di. 24 mei 2022

Samsung Electronics zal de komende vijf jaar een forse 356 miljard dollar investeren om de groei te versnellen in halfgeleiders, biofarmaceutischeproducten en anderetechnologieën van de volgende generatie. In dat cijfer zit het in augustus 2021 aangekondigde investeringsplan van 170 miljard dollar vervat, zodat dat de facto wordt verdubbeld.
De plannen moeten de langetermijngroei ondersteunen, zonder dat er een uitsplitsing van de cijfers werd gegeven. Wel zullen 80% van de investeringen in Zuid-Korea worden gedaan, om de binnenlandse chip- en biotoeleveringsketens (die van strategisch belang zijn) veilig te stellen. De investeringen moeten 1,07 miljoen banen opleveren, geeft financieel-econoom Tom Simonts nog mee.
Giga-investeringen
In technologieland is de concurrentie altijd groot en daar is Samsung net zo onderhevig aan als zijn concurrenten. De Zuid-Koreaanse groep ziet het alvast groot en wil de langetermijngroei op strategische gebieden zoals de chipsector veiligstellen, maar vergeet daarbij niet via agressieve investeringen in de biofarmaceutische sector om ook deze poot even succesvol te maken als de chipactiviteiten.
Opvallend is dat batterijen voor elektrische voertuigen niet genoemd werden als toekomstige groeimotor in de aankondiging. Samsung SDI, de batterij-afdeling van de groep, en Stellantis, het moederbedrijf van Chrysler, zullen dan weer op dinsdag hun nieuwe batterijfabriek in de Amerikaanse staat Indiana aankondigen. Mogelijk wordt daar meer gezegd over het strategische plaatje én het belang van de batterijpoot.
Het veiligstellen van de binnenlandse toeleveringsketens voor chips en bio's is van strategisch belang en belangrijk voor de economische veiligheid van Zuid-Korea. Dat wordt onmiddellijk duidelijk uit de verwachting dat er 1,07 miljoen banen zullen gecreëerd worden, wat meer dan 30% hoger is dan de banen die Samsung met een eerder investeringsprogramma heeft gecreëerd.
Over Samsung
Om het allemaal wat begrijpelijk te maken, geven we mee dat Samsung een conglomeraat is van technologiebedrijven met een omzet die op wereldwijd niveau de tweede plaats verdient, na Apple. Ondanks de diversiteit verklaart het geheugensegment het grootste deel van de winst, die echter nogal grillig is omwille van schommeling in die winst én in de aandelenkoers.
De wortels van Samsung Electronics gaan terug tot 1969, toen Samsung opschoof van voedingsmiddelen en meststoffen naar de elektronica-industrie. Het werd groot omdat het bocht maakte van zwart-wit tv's naar halfgeleiders en DR halfgeleiders in 1974. Daaruit vloeide de DRAM-geheugenactiviteiten voort in 1983 om zo uiteindelijk één van de belangrijkste halfgeleider- en consumentenelektronicabedrijven ter wereld te worden. Het is de spil van de Samsung Group.
De familie Lee, de oprichters van Samsung, hebben via een circulaire eigendomsstructuur met gelieerde ondernemingen nog steeds een aanzienlijke invloed op Samsung Electronics. De familie Lee en leden van de Samsung Group controleren samen 21% van het aandelenkapitaal.
De groep is al meer dan twee decennia koploper op het gebied van halfgeleidergeheugens. Tijdens die periode steeg het marktaandeel voortdurend om pas in de laatste drie jaar wat af te kalven tot iets minder dan 40% van de totale markt voor halfgeleidergeheugens. Haar positie in het iets minder concurrentiële DRAM-segment is sterker, met een marktaandeel dat rond de 45% schommelt, terwijl het marktaandeel in NAND-geheugen met 35% voldoende is om marktleiderschap te claimen.
Naast geheugen beschikt Samsung ook over een sterke positie in de wereldwijde productie van logische halfgeleiders, waarmee het chipgigant TSMC het vuur aan de schenen probeert te leggen. De aanwezigheid in zowel geheugen als logica maakt Samsung het op een na grootste bedrijf qua omzet in halfgeleiders, na Intel.
Daarnaast is Samsung ook 's werelds grootste fabrikant van consumentenelektronica, waaronder handsets en tv's. Last but not least is Samsung ook de leider op het gebied van beeldschermen, met name op het gebied van OLED. Een reus in de technologiesector, dus, die alleen door Apple wordt overtroffen op het niveau van groepsomzet. Omdat de marges voor halfgeleiders veel hoger zijn dan bij andere divisies, en in de toekomst wellicht zullen blijven groeien, dragen halfgeleiders en geheugen bij tot meer dan de helft van de totale bedrijfswinst.
