Na belastingen mikt Ryanair op een winst tussen 800 en 900 miljoen euro, in lijn met de consensusverwachtingen. Eerder rekende Ryanair op 750 à 950 miljoen euro.
De Europese markt van korteafstandsvluchten kampt in 2019 met overcapaciteit, waardoor de ticketprijzen onder druk staan. Door het faillisement van Thomas Cook, de verlenging van de vliegstop van de Boeing 737 Max en het terugschroeven van de capaciteitsgroei bij de grote Europese luchtvaartmaatschappijen, ziet KBC Asset Management op korte termijn wel beterschap en lijken de ticketprijzen te stabiliseren. Die prijzen daalden het voorbije kwartaal met 3%, terwijl het management eerder uitging van een daling van 6%. Dat verklaart voor een groot deel de beter dan verwachte resultaten over het voorbije kwartaal.
Vooruitzichten
Ryanair tempert wel zijn groeiambities, omdat het verwacht de eerste 20 Boeing 737 Max-toestellen nu pas in april te ontvangen. Eerder mikte Ryanair op 58 toestellen in januari. Dat zal ervoor zorgen dat de groei van Ryanair in de zomer van 2020 daalt van 7% naar 3% en betekent dat de groei over het hele jaar tot maart 2021 zal worden teruggebracht van 157 miljoen passagiers tot ongeveer 153 miljoen. De Boeing 737 Max biedt Ryanair het voordeel om 4% meer passagiers te vervoeren met 16% minder brandstof en daarnaast ook te besparen in landingskosten.
De visie van KBC Asset Management
Volgens analist Alex Martens blijven de risico's voor Ryanair neerwaarts. Hij maakt zich vooral zorgen over de stijgende kosten. In het voorbije kwartaal was opnieuw sprake van een toename met 2%, waarbij de personeelskosten zelfs 6% hoger gingen. Door het uitstel in de levering van de B737 Max moet Ryanair zijn oudere vliegtuigen langer in de vloot houden, wat de onderhoudskosten zal doen toenemen. In een omgeving van stijgende arbeidskosten (erkenning vakbonden) en stijgende CO2-kosten (de factuur loopt dit jaar al op tot 150 miljoen euro) zijn stijgende ticketprijzen een noodzaak.
Positieve winstbijstellingen zijn voor een luchtvaartmaatschappij broodnodig. Bovendien wordt Ryanair nog steeds gewaardeerd aan een premie t.o.v. sectorgenoten omwille van zijn sterkere groei. Nu de groei lager zal uitkomen, kan de premie volgens KBC AM slinken.
Het advies blijft "Verkopen", bij een koersdoel van 9 euro.