ma. 21 jan 2019

Afgelopen vrijdag stuurde de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair voor de tweede keer in drie maanden tijd een winstwaarschuwing uit. Door lager dan verwachte ticketprijzen in de winter en met oog op een verdere verstoring door de Brexit worden verdere prijsverlagingen niet uitgesloten. KBC Asset Management gooit de handdoek in de ring en verlaagt het advies en koersdoel voor de aandelen. Sectoranalist Alex Martens licht de wijzigingen toe.
Overcapaciteit
De Europese luchtvaartmarkt kampt met overcapaciteit, die de komende jaren nog zal toenemen. Met de vertraging van de economische groei in Europa zal de passagiersgroei afnemen naar 4,5% in 2019 en 4,2% in 2020. Daarnaast verwachten de analisten van KBC Asset Management op basis van de orderboeken van de verschillende Europese vliegmaatschappijen dat de capaciteitsgroei de komende jaren sterk blijft en gemiddeld zo’n 7,5% zal bedragen. Dat zal volgens hen de komende jaren fors druk zetten op de ticketprijzen.
Het businessmodel staat duidelijk onder druk. Ryanair is het slachtoffer van zijn agressieve expansiepolitiek. Dat zal samen met de erkenning van vakbonden zorgen voor structureel stijgende kosten die het in een omgeving van dalende ticketprijzen niet doorgerekend krijgt aan de consument.
Margin squeeze
Daarenboven stijgen ook de brandstofkosten. Ryanair had vorig jaar het voordeel dat het ingedekt was tegen lage prijzen. De olieprijs is vorig jaar echter gestegen, waardoor Ryanair zijn brandstofkosten aan hogere niveaus heeft moeten indekken. Waar de maatschappij in het vorig boekjaar zijn kerosinekosten had ingedekt aan 590 USD/MT, zal ze dit jaar 678 USD/MT betalen, een stijging met 14%. Dalende ticketprijzen en stijgende kerosinekosten zijn een dodelijke cocktail voor de winstgevendheid van een luchtvaartmaatschappij. Dit is een klassieke "margin squeeze".
De mening van KBC Asset Management
Winstbijstellingen blijven dus duidelijk negatief. KBC Asset Management verwacht dat Ryanair de komende drie jaren geen winstgroei zal boeken. De risico's blijven neerwaarts want een luchtvaartmaatschappij zonder positieve winstbijstellingen is als een café zonder bier.
Het koersdoel wordt verlaagd van 11,5 naar 8,5 euro en de aanbeveling van "Houden" naar "Verkopen".