vr. 22 mrt 2019

Sequana Medical is een medtech bedrijf dat twee producten heeft die er, eenvoudig gezegd, op gericht zijn om overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen: alfapump en alfapump DSR. Naar aanleiding van de eerste noteringsdag stelden we het bedrijf al even voor, maar vandaag wordt daar ook de investment case en waardering van KBC Securities aan toegevoegd.
Sequana Medical staat sinds eind januari op de Brusselse beurs en krijgt sinds deze week ook opvolging bij KBC Securities. Dat doen ze met een waardering die in een koersdoel uitmondt van 10 euro en een “Kopen”-advies (45% opwaarts potentieel).
Inzetten op twee grote markten: chronische lever- en hartaandoeningen
Chronische lever- en hartziekten zijn enorme markten met aanzienlijke groeimogelijkheden door de vergrijzende bevolking met een ongezonde levensstijl. Een extra indicatie voor het alfapump-apparaat zijn kwaadaardige ascites (vochtophoping) die zich ontwikkelen bij bepaalde patiënten met kanker in het eindstadium.
In de VS en de EU5 lijden ongeveer 2,6 miljoen mensen aan leveraandoeningen in het eindstadium (geschatte CAGR van 6-7% tot 2030). Ongeveer 20% ontwikkelt ascites en 5-7% kan niet geholpen worden met de standaardbehandeling. Dit brengt Sequana’s doelpubliek voor de gevolgen van leveraandoeningen naar zo’n 30.000 (US 16.000, EU5 14.000, KBCS schattingen). Toekomstige groei (tegen 2030) komt van de populatie van patiënten die terugkerende episodes van ascites doormaken, waardoor het gebruik van het systeem wordt verbreed (US 116.000, EU5 18.000, KBCS schattingen).
Een andere grote marktopportuniteit is die van chronische (ook congestieve) hartziekten, die goed zijn voor meer dan 2,2 miljoen ziekenhuisopnamen (VS en EU5) als gevolg van hartfalen in het eindstadium. Een deel van die patiëntenpopulatie kan niet langer geholpen worden met klassieke therapie en zou in aanmerking kunnen komen voor Sequana’s Direct Sodium Removal (DSR) benadering met het alfapump-systeem. KBC Securities is van mening dat de doelgroep vandaag zo’n 165.000 patiënten bedraagt die tegen 2030 kan groeien tot 265.000.
Concurrentieel voordeel
Het alfapump-systeem onderscheidt zich van de concurrentie doordat het gebruik maakt van één enkel apparaat dat ingezet kan worden voor verschillende vochtonevenwichtigheden. De implantatieprocedure is minder ingrijpend en vormt een lagere belasting voor de patiënt in vergelijking met de huidige standaardoplossingen zoals TIPS (lever), paracentesis (lever/kanker) of ultrafiltratie (hart). Door de verbeteringen aan het systeem zijn de complicaties zo sterk afgenomen dat het alfapump-systeem de levenskwaliteit van de patiënt sterk verbetert in vergelijking met de andere technieken. Na verloop van tijd zou dit ook de totale kosten per patiënt omlaag moeten brengen, waardoor het product op het juiste moment met de juiste oplossing komt. Dat moet de marktaanvaarding en de omzet ten goede komen waardoor nog vóór 2025 op een break-even gerekend mag worden.
Vooruitzichten
In 2019 is het vooral uitkijken naar de aanvraag voor terugbetaling en de toepassing van leverfalen, de EU TOPMOST-registratie en de POSEIDON-studie voor ascitesbehandeling in de VS. Hun doel is om de alfapump in de VS en de EU5 op grote schaal commercieel toe te passen. 2019 zal ook inzicht geven in een mogelijke vertaling voor de harttoepassing.
Risico’s
De belangrijkste risico’s op korte termijn die het commerciële potentieel van het alfapump-systeem in gevaar kunnen brengen, zijn volgens KBC Securities vertragingen in de terugbetaling van de ascites-toepassingen en een toenemende externe prijsdruk die de invoering in de markt vertraagt. Bovendien is de hartfalenindicatie nog in een vroeg stadium en kan deze worden geconfronteerd met tijdrovende protocolaanpassingen. Dit kan gevolgen hebben voor de kosten, waardering en vooruitzichten van Sequana.
Waardering
Op basis van een standaard DSF-methode in combinatie met een som van de delen wordt een waardering bekomen van 10 euro per aandeel. Het leeuwendeel (65%) is daarbij afkomstig van refractaire leverascites, terwijl maligne-ascites en DSR elk voor 12% tekenen. Het saldo is afkomstig van de kaspositie van de groep.
Toekomstig opwaarts potentieel voor de waardering is te vinden in het geleidelijk toenemende gebruik van het alfapump-systeem in lever- en kankerascites. Daarnaast schat KBC Securities momenteel de waarschijnlijkheid van succes voor directe natriumverwijdering (DSR) therapie op een conservatieve 35% gezien het vroege stadium van ontwikkeling (proof-of-concept in diermodel). Succesvolle implementatie zal die waarde automatisch verhogen. Belangrijk om op te merken, zijn ook de toekomstige kostensynergieën die zullen voortvloeien uit de schaalvergroting van de "COGS" (Cost of Goods Sold) per pomp, waardoor de winstgroei wordt versterkt.