vr. 6 jan 2023

De bedrijfswinst van Samsung daalde vorig kwartaal met 69% naar het laagste peil in acht jaar omdat de vraag naar geheugenchips inzakte. Dat benadrukt hoe een vertragende wereldeconomie de vraag naar halfgeleiders en elektronicaproducten impacteert. 's Werelds grootste producent van geheugenchips, smartphones en tv's zei dat klanten hun voorraden eerst opruimen vooraleer nieuwe bestellingen te doen en dit op een agressievere manier dan eerder verwacht. Volgens KBC Asset Management-analist Kurt Ruts zal Samsung waarschijnlijk de kapitaalsinvesteringen voor geheugenchips voor 2023 naar beneden bijstellen, om de markt in evenwicht te helpen brengen.
Winst onder de lat
Samsung Electronics kondigde vanochtend een voorlopige operationele winst (EBIT) voor het vierde kwartaal aan van 4,3 biljoen Koreaanse won. Dat is een forse 69% minder ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 en bovendien veel zwakker dan de gemiddelde analistenverwachting van 6,2 biljoen won. De cijfers zijn erg belangrijk voor de sector, want Samsung Electronics is één van de grootste elektronicaconcerns ter wereld. Qua omzet moet het bedrijf alleen Apple laten voorgaan. De grootste naambekendheid geniet het bedrijf als producent van smartphones en een breed gamma aan huishoudtoestellen. De grootste winst wordt echter gerealiseerd op de verkoop van chips en beeldschermen.
Omzet onder de lat
Bovendien voorspelde het management in het vierde kwartaal een omzetdaling met 9% tot 70 biljoen won, terwijl analisten op 72,7 biljoen won mikten. Het bedrijf zal pas op 31 januari details bekendmaken over de prestaties van de afzonderlijke divisies. Toch kunnen we met enige zekerheid stellen dat de belangrijkste boosdoener voor de slechter dan verwachte operationele winst de zwakte in de geheugenchipdivisie was, veroorzaakt door een matige groei van de volumes (omdat klanten hun voorraden afbouwden) en een sterker dan verwachte prijsdaling van zowel DRAM- als NAND-geheugenchips.
KBC Asset Management over Samsung
De aandelenkoersen van geheugenproducenten bewegen doorgaans ver vóór de bodem van de (geheugen)cyclus, omdat het meeste slechte nieuws is verdisconteerd en marktdeelnemers zich richten op een onvermijdelijk herstel van de verkoop, weet Kurt Ruts.
Volgens hem is er inderdaad een zeer hoge correlatie met aandelenkoersen die één tot drie kwartalen voor de eigenlijke piek/bodem van de winstcyclus reageren. Aangezien de bodem van de winstcyclus volgens KBC Asset Management in het tweede kwartaal van 2023 zou kunnen komen te liggen, met een herstel vanaf het derde kwartaal van 2023, is het vandaag tijd om geheugenaandelen in het algemeen en Samsung Electronics in het bijzonder te kopen.
KBC AM blijft daarom bij het “Kopen”-advies en 1600 dollar koersdoel. Het aandeel van Samsung noteert tegen een koers van 1.147,50 USD (+1,91%).
