di. 5 nov 2024

Ryanair?
Het Ierse Ryanair is de grootste lagekostenmaatschappij in Europa met een vloot van 517 vliegtuigen. Ryanair blijft trouw aan zijn strategie om lage tarieven aan te rekenen die aangevuld kunnen worden met duurdere 'extra' diensten.
Samenvatting
Ryanair's zomerseizoen valt tegen:
- De omzet kwam uit op 5,1 miljard euro, 1,1% onder verwachtingen
- De omzet per passagier daalde ook op jaarbasis met 5,4%
- 7,5% lagere ticketprijs dan vorig jaar als grote schuldige
- De netto-winst kwam uit op 1,43 miljard euro voor het afgelopen kwartaal (1,79 miljard euro voor de eerste jaarhelft), welke ook bijna 1% onder verwachtingen uitkomt
- Hun balans oogt wel nog heel mooi met een netto-cash positie van 0,6 miljard euro
- Dit na een aandeleninkoopprogramma van reeds 900 miljoen euro; huidige programma van 600 miljoen euro loopt nog tot midden '25
Qua vooruitzichten blijft Ryanair aan de oppervlakte:
- Geen specifieke vooruitzichten werden gegeven voor de middenlange termijn maar ze trimmen wel het aantal passagiers dat ze denken te vervoeren voor het volgende boekjaar van 215 miljoen naar 210 miljoen. Dit door de leveringsproblemen bij Boeing.
- De lagere ticketprijzen zouden wel nog aanhouden voor het huidige lopende kwartaal, en zouden verder 'bescheiden lager' uitvallen dan vorig jaar. Dus is er een kleine verbetering hier in woordgebruik ten opzichte van vorig kwartaal toen het eerder nog 'substantieel lager' werd genoemd.

KBC Securities over Ryanair
Ryanair blijft de Europese lagekostenmaatschappij-koning na deze resultaten. Zonder meer is het nog steeds een gezond en winstgevend bedrijf, iets dat je niet al te vaak tegenkomt in deze sector. Maar toch kan je niet ontkennen dat ze niet afhankelijk zijn van derde partijen of externe factoren. Bv. in hun politiek om met slechts één vliegtuigbouwer te werken. Ze hebben hier veel lof voor gekregen omdat dit hen in staat stelde om hun piloten veel flexibeler en eenvoudiger in te zetten, met kostenbesparingen als gevolg.
Maar nu dreigt dit hen ook juist in de problemen te brengen door de storm waarin Boeing in terecht is gekomen. Leveringsproblemen zorgen er nu voor dat Ryanair haar eigen doelstellingen niet kan waarmaken. Daarnaast zien we ook dat Ryanair niet volledig immuun is voor de macro-economische omgeving. De normalisering in de ticketprijzen werd al aangekondigd dus het is geen grote verrassing, maar het voelt toch onwennig aan na de vele verwenkwartalen. Het geeft nog meer eens het bewijs dat aandelen van vliegtuigmaatschappijen de speelbal zijn van macro-economische factoren. De analist van KBC Securities, Tom Noyens, wil geen afbreuk doen aan hun businessmodel maar denkt toch Ryanair voor nog moeilijke tijden kan staan.
Tom verlaagt het koersdoel naar 14,5 euro met een ongewijzigde 'verkopen'-aanbeveling.