do. 3 feb 2022

Het energiebedrijf Shell rapporteerde over het vierde kwartaal van 2021 cijfers die de analistenverwachtingen klopten. De resultaten werden duidelijk gestimuleerd door de Europese gasprijzen en de Aziatische LNG-prijzen die in het vierde kwartaal een recordhoogte bereikten, alsook door de hoge olieprijzen, weet KBC Asset Management-analist Steven Vermander.
Aangepaste winst stijgt in 2021
De aangepaste winst steeg ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 55% tot 6,4 miljard dollar (analistenverwachting: 5,2 miljard dollar). Ter vergelijking: een jaar eerder bedroeg de winst nog 393 miljoen dollar. Over het hele jaar steeg de aangepaste winst van Shell tot 19,3 miljard dollar, vergeleken met 4,85 miljard dollar in 2020.
De nettoschuld daalde in de loop van het jaar sterk tot 52,55 miljard dollar, tegen 75,4 miljard dollar eind 2020. Shells ‘debt-to-capital’-ratio (verhouding tussen schuld en kapitaal van een bedrijf) daalde in dezelfde periode tot 23,1% van 32,2%.
Niet langer ‘Royal Dutch’
Shell schrapte eerder deze maand officieel de naam ‘Royal Dutch’ uit zijn naam. Het voegde zijn dubbelgenoteerde aandelen samen nadat het hoofdkantoor verhuisde van Den Haag naar Londen als onderdeel van een vereenvoudiging van de belastingen en de structuur.
Hoger dividend en aandeleninkoopprogramma
Shell verhoogt zijn dividend in het eerste kwartaal van 2022 met 4% tot 0,25 dollar per aandeel. Het koopt in de eerste helft van 2022 voor 8,5 miljard dollar aan aandelen terug (inclusief 5,5 miljard dollar uit de verkoop van zijn Permische schalieactiva in de Verenigde Staten). Ter vergelijking: in 2021 werd in totaal voor 3,5 miljard dollar aan aandelen teruggekocht.
Shells vooruitzichten
In 2022 plant Shell uitgaven aan de onderkant van de vork van 23 à 27 miljard dollar. In 2021 waren er nog voor 20 miljard dollar uitgaven
KBC Asset Management over Shell
Dit waren geweldige resultaten voor Shell. De cash stroomde binnen dankzij de huidige hoge energieprijzen. De sterke stijging van de inkoop van eigen aandelen is erg zinvol omdat de aandelen van Shell goedkoop zijn, meent analist Steven Vermander.
Hij behoudt het ‘Kopen’-advies omdat het bedrijf in de sector een van de koplopers is in de transformatie van zijn activiteiten, weg van een focus op fossiele brandstoffen. Het aandeel wordt verhandeld aan een goedkope waardering in combinatie met een stijgend rendement in contanten voor de aandeelhouders, vindt analist Steven Vermander. Hij behoudt het koersdoel van 27 euro.