vr. 20 mrt 2020

De luchtvaartsector is één van de zwaarst getroffen sectoren van de Corona-crisis. Het coronavirus verspreidt zich nog steeds, met een dalend aantal passagiers tot gevolg. De luchtvaart staat onder enorme financiële en operationele druk. De totale ineenstorting van de vraag naar vliegreizen is ongezien, wat dit de zwaarste crisis in de geschiedenis van de luchtvaartindustrie maakt. Het luchtverkeer zal tot stilstand komen en de komende weken bijna plat liggen. 70 à 80% van de Europese vluchten zal geschrapt worden. Ter vergelijking: ten tijde van de terroristische aanslagen in de VS in 2001 lag het vliegverkeer 3 dagen plat. De vulkaanuitbarsting onder de Eyjafjallajökull in Ijsland legde 50% van het Europees luchtverkeer plat voor een periode van 8 dagen.
Grote blootstelling getroffen landen
Ryanair zal waarschijnlijk voor het eerste in zijn geschiedenis een klein verlies boeken en cash verbranden. De relatief grote blootstelling op Italië en Spanje zal zwaar op de resultaten wegen.
Luchtvaartmaatschappijen met hoge marges en sterke balansen zullen deze crisis echter overleven. Ryanair heeft een uitzonderlijk sterke cashpositie en samen met Wizz Air de laagste kostenstructuur binnen de Europese luchtvaart. Ryanair heeft bovendien de sterkste liquiditeitspositie met meer dan 4 miljard eruo aan liquiditeiten. Daarenboven heeft het geen schuldpapier dat vervalt in 2020. Ryanair is eigenaar van 95% van zijn vliegtuigen, met een netto boekwaarde van 9 miljard EUR. Dat geeft Ryanair extra mogelijkheden om indien nodig zijn vliegtuigen te gebruiken als onderpand voor extra leningen.
Kostenleider
Ryanair blijft de kostenleider in de Europese luchtvaartindustrie en heeft daarom nog steeds de hoogste marges. Dat is niet zozeer het gevolg van lagere arbeidskosten. Wizz Air heeft zelfs nog lagere arbeidskosten. De arbeidskosten zijn nog steeds maar goed voor 12% van de totale kosten. Ryanair’s kosten liggen nog steeds zo’n 45% onder die van zijn dichtste concurrent Easyjet, waarvan personeelskosten zo’n 7 à 8% van het kostenvoordeel vertegenwoordigen. Een groot deel van het kostenvoordeel van de Ierse tijger zijn het gevolg van lagere luchthaventaksen en bagagekosten, de grote vloot van vliegtuigen van hetzelfde type (Boeing 737) dat hen een sterke onderhandelingspositie geeft naar aankoopprijs en lagere onderhoudskosten omwille van standaardisatie, de laagste financieringskosten in de industrie, enz.
De Coronacrisis zal stevig inhakken op de marges omwille van de hoge operationele hefboom van de luchtvaartbedrijven. Analisten schatten dat operationele marges met 6 à 9% zullen dalen. De lage kostenmaatschappijen hebben de hoogste marges en dus het grootste stootkussen om dit op te vangen. Voor de uitbraak van het Coronavirus profiteerde Ryanair van de omgeving van beperkte capaciteitsuitbreidingen in de Europese luchtvaartsector waardoor de ticketprijzen in de lift zaten. De operationele marge van Ryanair vorig jaar bedroeg nog 15%.
Positie versterken
Strategisch zal Ryanair haar onderhandelingspositie ten opzichte van vliegtuigbouwers, zijn personeel en luchthavens versterken, aangezien zwakke luchtvaartmaatschappijen failliet zullen gaan en de Europese markt verder zal consolideren. Meer consolidatie is minder concurrentie en dus hogere ticketprijzen. Ryanair gaat hier sterker uitkomen en zal zijn Europees marktaandeel verder vergroten.
KBC Asset Management verwacht dat, van zodra de quarantainemaatregelen zijn versoepeld, de vraag naar vliegtuigreizen zal herstellen. Zelfs als de vraag niet terugkeert naar het groeiniveau van vóór Covid-19, is de verwachting dat de sterkste spelers uit deze crisis zullen komen als levensvatbare, cashflow genererende en winstgevende bedrijven.
De visie van KBC Asset Management
KBC Asset Management blijft er rotsvast van overtuigd dat Ryanair de long term winner is in de Europese luchtvaartindustrie. Het fundamentele investeringsverhaal blijft sterk. Ryanair blijft de luis in de pels van de traditionele luchtvaartmaatschappijen en het aandeel is na de sterke daling van de jongste weken terug koopwaardig. KBC Asset Management verhoogt de aanbeveling van "Verkopen" naar "Kopen", bij een koersdoel van 11 euro. .