ma. 16 mei 2022

De omzet van Ryanair steeg in het voorbije boekjaar 2021/2022 tot 4,8 miljard euro. De lagekostenmaatschappij boekte een verlies van 355 miljoen euro voor de 12 maanden tot eind maart, minder dan de 370 miljoen die verwacht werd. De groep wil de zomercapaciteit tot 15% boven het niveau van voor de coronapandemie brengen, maar waarschuwt daarbij wel voor prijsstijgingen en vertragingen op sommige luchthavens deze zomer, weet financieel-econoom Tom Simonts te vertellen.
Dalende nettoschuld
Het verlies van de groep van 355 miljoen was een flinke verbetering ten opzichte van de 1,02 miljard euro het voorgaande jaar. Toen werd de activiteit zwaar getroffen door de pandemie. De nettoschuld aan het eind van het jaar daalde tot 1,45 miljard euro, tegenover 2,28 miljard vorig jaar. Het plan is om de nettoschuld in de komende 2 jaar tot nul terug te brengen, ondanks een piek in de investeringen in die periode.
Bijsturing van tarieven
Het verkeer herstelde zich sterk en Ryanair vervoerde 97,1 miljoen gasten, tegenover slechts 27,5 miljoen het jaar daarvoor, dankzij de opheffing van de pandemiebeperkingen. De lijndienstomzet steeg met 156% tot 2,65 miljard euro. Terwijl het verkeer zich sterk herstelde van 27,5 tot 97,1 miljoen gasten, betekende de uitgestelde versoepeling van de EU COVID-19-reisbeperkingen tot juli 2021 (oktober in het geval van de Britse regering), in combinatie met de schadelijke gevolgen van de omikronvariant en de Russische invasie in Oekraïne in het tweede halfjaar, dat de tarieven aanzienlijk moesten worden bijgestuurd.
De gemiddelde tarieven daalden in boekjaar 2022 met 27% tot slechts 27 euro. De neveninkomsten waren solide en brachten meer dan 22 euro per passagier op, aangezien het verkeer zich herstelde en gasten steeds vaker kozen voor instappen met voorrang en gereserveerde zitplaatsen. De totale omzet steeg met meer dan 190% tot 4,80 miljard euro.
De exploitatiekosten stegen met 113% tot 5,27 miljard euro (inclusief een opmerkelijke stijging met 237% van de brandstofkosten tot 1,83 miljard euro). Dat is voornamelijk het gevolg van lagere variabele kosten zoals luchthaven- en afhandelingskosten, routeheffingen en een lager brandstofverbruik doordat 61xB737 toestellen in de vloot werden opgenomen (tenietgedaan door de hogere kosten van jet fuel). Lagere kosten, in combinatie met stijgende bezettingsgraden, zorgden ervoor dat de eenheidskosten per passagier (exclusief brandstof) daalden tot 35 euro.
Prijsstijgingen en vertragingen
Ryanair-baas Michael O'Leary waarschuwt voor vakantieprijsstijgingen en vertragingen op luchthavens. De vluchtprijzen deze zomer zullen hoger liggen door de stijgende vraag naar Europese vakanties. Vakantiegangers moeten er rekening mee houden dat de prijzen tijdens het hoogseizoen met "enkele tientallen procenten" zullen stijgen omdat de vraag naar vakanties in Europese badplaatsen weer aantrekt dankzij de opheffing van de reisbeperkingen als gevolg van de pandemie.
Het zal bovendien voor passagiers een uitdaging zijn om naar de luchthavens te komen. Er zullen waarschijnlijk vertragingen blijven optreden op luchthavens zoals Heathrow en Manchester. De schuld daarvoor ligt bij het personeelstekort. Er zijn knelpunten op Heathrow en Manchester, waar te veel mensen zijn ontslagen. O’Leary hoopt dat de vertragingen voor het drukke zomerseizoen zullen afnemen. Ryanair raadt alvast aan zijn klanten aan om op tijd naar de luchthavens te komen zodat ze meer tijd hebben om door de luchthavenbeveiliging te gaan, vooral in Manchester.
Ryanairs vooruitzichten
Het bedrijf hoopt het aantal passagiers dit jaar verder op te voeren tot 165 miljoen. Dat zou meer zijn dan het recordaantal van 149 miljoen van voor de pandemie. De budgetmaatschappij mikt op een vloot van 70 Boeing 737 Max 8-200's voor de zomerpiek, tegenover 65 in het vorige streefcijfer. Het wil de zomercapaciteit 15% boven het niveau van voor de crisis van 2019 brengen. De maatschappij is "voorzichtig optimistisch" dat de zomertariefpiek "iets hoger" zal liggen dan die van 2019.
Ryanair hoopt terug te keren naar "redelijke winstgevendheid" in het lopende boekjaar, maar volgens O'Leary is het "onpraktisch, zo niet onmogelijk" om richtlijnen te geven voor 2022-23 vanwege de risico's voor vakantieboekingen als gevolg van COVID-19 en de oorlog in Oekraïne. Voor het septemberkwartaal wordt op dit moment een prijsstijging met hoge ééncijferige percentages verwacht. Dat is gebaseerd op ongeveer 50% van alle boekingen.
