di. 27 okt 2020

De historische afstraffing voor het aandeel SAP kwam er gisteren nadat het bedrijf zijn strategie en ambities aanzienlijk moest bijstellen. In essentie verwacht het bedrijf de komende twee jaar weinig tot geen winstgroei en worden alle strategische doelstellingen voor 2023 uitgesteld tot 2025. Tegen dan wil SAP 36 miljard euro omzet draaien (tegenover 27,5 miljard verwacht voor dit jaar), waarvan zo'n 22 miljard uit de cloud software moet komen. Maar het is net in de cloud waar het schoentje vandaag wringt. Sectoranalist Stijn Plessers (KBC Asset Management) zorgt voor duiding.
Zwak kwartaal
Op zich kan SAP een aantal goede, niet geheel onverwachte redenen aanhalen die de zwakke kwartaalresultaten en bijgestelde doelstellingen verklaren:
- Covid-19
- Het coronavirus weegt op het vertrouwen bij bedrijven die grote, eenmalige projecten uitstellen. Daarnaast loopt het verbruik op een aantal transactieplatformen van SAP momenteel danig terug; Concur (beheer onkosten-/reisvergoedingen) en Ariba (supply chain management) boeken aanzienlijk minder omzet in deze onzekere tijden.
- Cloudtransitie
- SAP wil zijn klanten sneller verhuizen naar de cloud. Door de boekhoudkundige verwerking van cloud-contracten in vergelijking met licentiecontracten heeft dit initieel een negatieve impact op de omzet. Deze strategie is volgens KBC AM echter de juiste; in tijden van Covid laten bedrijven hun (laatste) voorbehoud bij de cloud varen, om hun digitale transformatie te versnellen. De flexibele omgeving van de cloud betekent voor veel bedrijven immers een aanzienlijke vereenvoudiging ten opzichte van het beheer van eigen datacenters. Daarnaast garandeert de cloud steeds de meeste recente softwareversie die bovendien wordt afgerekend volgens gebruik. Voor SAP zorgt dit dan weer een voorspelbare inkomstenstroom en een relatief stabiele klantenbasis die kan worden verleid met upgrades en/of extra functionaliteiten.
Concurrenten op de loer
De onaangename verrassing schuilt echter in de impact op de marges waarmee deze versnelde transitie richting cloud gepaard gaat. De verwachte negatieve impact van 4 à 5% op de operationele (EBITDA) marge in 2023 signaleert dat SAP allesbehalve klaar is om een geïntegreerd aanbod in de cloud aan te bieden.
Tot gisteren rekende de markt SAP tot het selecte kransje softwarebedrijven die de digitale toekomst van bedrijven zouden verzekeren. Hierbij hoorde een even exclusieve waardering, die nog eens werd geholpen door de lage renteverwachtingen. Nu blijkt echter dat het bedrijf nog eens minstens 2 jaar nodig zal hebben om tot een volwaardig cloud-product te komen. Hierdoor keert de perceptie volledig en wordt SAP opnieuw gezien als een samenraapsel van stugge, complexe ERP-software en verschillende, niet-geïntegreerde overnames.
Ondertussen krijgt de concurrentie, die zijn transitie reeds volledig heeft afgerond (Adobe, Microsoft, …) of zelfs geboren werd in de cloud (Salesforce, Workday, …), vrij spel om te innoveren en marktaandeel te veroveren. Tech-investeerders kennen doorgaans geen genade voor bedrijven die niet groeien en waar getwijfeld wordt aan de onderliggende technologie. Het volstaat hiervoor te kijken naar de multiples waarmee bedrijven zoals IBM, Oracle, Intel en Cisco 'beloond' worden.
De visie van KBC Asset Management
Beleggers nemen volgens analist Stijn Plessers geen genoegen met Covid als versneller van de transitie naar de cloud; bedrijfsapplicaties worden geacht vandaag al volledig in de cloud te draaien. Opnieuw zet het virus een turbo op een langetermijntrend (cloud) en wordt het onderscheid tussen winnaars en (mogelijke) verliezers scherper.
Hoewel SAP nog steeds de ruggengraat van vele (multinationale) ondernemingen vormt - bedrijven die niet snel geneigd zijn om van boekhoud- en andere systemen te wisselen - heeft het de komende jaren veel te bewijzen.
In afwachting van groeicijfers en meer zekerheid rond de competitieve positie van het bedrijf brengt KBC AM de aanbeveling van 'Kopen' naar 'Houden'. Het koersdoel zakt van 160 naar 110 euro; een weerspiegeling van de aangepaste prognoses van SAP en (vooral) de toegenomen onzekerheid.