di. 30 apr 2019

De operationele inkomsten (EBIT) van Samsung Electronics daalden in het eerste kwartaal van 2019 met 60% ten opzichte van een jaar eerder.
Uit een omzet van 52 biljoen Koreaanse won (KRW), een daling met 14% op jaarbasis, wist de groep slechts een operationele winst van 6,2 biljoen KRW te puren. De resultaten lijden onder hevige concurrentie uit China (smartphones + beeldschermen) én het dalende investeringsritme bij de grote cloud-providers.
Omdat Amazon, Google en Microsoft de voorbije kwartalen minder snel nieuwe servercapaciteit installeerden, staat de markt voor geheugenchips onder druk. De belangrijkste aanbieders van DRAM-chips (Samsung, Hynix & Micron) en NAND-chips (Samsung, Hynix, Micron & Toshiba) investeerden afgelopen jaren massaal in bijkomende productiecapaciteit, terwijl de vraag nu (tijdelijk) stagneert. De voorraadcorrectie die hiermee gepaard gaat zet de prijzen onder druk.
De visie van KBC Asset Management
Hoewel de omzet dus nog relatief standhoudt, zit een herhaling van de recordwinst uit 2018 er volgens analist Stijn Plessers de komende jaren niet meteen aan te komen. Nu dé winstmotor van de voorbije jaren (geheugenchips) is stilgevallen en het aandeel van Samsung op de smartphonemarkt in het beste geval lijkt te stagneren, moet het bedrijf op zoek naar nieuwe inkomsten.
Het omvangrijke investeringsplan voor processoren (115 miljard USD in R&D + productiecapaciteit de komende 10 jaar) moet in dit licht bekeken worden. Het bedrijf gaat dus verder op de ingeslagen weg: schaalvoordelen realiseren in de meest geavanceerde productietechnieken om zo in te spelen op digitalisering van de samenleving.
KBC AM verwacht dat omzet en winst dit jaar zullen uitbodemen. Aan 12 keer de verwachte winst over 2019 is het aandeel volgens onze analist dan ook niet overdreven duur. De aanbeveling blijft "Kopen", het koersdoel bedraagt 1.150 USD per aandeel (notering op de Londense beurs).