do. 30 jul 2020

De definitieve kwartaalresultaten bij Samsung Electronics kennen nog weinig verrassingen nadat het bedrijf eerder deze maand al een stijging van de operationele winst met 23% had bekend gemaakt. Het bedrijf zag de vraag naar consumentenelektronica (smartphones, TVs, …) afgelopen kwartaal herstellen. Ook in de tweede jaarhelft verwacht het bedrijf een stijgende vraag naar onderdelen door de lancering van nieuwe gamingconsoles (PS5, Xbox) en smartphones in combinatie met de verder uitbouw van datacenters. Opnieuw komt de focus dus te liggen op de chipdivisie van het bedrijf die instaat voor het leeuwendeel van de winst.
Dominante speler
Samsung is de dominante speler op de markt voor geheugenchips en heeft steile ambities om zijn knowhow ook daarbuiten te verzilveren (CPU, GPU, modems, optische sensoren, …). Door de capitulatie van Intel vorige week – het bedrijf moest zijn productiedoelstellingen bijstellen en overweegt nu een deel uit te besteden – kwamen TSMC en Samsung volop in de aandacht. Beide bedrijven zijn de enigen die de laatste productietechnologie op basis van EUV (ASML) volledig in de vingers hebben. De focus op chips gaat ten koste van smartphones. De (marketing)kosten binnen deze divisie worden gerationaliseerd en heilige huisjes dreigen te sneuvelen. Zo is Samsung in onderhandeling met Google om een aantal eigen toepassingen (Bixby-assistent, browser, app store, …) te vervangen door de standaard Google/Android oplossing. Hoewel de smartphones van Samsung gebruik maken van Android heeft het bedrijf in het verleden altijd sterk ingezet op een eigen ecosysteem om extra inkomsten te genereren. Dit was naar het voorbeeld van Apple, dat elk jaar een stevige som ontvangt om Google te installeren als zoekmachine op de iPhone. Samsung zou een gelijkaardig contract willen afsluiten.
De visie van KBC Asset Management
In de oefening bij Intel zullen ongetwijfeld ook geostrategische afwegingen een rol spelen. De Amerikaanse overheid is weinig enthousiast over het idee om ook chipproductie volledig te outsourcen naar Azië. Nu al worden de laatste nieuwe chipontwerpen van AMD, Nvidia, Qualcomm en Apple grotendeels geproduceerd in Taiwan of Zuid-Korea. De ontwikkelingen volgen zich momenteel razendsnel op, maar Samsung (en TSMC) genieten in ieder geval onmiskenbare schaalvoordelen alsook ervaring en kennis om de stijgende vraag naar chips op te vangen. Die goede uitgangspositie zit volgens KBC Asset Management onvoldoende verrekend in huidige waardering (verwachte P/E 16). KBC AM behoudt dan ook zijn 'Kopen' aanbeveling en verhoogt het koersdoel naar 1,375 dollar (notering Londen).
