ma. 1 feb 2021

Ryanair rapporteert over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies van 305 miljoen euro, iets hoger dan verwacht en meteen ook het hoogste kwartaalverlies in zijn geschiedenis. De omzet daalde met 82% op jaarbasis tot 0,34 miljoen euro, omdat het aantal passagiers 78% lager ging, tot 8,1 miljoen. De verkoop van 'ancilliaries' (zoals priority boarding en gereserveerde stoelen) bood wat steun.
De kostenbeheersing bij Ryanair was opnieuw sterk. Het bedrijf kon de kosten het voorbije kwartaal met 63% reduceren tegenover dezelfde periode vorig jaar. Desondanks heeft Ryanair dit kwartaal extra geïnvesteerd in opleidingskosten om nieuwe piloten op te leiden, zodat ze klaar zijn om de nieuwe Boeing-vliegtuigen tegen de zomer in gebruik te nemen.
Vooruitzichten
Ryanair verlaagt zijn prognose voor het aantal passagiers dat dit jaar een vlucht zal nemen naar 26 à 30 miljoen. Dit komt neer op een daling in het vierde kwartaal met meer dan 90% t.o.v. vorig jaar. Ryanair mikte eerder nog op 35 miljoen passagiers in 2021, maar de nieuwe lockdowns in Europa zorgen voor een lange en erg donkere winter voor Ryanair en de luchtvaartsector.
Het verlies zal dit boekjaar oplopen tot 850 à 950 miljoen euro. De consensusverwachtingen schommelen rond de 820 miljoen euro. Ryanair zal in het komende kwartaal iets meer cash verbranden dan verwacht, nl. zo'n 1 miljard euro.
De visie van KBC Asset Management
Ryanair zal voor het eerst in zijn geschiedenis verlies draaien, maar in deze ongeziene crisis is overleven nu het belangrijkste. Analist Alex Martens blijft echter overtuigd dat Ryanair als winnaar uit het coronaslagveld zal stappen. Het bedrijf heeft één van de sterkste balansen in de sector met een BBB-rating en 3,5 miljard euro cash op de balans (eind december).
Ryanair zal zijn vloot zelfs uitbreiden om in de zomer maximaal marktaandeel te winnen. De capaciteit op de Europese interne markt zal stevig ingeperkt worden omwille van de uitdagende tijden in de Europese luchtvaartsector. Daarnaast heeft de groep erg gunstige overeenkomsten afgesloten of verlengd met een aantal belangrijke luchthavens.
Sinds KBC AM zijn aanbeveling voor Ryanair in april 2020 verhoogde, is het aandeel fors opgeveerd. Analist Alex Martens denkt dat het aandeel op korte termijn wat onder druk zal komen te staan, omdat de onzekerheid hoog blijft en de cashburn iets hoger dan verwacht was.
Voor een verdere stijging van het aandeel is het coronavaccin en uitzicht op licht aan het einde van de 'coronatunnel' cruciaal. Maar dat is volgens KBC AM eerder een kwestie van timing.
KBC AM behoudt de "Kopen"-aanbeveling, met een koersdoel van 17 euro.