wo. 30 sep 2020

Oliegroep Shell kwam deze morgen met een stand van zaken, een aanvulling bij de cijfers over het tweede kwartaal die op 30 juli werden gegeven. En de boodschap is weinig optimistisch. Voor de meeste activiteiten staat de barometer ook in het derde kwartaal immers op slecht weer, waardoor de groep zich verplicht ziet om de kosten te verminderen, onder meer door ongeveer 10% van het banenbestand te verminderen. KBC Asset Management vertaalt één en ander in een lager koersdoel. De “Kopen”-aanbeveling blijft echter overeind.
4 miljard dollar minder kosten
Shell wil tegen eind 2022 zo’n 7.000 tot 9.000 jobs wegsnijden. Hiermee wil het de organisationele complexiteit verminderen en samen met nog andere maatregelen zo’n 2 tot 2,5 miljard dollar besparen tegen 2022 als onderdeel van het ‘Reshape’-project. Dat zal er mee voor zorgen dat de onderliggende operationele kosten tegen het eerste kwartaal van 2021 zoals eerder werd aangekondigd 3 tot 4 miljard dollar lager zullen liggen. Shell liet daarnaast ook weten ook in het derde kwartaal afschrijvingen te moeten boeken, al zijn die met 1-1,5 miljard dollar niet meer van dezelfde grootteorde als in het tweede kwartaal.
Weinig goed nieuws
Shell ziet ook erg zwakke LNG marges in het derde kwartaal (prijzen gelinkt aan olieprijzen maar met zo'n 6 maanden vertraging) en ook raffinagemarges zijn nog verder verzwakt door onder meer een bezettingsgraad van slechts 64-68%. De tradingdivisie zal na een uitstekend tweede kwartaal de meubelen niet kunnen redden in het derde kwartaal, want ook daar verwacht Shell een zwakker resultaat. De marketingdivisie zou wel beterschap vertonen. In een interview gaf CEO Van Beurden nog aan dat ze het aantal raffinaderijen zouden reduceren van 15 naar 10 zonder een timing hiervoor voorop te stellen.
De mening van KBC Asset Management
Het is duidelijk dat ook het derde kwartaal zwak zal zijn voor Shell, maar ook voor de andere oliemajors. KBC AM wacht nog op een concreter pad voor de ambitie om een duurzamer bedrijf te worden. De marktomgeving blijft zwak waardoor er op korte termijn niet echt elementen zijn die de koers hoger kunnen stuwen. Niettemin denkt KBC AM dat veel van de marktsegmenten waar ze aanwezig zijn dicht bij hun bodem zitten en is het aandeel aan genormaliseerde marges in de verschillende segmenten veel meer waard. KBC Asset Management verlaagt het koersdoel van 20 naar 17 euro door de zwakke kortetermijnvooruitzichten, maar denkt dat de koers teveel is afgestraft en blijft bij de 'Kopen' aanbeveling.