ma. 22 mei 2023

Ryanair sloot zijn gebroken boekjaar van 2023 mooi af, vindt KBC Securities-analist Tom Noyens. De stijgende reislust legde de Ierse lagekostenmaatschappij geen windeieren: de nettowinst komt uit op 1,428 miljard euro, wederom beter dan verwachtingen.
Meer passagiers, hogere ticketprijzen maar ook hogere kosten
Het winstcijfer werd gedreven door twee grote factoren: hogere ticketprijzen en meer passagiers. Het aantal passagiers voor hun boekjaar 2023 kwam uit op 168,6 miljoen, een stijging met maar liefst 74% op jaarbasis… Grote opmerking: fiscaal jaar 2022 was er één gekenmerkt door COVID-19. Kijkend naar de totale prijsstijging tussen 2022 en 2023 ziet Tom Noyens dat deze ook net boven de 10% uitkomt.
Inflatie heeft uiteraard ook een keerzijde met een stijgende kostenkant. Die kosten (zonder brandstof) kwamen voor fiscaal jaar 2023 uit op 31,48 euro per passagier wat een stijging is met 2% ten opzichte van precovid fiscaal jaar 2020. Voornamelijk hogere loonkosten en gestegen afboekingen zorgen voor deze stijging.
Ryanairs vooruitzichten
Vooruitkijkend naar hun volgende fiscaal jaar 2024 oogde het management vertrouwensvol maar ook, nog steeds, met veel voorzichtigheid en onduidelijkheid. De verwachte doelstelling in aantal passagiers steeg naar 185 miljoen, waarbij Ryanair tussendoor een sneer gaf aan vliegtuigbouwer Boeing, die tien bestelde vliegtuigen later levert dan aangekondigd. Ook de verwachte winstcijfers zijn nog zeer voorzichtig, met een bescheiden winstgroei ten opzichte van boekjaar 2023, vindt Tom Noyens.
Interessant voor zij die nog een reis willen boeken: Ryanair ziet de huidige ticketprijzen als ‘significant’ hoger ten opzichte van vorig jaar deze periode en verwacht dat ook de prijzen voor deze zomer nog hoger zijn dan vorige zomer. Je zal dit jaar dus dieper in je buidel moeten tasten om je zomerreis te boeken.
Bijkomende vliegtuigbestelling
Ondanks de herhaaldelijke uithalen naar Boeing wegens de vertragingen in de leveringstermijnen, plaatste Ryanair toch een groot nieuwe order bij de Amerikanen. Ryanair bestelde extra 150 B737 MAX 10-vliegtuigenmet een optie tot nog een extra 150. Geen bedragen zijn in deze genoemd maar er zou een stevige korting bedongen zijn bij Boeing. De leveringen zullen gespreid tot stand komen tot 2033. Hiermee kan Ryanair hun groeidoelstellingen ook in de praktijk haalbaar maken met een eerste doelstelling van 225 miljoen passagiers in 2026 en 300 miljoen in 2033.
KBC Securities over Ryanair
Ryanairs resultaten voor hun 2023 boekjaar bevestigt Tom Noyens’ stelling dat Ryanair als sterkste luchtvaartmaatschappij uit de covidpandemie zou komen. Ryanair blijft marktaandeel afsnoepen en kan verbluffende resultaten tonen dankzij een blijvende hoge vraag naar meer ‘buitenlandse ontspanning’ én een zeer geperfectioneerd uitvoeringsbeleid waarbij zoveel mogelijk op kosten bespaard wordt.
De voorbeelden daarvan zijn legio duidt Tom Noyens aan: kijk naar de loononderhandelingen, het aankoopbeleid van vliegtuigen en het zeer lange termijn vooruitdenken. Maar hij wil nog meer in de diepte de volgende stappen in de luchtvaarindustrie opvolgen. Hij merkt namelijk dat er al vanuit verschillende maatschappijen verscheiden grotere orders bij vliegtuigbouwers gedaan werden om aan de groeiende vraag naar reizen te kunnen voldoen. Langs de andere kant merkt hij ook een stijging in het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen (trein, auto,…) op. Als deze twee trends zich verder zetten, stijgt de competitie met mogelijk nadelige gevolgen. Tot op heden is er nog geen grote impact op Ryanairs winstgroei maar Tom Noyens volgt deze van nabij op. Daarom behoudt hij zijn ‘Kopen’-advies met een koersdoel van 16,5 euro.
Het Ryanair-aandeel noteert momenteel aan een koers van 15,99 (+1,78%) euro.